Kuvat
Shutterstock ja Sanoma-arkisto
Vai että heavyneulonta?
Vai että heavyneulonta?

Suomen kieli kehittyy niin, ettei perässä tahdo pysyä! Testaa, tunnetko uudet ja ajankohtaiset sanat. 

Mitä vuonna 2019 oikein tapahtui? Vastauksen voi päätellä Kotimaisten kielten keskuksen juuri ilmestyneestä sanapoimintalistasta. Viime vuonna innostuttiin curly girl -menetelmästä, kombuchasta, kiinalaisesta ihonhoidosta sekä keskusteltiin ilmastonmuutoksesta ja lihan korvikkeista

Kotimaisten kielten keskus lisää sanatietokantaansa vuosittain tuhansia uusia tai muuten ajankohtaisia sanoja. Vuoden päätyttyä Kotus poimii perinteiseen listaansa joukon sanoja, jotka kuvaavat erityisen hyvin kuluneen vuoden kieltä. Tänä vuonna poimintalistalta löytyy noin 70 sanaa.

Kuinka hyvin sinä tuonnet suomen kielen uuden sanaston? Laadimme testin – se paljastaa, kuinka hyvin osaat nykysuomea!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Testi kertoo myös, kuinka hyvin olet ollut perillä maailman menosta kuluneen vuoden aikana. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

En kielipoliisi

Turha puhua suomen kielen kejittymisestä, jos " kehittynyt "sanasto on tuollaista. Surkeaa taantumusta.tuo on. On kyllä niin, että testin sanat on hakemalla haettu joidenkin helsinkiläisten puhekielestä. Täällä muualla Suomessa puhutaan vielä suomea ja selviydytään oikein hyvin ilman noita uudissanoja.

S-L F

Minusta on saali etta kaunis suomenkieli tapataan noilla muista keilista omaksuttuja sanoja suomen kieleen istuttaessa.Minun kouluaikanani huomautettiin aina suomen kielen luokalla ettei svetisismeja saiai kayttaa.Nyt olen samaa mielta ettei englannin ja muitten kielien sekoitusta omaksuttaisi suomen kieleksiu.Mina kasvoin Helsingissa Sorkassa ja siella oli meilla oma slangi.Mutta se ei ollut svetisismia eika muun kielen mossoa! Itse asun Kanadassa jo 55 vuotta ja kotikieleni on taalla saksa.Mutta rvosta suomekielta kaikkien ylitse! Pitakaa se puhtaana,ja olkaa ylpeita sen erikoisuudesta!!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla