Tavutustaito on katoava luonnonvara, mikäli on Me Naisten testiä uskominen.

Muistatko lapsena opitun rytmikkään tavutustekniikan, jossa sanoja tavutetaan taputtamalla? 

Testasimme suomalaisten tavutustaitoja varsin simppelillä kokeella. Positiiviseksi asiaksi mainittakoon se, että suurin osa vastaajista osasi tavuttaa sanoja aapisen oppien mukaisesti.

Silti joukossa on siivu suomalaisia, jotka taputtavat väärässä tahdissa – eli siis eivät osaa tavuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tavutustestin muutama haastava sana koitui kohtaloksi yllättävän monelle osallistujalle. Arviolta noin kolmasosa suomalaisista kamppailee sanojen taivutuksen kanssa, mikäli Me Naisten testiä on uskominen.

Näitä sanoja suomalaiset eivät osanneet tavuttaa:

  • Koala – sana koala tavutetaan ko-a-la, mutta jopa 29 prosentin mielestä tavutus kuuluu koa-la. 
  • Biologi – edellisen sanan ohella yhtä suuri kompastuskivi oli biologi, joka tavutetaan bi-o-lo-gi. Siitä huolimatta kolmasosa vastaajista uskoo, että sana tavutetaan bio-lo-gi.
  • Hien – tämän sanan tavutus saa totisesti kylmän hien pintaan! Noin 28 prosenttia vastaajista uskoo, että hien-sanaa ei taivuteta lainkaan, mutta vähänpä tiesivät. Viiva väliin kuuluu, eli hi-en.
  • Katastrofi – kaikki katastrofin ainekset kasassa, kun suomalaiset tavaavat tätä sanaa. Sana tavutetaan ka-tas-tro-fi, ei ka-ta-stro-fi, kuten 17 prosenttia suomalaisista todella luulee.

Jos tavutus ei ollut sinulle selvää pässinlihaa, voit testata seuraavaksi, miten hyvin suomen kielen yhdyssanat ja sanaliitot ovat hallussasi.

Testiä muokattu 6.9. klo 11.30: täsmennetty kysymyksen 6 vastausta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla