Kuvat
Shutterstock
Millaisin menoin haluaisit, että sinua muisteltaisiin?
Millaisin menoin haluaisit, että sinua muisteltaisiin?

Joku voi ajatella, ettei kuoleman jälkeen ole juhlillakaan merkitystä. Toinen tietää tasan tarkkaan, minkä värisiä kukkia arkulleen haluaa. 

Kulttuurin suuri vaikuttaja Jörn Donner kuoli tammikuun lopulla, ja leski Bitte Westerlundin mukaan muistotilaisuudesta tulee miehen näköinen. 

Westerlund kertoi Ilta-Sanomille, ettei hautajaisiin kutsuta pappia tai poliitikkoja, näin Donner itse oli toivonut. Sen sijaan hän halusi, että tutussa galleriassa järjestettävässä tilaisuudessa tarjoillaan dry martineja. 

Persoonallista taiteilijaa tuskin voisi muistella toisin. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hautajaisten ja suremisen perinne on muuttunut viime aikoina paljon. Surulle tiedetään antaa enemmän sen vaatimaa tilaa, ja kirkon menettäessä merkitystään ihmisten arjessa myös hautajaistavat monipuolistuvat. On tavallista, että ihminen toivoo elämäänsä muisteltavan iloisissa merkeissä perinteisen hartaan surun sijasta.

Jos ihmisellä on erityisiä toiveita järjestelyjen suhteen, ne voi ilmaista erikseen hautaustestamentissa. Tästä on hyötyä myös silloin, kun lähiomaisia ei ole. 

– Uskon, että omien hautajaisten suunnittelu on kasvava trendi. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa 900 000 ihmistä on ostanut hautajaisensa ennakkoon, kertoi hautaustoimistoyrittäjä Antti Riihimäki taannoin Me Naisissa

Samassa artikkelissa surututkija Mari Pulkkinen muistuttaa, että omaisille järjestely ja juhlan miettiminen voi olla hyvinkin tarpeellista.

– Moni haluaa itsensä näköiset hautajaiset, mutta ihminen ei ole vain sitä, mitä itse ajattelee itsestään. Ihminen on myös sitä, kuinka muut hänet kokevat.

Oletko sinä miettinyt, millaisen muistotilaisuuden itse haluaisit? Kerro meille ajatuksiasi. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla