Kuvat
Kuvat Sanoma-arkisto / Jarmo Sipilä, Viena Kytöjoki, Kimmo Taskinen, Marko Valkonen
Kouvolassa voi törmätä vaikkapa kotiseudullaan kyläilevään Janni Hussiin!
Kouvolassa voi törmätä vaikkapa kotiseudullaan kyläilevään Janni Hussiin!

– Kouvola on mielentila. Mainettaan parempi, syntyperäiset kouvolalaiset Maija ja Milko väittävät.

Asuntomessut 2019 avataan Kouvolassa 12. heinäkuuta. Uusi Pioneeripuiston asuinalue on noussut Korian vanhalle kasarmialueelle. Messukotiyleisö on ehtinyt hämmästellä, että kuka sinne Kouvolaan muuttais?

Kaupunkihan on esiintynyt esimerkiksi Helsingin Sanomien otsikoissa muun muassa paikkana, minne suomalaiset menevät kuolemaan ja sitä on kutsuttu Kouvostoliitoksi ruman betonikeskustansa vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyimme paikallisilta sekä kävijöiltä ja listasimme 20 syytä, miksi Kouvola ei olekaan Suomen dissattavin kaupunki!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kouvola on mielentila

Syntyperäisten kouvolalaisten Maijan, 38, ja Milkon, 46, mukaan Kouvolassa:

 • ”Ei ole ruuhkaa koskaan eikä juuri missään, ei edes Prismassa juhannuksen aatonaattona. Ja se Prisma! Se on Suomen ja maailman suurin. Mitä sieltä ei saa, voi tilata netistä! Lisäksi Prismassa käy paljon mökkiläisiä, joten siellä ei välttämättä tarvitse edes törmätä tuttuihin.”
 • ”Kouvolassa on toimivat liikenneyhteydet. Kaupunkiin on helppo tulla ja vaivatta pääsee poiskin. Kaikki on lähellä ja aina löytyy parkkipaikka.”
 • ”Kouvolalainen palaa aina Kouvolaan. Vaikka opiskelu tai työ veisi hetkeksi muualle, kouvolalainen palaa aina. Tai ainakin haluaisi, vaikka ei myöntäisi sitä ääneen. Kouvolalaisuutta ei voi valita, se on useimmiten syntyperäistä.”
 • ”Harrastusmahdollisuuksia on rajattomasti, kaikkeen pääsee mukaan jonottamatta, lähelle ja edullisesti. Kuntosaleja on ihan joka kulmassa.”
 • "Kouvola on esimerkiksi Helsinkiä parempi kotikaupunki, koska rauhallisuus, luonto, ruuhkattomuus, hiljaisuus."
 • ”Ulkopaikkakuntalaiset eivät tajua, että Kouvola is a state of mind, mielentila. Mainettaan parempi.”

Kouvolasta pääsee Kiinaan

Lisäksi Kouvolassa on huomattavaa:

 • Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa oli kesäkuussa 11 hellepäivää. Kymmenen niistä osui Kouvolaan.
 • Kouvolan Kaupungintalolla lasikatto on rikottu: kaupunginjohtajana vaikuttaa nainen, Marita Toikka.
 • Vantaalainen lakuaddikti Laura, 45, väittää: ”Kouvolan lakritsi on maailman parasta! Heittämällä parempaa kuin Porvoon.”


  Lakut, kouvolalaisia.
  Lakut, kouvolalaisia.
 • Lahden suunnasta Korian asuntomessualueelle saapuvia varten lähijuna-asemalle rakennutettiin uusi katos! Sen suunnitteli joukko Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoita. Etteikö satsata ensivaikutelmaan, mitä häh?
 • Kouvolasta menee junayhteys vähän kauemmaksikin, nimittäin rahtikontteja kulkee Kiinan Xi’aniin asti.
 • Kouvola on myös eläinten mieleen. Kouvolan Sanomien uutinen 2.7. kertoo karhun tepastelleen Jaalan kirkonkylän halki. Ihan muina otsoina, siitä vaan raittia pitkin.
 • Fitness-tähti Janni Hussi on lähtöisin Kuusankoskelta ja Kouvolasta. Samoin lumilautailun maailmanmestari Roope Tonteri on kouvolalainen.


  Janni Hussi, kouvolalainen.
  Janni Hussi, kouvolalainen.
 • Repoveden kansallispuisto löytyy vain Kouvolasta. Sen reiteillä voi lenkkeillä, järvissä uida ja maastossa vaikkapa telttailla. Silta romahti kerran, joten siitäkin saatiin kauheasti uutisoitavaa.
 • Myös Arboretum Mustila on Kouvolassa. Missäs muuallakaan!
 • Helsinkiläinen geokätköilijä Lea, 50, kertoo: ”Kouvolassa käydessä on kaksi hienoa kohdetta: UPM:n tehdasmuseo Verla, joka on paitsi Suomen hienoin museo myös Unescon maailmanperintökohde. Lisäksi harrastan geokätköilyä ja suosikkikätköpaikkani on SEO Jaala.”


  Verla, kouvolalainen.
  Verla, kouvolalainen.

Kouvolassa on Viikate, venäläisiä ja Nipan Grilli

 • Kouvolan seudulla sijaitsee Kaakkois-Suomen suurin kauppakeskus Veturi. Kiitos venäläisturistien, se on auki ihan joka ikinen päivä.
 • Korialainen Kaisa, 35, suosittelee: ”Sisustuskahvila Kaarnasydän tunnetaan monen lokaalin suosikkipaikkana lounaalle fiilistely-ympäristössä. Jos käyt, muista syödä juustokakkua!” Syömävinkeiksi mainitaan myös Bar Cafe Columbia asemalla: sieltä saa Kaakkois-Suomen loistokkaimmat lohileivät sekä ravintola Angela, josta taas löytyy parhaat pihvit.
 • Kouvolassa ja vain Kouvolassa on Nipan Grilli. Paikallisväestön lisäksi Sami Hedbergin isännöimä Grillit huurussa -ohjelma on vaikuttunut sen tarjonnasta.
 • Tykkimäki ei ole vain huvipuisto. Sen Käyrälammen rannasta löytyvä sauna on kuulemma loistava yleissauna. Talvella sieltä pääsee avantoon.


  Käyrälammen ranta, Kouvolassa.
  Käyrälammen ranta, Kouvolassa.

Maija ja Milko vinkkaavat vielä menijöille: ”Jos haluat etukäteen sisäistää kouvolalaisen mielenmaiseman, kuuntele Viikatteen musiikkia – varsinkin kappaletta Mies, joka nolasi Kouvolan. Videolle suositus!”

 

Kouvola

Kouvola sijaitsee Kymenlaakson maakunnassa. Siellä asuu 83 231 ihmistä.

Kouvolan postinumero on 45100.

Kouvolasta on autolla matkaa Helsinkiin 138 kilometriä, Ouluun 531 kilometriä ja Venäjän Viipuriin 152 kilometriä.

45720

Hah hah, otan osaa vaimosi johdosta, välillä käy näin... itse olen asunnut vain Kotkassa ja Kouvolassa, työnpuolesta vierailen ympäri Suomea... Kouvolassa ihan parasta itselleni on ruuhkattomuus ja urheilu mahdollisuudet... Työmatkoihin menee päivässä 20minuuttia jos joudut pysähtymään liikennevaloissa, vähemmän jos et... Toki Kouvola on iso kaupunki, eli asuinpaikalla on vaikutusta, mutta ruuhkia ei ole. Keskustasta kun vetää harpilla 6km ympyrän, sisälle jää uimahalli, pari kolme valaistua pururataa/hiihtolatua, laskettelukeskus, pesäpallo-, jalkapallo-, koripallo ym. Kenttiä, kuntosaleja reilut kymmenen, moottorirata jossa karting, motocross, rallycross, rc ja drifting radat. Retkiluistelurata, autojen ja pyörien jäärata, Golfkenttä, tenniskenttä, skeittiparkki, vesipuisto, Sup lautailua, huvipuisto, yleinen sauna avantouinnilla, kuntoportaat, jousiammunta, ammunta, paini, karate, taistelulaji saleja jne. jne. Myös kulttuuritarjonta on huippua, hyvä teatteri, Kymi sinfonietta, yksi maan parhaista klubeista artistien mielestä, pato klubi, parhaalla akustiikalla oleva konserttisali...
Eli käytännössä aivan kaikkea voit harrastaa lähellä keskustaa, jos harpin säde kaksinkertaistetaan, tulee monelle lajille useampi harrastuspaikka. Paljon on mahdollisuuksia myös ympäri laajaa Kouvolaa, loppuu laitteesta virta jos kaikki tähän laitan... Myös 3km Keskustasta alkaa upea Kymijoen vesistö, jota ikävä kyllä ei ole juurikaan kaupungin toimesta hyödynnetty, mutta näin veneilijälle aivan upeat maisemat ja mahdollisuudet... Helsingissä on ihan kiva käydä mutta ne ruuhkat ja ainainen kiire loistaa täällä poissaolollaan.... nyt pääkaupunkiin pääsee n. 1h20minuutissa, suunnitellun itärajan myötä alle tunnissa, maailman suurkaupungeissa olisimme lähellä keskustaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla