Vessapaperi ja käsisuihku on lyömätön yhdistelmä, mutta pelkällä käsisuihkullakin saa oikein kelpo jälkeä. Kuva: Sanoma-arkisto / Rio Gandara
Vessapaperi ja käsisuihku on lyömätön yhdistelmä, mutta pelkällä käsisuihkullakin saa oikein kelpo jälkeä. Kuva: Sanoma-arkisto / Rio Gandara

Alapään pesu onnistuu käsisuihkulla, mutta voi tällä 50 vuotta vanhalla suomalaiskeksinnöllä tehdä muitakin asioita.

Suomalaiset eivät ole ainoita, jotka hamstraavat vessapaperia. Myös Australiassa ja Yhdysvalloissa sitä on hamstrattu koronan pelossa. Hongkongissa tilanne on mennyt niinkin pitkälle, että siellä on raportoitu aseellisesta ryöstöstä, jossa varkaat veivät satoja rullia vessapaperia.

Huoli vessapaperin loppumisesta on kova! Mutta miksi ihmeessä suomalaiset hamstraavat paperia? Meillähän on kylpyhuoneen vakiovarusteena niinkin upea keksintö kuin bideesuihku eli käsisuihku eli alapesusuihku, joka joissain piireissä tunnetaan myös nimellä pimppipuhelin.

Tähän mennessä tämä upea suomalaiskeksintöä ei ole kelvannut maailmalle. Pari vuotta sitten hanavalmistaja Oraksen toimitusjohtaja kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että yritetty on, mutta käsisuihku ei herätä kiinnostusta. Ei edes Pohjoismaissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ehkä nyt aika olisi otollinen maailmanvalloitukselle. Samalla suomalaiskeksintö voisi pelastaa maailman vessapaperihysterialta. Käsisuihku on nimittäin monipuolinen vempele, jolla voi tehdä alapääpesun lisäksi myös seuraavia asioita:

 1. Pestä käsienpesualtaan.
 2. Pestä pöntön.
 3. Huuhdella vessan lattian.
 4. Pestä hiukset käsienpesualtaan päällä.
 5. Pestä lemmikin tassut.
 6. Pestä vauvan pepun.
 7. Huuhtaista jalat pöntön päällä.

Tiesitkö?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Käsisuihku vuosimallia 1981. Kuva: Sanoma-arkisto
 • Hanavalmistaja Oras lanseerasi vessan käsisuihkun vuonna 1968. Oraksen mukaan on epäselvää, kuka sai neronleimauksen ja suunnitteli tuotteen.
 • 60-luvun versio käsisuihkusta oli hieman kömpelö, sillä pöntöllä istuessa piti tehdä monta asiaa yhtä aikaa: säätää kuuma- ja kylmävesipua sekä työntää erillinen vaihdin hanaan. 
 • 70-luvulla käytettävyys parani, kun Oras kehitti yksiotehanan. Yksiotehanasas veden lämpötilaa pystyi säätämään yhdellä vivulla. 
 • Ejektorin lisääminen mahdollisti puolestaan sen, että vesi virtasi hanasta käsisuihkuun ja takaisin.
 • Vessan käsisuihkut yleistyivät 70-luvulla, kun lähiöiden kylpyhuoneisiin haluttiin jotain luksusta. Ahtaisssa kylpyhuoneissa ei ollut tilaa alapesualtaalle eli bideelle. Käsisuihku vei paljon vähemmän tilaa ja alapään peseminen käsisuihkulla oli näppärämpää kuin pesualtaassa.
Lähde: Oras

Kysely

Käytätkö sinä vessan käsisuihkua?

Puolestapuhuja

Aihe lienee jossain määrin tärkeä, vaikka aiheesta puhumiseen liittyvät mielikuvat voivat olla epämiellyttäviä joillekkin. Tälläisten asioiden normalisoinnit kun etenevät kuplissa.

Mä olen mies ja olen käyttänyt kotona ollessani pelkkää käsisuihkua kohta jo 4-vuotta. Kun käyn kylässä, tai esim. asioilla ollessani vessassa, eikä bideen käyttö ole yhtä helppoa, tai mahdollista, niin huomaan puhtaudessani selkeän eron jonkin ajan kuluttua suorituksesta. Paperipyyhinnästä seuraa nykyään kutinaa, kun käsisuihkulla tätä ei minulle tapahdu. En muista tapahtuiko tätä kutinaa paperipyyhinnällä jo alkuaikoina aloitettuani käsisuihkun käytön, vai reagoinko tähän nykyään vain herkemmin. Tähän käyttöön on lisäksi sitten oma pikkupyyhe, jolla saa kädet ja paikat kuivattua.

Totuus siis on, että paperipyyhintä on epähygienisempää ja mahdollistaa bakteerien jäämisen peräaukon tienoille. Opetelkaa käyttämään käsisuihkua. Luonto ja kukkaro kiittää, sekä tämä on hygienisempää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla