Kissasi terveyden kannalta ei ole yhdentekevää, millainen tyyppi olet.

Kissa on monille perheenjäsen. Tuoreessa tutkimuksessa päätettiin selvittää, onko omistajan persoonallisuudella samanlainen merkitys kissan hyvinvoinnille kuin vanhempien persoonallisuudella lastensa hyvinvoinnille.

Psychology Today kertoo 3300 kissanomistajan kyselytutkimuksesta, joka toteutettiin Nottingham Trentin yliopistossa, Englannissa. Siinä selvitettiin omistajien persoonallisuuspiirteitä sekä heidän kissojensa terveyttä ja käyttäytymistä. Lopputuloksena oli, että kissavanhempien persoonallisuus vaikutti mirrien hyvinvointiin.

Kas tällaisia havaintoja tutkimuksessa tehtiin:

  1. Tunnollisten ihmisten kissat ovat harvemmin aggressiivisia, pelokkaita tai varautuneita.
  2. Luonteeltaan sovinnolliset ihmiset ovat muita todennäköisemmin tyytyväisiä kissaansa.
  3. Ekstrovertit antavat muita todennäköisemmin kissansa liikkua vapaasti ulkona.
  4. Neuroottiset omistajat puolestaan rajoittavat muita useammin kissansa pääsyä ulos. Lisäksi heillä on muita harvemmin puhdasrotuinen kissa.

Neuroottisuuden asteeseen liittyi vielä yksi olennainen löydös. Omistajat, joilla korostuivat muut persoonallisuuden piirteet ja neuroottisuus oli vähäistä, arvioivat kissansa paremminvoiviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Neuroottiset omistajat taasen arvioivat useammin, että heidän kissoillaan oli ylipainoa, jokin sairaus tai stressiin liittyviä käytösongelmia, tai että ne olivat aggressiivisia tai hermostuneita.

On kuitenkin epävarmaa, oliko neuroottisempien omistajien kissoilla todellisuudessa useammin sairauksia, vai johtuivatko tulokset jostain muusta. Voi olla, että tällaiset omistajat kiinnittävät kisujensa vointiin enemmän huomiota, ja vievät ne eläinlääkäriin herkemmin. Tai että he hermostuneisuuttaan kuvittelivat kissoillaan olevan sellaisiakin ongelmia, joita ei todellisuudessa ole.

Oli miten oli, emäntien ja isäntien persoonallisuus vaikuttaa mitä ilmeisimmin myös nelijalkaisten perheenjäsenten hyvinvointiin. Ei siis ole yhdentekevää, miten lemmikkiemme seurassa toimimme.

Kissa kotona

Hahah. Minulla on lapsesta saakka aina ollut kissa. Hyvät ihmiset, ette ole neuroottisia, jos pidätte kissan sisällä turvallisuuden vuoksi. Maalla toki eriasia. Maalaiskaupungissa omakotitalossa kaava-alueella minäkin asun, mutta kissani on kesällä ainoastaan narussa ulkona ja häkissä. Häkki on vartavasten tehty ulkoiluun. Talvella hyvä. Eipä viihdy ulkona kylmässä talvella. Lääkäriinkin vien kissani, jos selvästi tarvitsee. Huolehtimistahan se on, eikä todellakaan neuroottista.

Vierailija

Muissa maissa on eri tavat kuin Suomessa, mikä tulee tästä tutkimuksesta ilmi. Kissat saavat kulkea, tietenkin, ja ovat kaikkien hemmottelemia, onkin ihmeellistä, että vaikka suomi on ollut pitkään maatalousvaltainen maa, suomessa on paljon luontopelkoa, kissavihaa ja naisiin.kohdistuvaa rakenteellista vihaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla