Fiilis on tärkein.
Fiilis on tärkein.

Nyt se on todistettu: suihkussa laulaminen kannattaa ja autokonsertit valmistavat tulevaan. Ainakin, jos on kyse karaokesta.

Uskallamme väittää, että valitsi sitten minkä tahansa karaokebaarin mistä päin Suomea tahansa, illan aikana kuulee Paula Koivuniemen Aikuisen naisen tai Maarit Hurmerinnan Jäätelökesän.

Mutta vähentääkö hittibiisien esittäminen mahdollisuuksia päästä lavalle? Entä pääseekö karaokekansa parempaan juhlatunnelmaan Yön Joutsenlaululla vai Kikan Apinamiehellä?

Haastattelimme pääkaupunkiseudulla työskentelevää karaokeisäntää Juuso Pikkaraista ja selvitimme, millä vedolla lavalle pääsee ja yleisö hurmaantuu. Vastaus oli yksiselitteinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ei sillä itse kappaleella ole väliä. Kyse on omasta asenteesta. Kun lavalle menee ja päättää hurmata yleisön, niin siinä kyllä onnistuu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vedä se kappale, jota laulat suihkussa

No, kyllästyykö yleisö (tai karaokeisäntä), jos joku haluaa vetää illan kolmannen Jäätelökesän? Voiko huono biisivalinta evätä pääsyn lavalle?

– Ei todellakaan! Lavalle pääsyyn ei vaikuta juuri mikään. Jos mikki pysyy kädessä ja fiilistä löytyy, niin laulamaan vain, Juuso kannustaa.

Mutta lauluja on pilvin pimein. Mistä tietää, mikä laulu sopii itselle?

– Sanoisin, että laulu kannattaa valita sen mukaan, mitä tulee hoilattua suihkussa tai autossa, Juuso kertoo.

Hän lisää, että toki oman äänialan tunteminen helpottaa kappalevalintaa. Juuson mukaan naisäänelle sovitettu kappale voi teoriassa olla naiselle helpompi kuin miesäänelle sovitettu, mutta karaokeisännän mielestä pikkuseikkoihin ei kannata takertua. Juuson mukaan tärkeintä on, että laulaessa on hauskaa.

Silti täytyy olla olemassa jokin biisi, jossa ei voi epäonnistua.

Juuso pohtii pitkään ja nimeää lopulta Frederikin Tsingis Khanin

– Sen melodia on niin yksinkertainen, että sitä laulaessa tuskin kukaan tipahtaa kyydistä.

Onko bilebiisi siis paras valinta karaokeen? Innostaako yleisöä riehakas Tsingis Khan vai saako surullinen Joutsenlaulu kansan tanssimaan?

– Jos tarkoituksena on saada yleisö mukaan ja nostattaa paikan tunnelmaa, liputtaisin bilebiisien puolesta. Kokemukseni mukaan Dirlandaa saa lähes aina kaikki innostumaan, Juuso kertoo.

Hän lisää, että hittibiisit ovat kuitenkin baarikohtaisia. Juuson mukaan yleisöä ja baarin yleisilmettä vilkaisemalla näkee melko hyvin, saako Eput vai Mikael Gabriel yleisön laulamaan mukana.

– Haluan myös painottaa, ettei karaoke ole mikään The Voice of Finland. Karaokeen tullaan pitämään hauskaa, ei mittaamaan taitoja tai suosiota, hän summaa.

Mitä jos kaikki menee pieleen?

Jos muutaman rohkaisevan jälkeen uskaltautuu vihdoin lavalle vetämään sitä illan kolmatta Jäätelökesää, niin mitä tapahtuu, jos melodian kadottaa yllättäen kesken esityksen?

– Voimme nostaa lavan monitoreiden ääntä kovemmalle, jotta melodia kuuluisi lavalle paremmin. Jos se ei auta, karaokeisäntää voi pyytää aloittamaan kappaleen alusta tai vaikka lavalle mukaan, jotta biisi voidaan laulaa duettona. Tätä eivät varmaan kaikki karaokeisännät tee, mutta itse olen aina valmis hyppäämään kaveriksi!

”Karaoke ei ole mikään The Voice of Finland.”

Juuso lisää, että suosituimmat kappaleet voi myös laulaa apumelodian kanssa. Se helpottaa laulajaa pysymään tahdissa. Apumelodian sisältämää versiota täytyy kuitenkin pyytää karaokeisännältä etukäteen.

– Moni ei myöskään tiedä, että karaokeisäntä miksaa ääntä ja kaikua esittäjän ja kappaleen mukaan. Näin toimitaan ainakin karaokebaareissa, joissa työskentelen.

Juuson mukaan karaokeisännän tärkein tehtävä onkin saada jokainen esiintyjä loistamaan. Vaikkei karaoke hänen sanojensa mukaan mikään laulukilpailu olekaan, tekee isäntä kaikkensa sen eteen, että laulaja onnistuu.

Mikä on sinun takuuvarma karaokebiisisi? Kerro se alla olevalla lomakkeella.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla