Me Naiset haluaa nyt selvittää, millaisia seurauksia kehtaamisen puutteella voi olla elämään. Kerro kokemuksistasi jutun lopussa.

”En yksinkertaisesti kehdannut pyytää luonnoksen pienentämistä, mutten missään nimessä kehdannut kävellä uloskaan studiosta. Se olisi tuntunut kamalan epäkohteliaalta.”

Näin kirjoittaa toimittaja Emmi-Liia Sjöholm eilen Helsingin Sanomissa julkaistussa esseessään.

Jutussa Emmi-Liia kertoo vuonna 2011 ottamastaan tatuoinnista, jonka haluaa nyt poistattaa. Hän on käyttänyt poistoon jo 3 500 euroa, eikä tatuointi ole vieläkään lähtenyt iholta. Oikeasti Emmi-Liia halusi tatuoinnista eroon jo heti sen ottamisen aikaan. Hän ei pitänyt tatuoinnista alkujaankaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän kuitenkin päätyi ottamaan sen, koska ei kehdannut kertoa rehellistä mielipidettään tatuoijalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ei ollut rohkeutta sanoa, että tämä ei ole hyvä”

Tatuoinnin ottaminen kehtaamisen puutteen takia kuulostaa saattaa kuulostaa joidenkin korvaan hupsulta. Psykologi Heli Heiskanen kertoo kuitenkin HS:n jutussa, että kehtaamisen puute on yleinen ja todellinen ongelma suomalaisille

Heiskasen mukaan kehtaamattomuus isoissakin asioissa liittyy usein opittuun haluun miellyttää toisia. Sillä voi toisinaan olla kauaskantoisia vaikutuksia. Joku saattaa jopa päätyä naimisiin, koska ei syystä kehtaa sanoa suoraan, ettei avioliitto tunnu hyvältä idealta.

Kehtaamisen puute voi siis ajaa elämään elämää, joka ei tunnu yhtään omalta. Niin kävi myös kolmekymppiselle Jennille, joka eli vuosia kulissielämää puolisonsa rinnalla. Jenni kertoi vuosi sitten Me Naisten haastattelussa sanoneensa kyllä monille puolisonsa ehdottamista asioista siksi, että oli niin onnellinen saadessaan huomiota.

– Olen ollut mukana päätöksissä, mutta minulla ei hylkäämisen pelossa ole ollut rohkeutta sanoa, että tämä ei ole hyvä, hän kertoi.

Voit lukea Jennin tarinan kokonaisuudessaan tästä:

Viime aikoina on puhuttu paljon niin sanotusta kiltin tytön syndroomasta, josta moni suomalainen kärsii. Työkseen positiivista röyhkeyttä suomalaisille opettava Jenni Janakka kertoi Me Naisille, että siinä on kyse konfliktien pelosta – eli käytännössä siitä, ettei kehtaa.

Monia pelottaa, että jos ilmaisee itsensä suoraan, siitä syntyy riita, mielipahaa ja muita ikäviä seurauksia.

Kerro kokemuksistasi

Millä tavoilla kehtaamattomuus voi elämässä vaikuttaa? Millaisiin asioihin saattaa lähteä vastahakoisesti mukaan, koska ei yksinkertaisesti kehtaa kertoa todellista mielipidettään?

Tämän Me Naiset haluaa nyt selvittää – ja siinä kaipaamme sinun apuasi.

Jos sinäkin olet päätynyt tekemään jotain vasten tahtoasi, koska et ole kehdannut kertoa rehellistä mielipidettäsi asiasta, haluamme kuulla tarinasi.

Kyseessä voi olla melkoisen pieni asia – esimerkiksi jonkin asian ostaminen tai tapahtumaan osallistuminen – tai suuri elämänvalinta – kuten suhteeseen lähteminen tai vaikka työpaikan vastaanottaminen.

Kerro kokemuksistasi alla olevalla lomakkeella tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen milla.kukkonen@sanoma.com.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla