Presidentti Macronin ilme sai meeminikkarit innostumaan. ”Kutsutteko te tätä kahviksi?” Twitterissä muun muassa veisteltiin. Kahvikupin kuva: Shutterstock
Presidentti Macronin ilme sai meeminikkarit innostumaan. ”Kutsutteko te tätä kahviksi?” Twitterissä muun muassa veisteltiin. Kahvikupin kuva: Shutterstock

Kohu Macronin kahvittelun ympärillä ei ota laantuakseen. Laitoimme lusikan mukiin ja keksimme yhdeksän syytä, miksi suomalainen sumppi on maailman parasta!

Jymyuutinen viime viikolta: Ranskan presidentti Emmanuel Macron joi kupin kahvia Helsingissä! 

Kuka olisi arvannut, että tuohon arkiseen hetkeen tiivistyisi Suomesta ja suomalaisuudesta jotain niin olennaista, että asia puhuttaa meitä yhä, tasavallan presidenttiä myöten?

Näin presidentti Sauli Niinistö vastasi maanantaina ketjuun, jossa pitkään Ranskassa asunut Helena Petäistö pohti, miksei kunniavieraalle tarjottu esimerkiksi italialaista kahvia jossain kahvilassa.

On aika palauttaa suomalainen suodatinsumppi sille kuuluvaan arvoon. Tässä ainakin 9 syytä, miksi Macronin kannatti nauttia päiväkahvinsa nimenomaan muovikelmulla vuoratussa toriteltassa arkisesta mukista eikä valkeiden liinojen äärellä jossain trendikahvilassa:

 1. Suomalaisessa suodatinkahvissa tiivistyy jotain olennaista suomalaisuudesta. Arkinen, konstailematon sumppi jääkaappimaidolla on kaikkien ulottuvilla oleva, arkinen nautinto (toisin kuin vaikka jokin seitsemän euron latte). Näin ollen torikupillisen juominen presidenttien kesken suorastaan symboloi vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa eli Ranskan suuren vallankumouksen arvoja. 
 2. Kun juo kupposensa keskellä Helsingin Kauppatoria eikä sisätiloissa, voi kätevästi törmätä myös Suomen todelliseen kansallislintuun. Ei joutseneen, jolle kunnia ehkä nimellisesti kuuluu, vaan harmaalokkiin, joka ottaa myös mielellään kontaktia kaikenlaisiin arvovieraisiin. 
 3. Suomessa juodaan kahvia asukasta kohti eniten maailmassa. Kuka siis paremmin tietäisi, millaista on hyvä kahvi kuin suomalainen torimyyjä? Tuskin ainakaan joku italialainen kahvitehtaanpatruuna.
 4. Sitä paitsi Ranskalla on Italian kanssa yhteistä maarajaa 488 kilometriä, Suomen kanssa nolla kilometriä. Kumman maan kahvia Macron on todennäköisemmin saanut jo hörppiä oman kiintiönsä täyteen? 
 5. Suomalainen kahvi on vaaleapaahtoisempaa ja hapokkaampaa kuin Etelä-Euroopan espressot. Suomalainen hapan kahvi pistää vatsan toimimaan. Ummetus ei ole hyväksi ajatustoiminnoille. Kun vatsa toimii, pääkin toimii. (Macronille tosin tarjottiin vatsalle hieman ystävällisempää tummapaahtoista Juhla Mokkaa.)
 6. Suodatinkahvi on muutenkin kahvien terveellisimmästä päästä. Siitä on muun muassa suodatettu pois haitallisia rasvoja, kuten kafestolia ja kahveolia.
 7. Kahvittelu raikkaassa meri-ilmassa pitää presidentinkin virkeänä. Karaisee ihan toisella tapaa kuin istuminen jossain ahtaassa ja kuumassa patisseriessa.
 8. Kun nyt kuitenkin myös muodikkuus ratkaisee, on ilahduttavaa kertoa, että Ylen mukaan suodatinkahvi on keikkunut trendien aallonharjalla jo jokusen vuoden. Esimerkiksi Berliinin hipsterikahviloissa monet ovat halunneet nauttia sumppinsa nimenomaan suodatettuna.
 9. Myös oranssi on  nyt totisesti uusi musta, kertoi Refinery29

Helsingin Kauppatorin teltat ovat värinsäkin puolesta tänä syksynä huipputrendikkäät. Kuva: Joonas Salo / Sanoma-arkisto.
Helsingin Kauppatorin teltat ovat värinsäkin puolesta tänä syksynä huipputrendikkäät. Kuva: Joonas Salo / Sanoma-arkisto.
torivkahvilan pitäjtä kunniaan...

Hipsteriherkku pistää pakin toimimaan! 9 syytä, miksi Macronin kannatti nauttia juuri Suomi-sumppia Kauppatorilla

Kauppaiptorin kahvilanpitäjät saavast kuraa niskaa joka puolelta ja ammattinsa aliarvomista.!Meillä tämä muiden haukkuminen on sisäsyntyinen juttu ei osata asettua toisen asemaan kunhan minä minä saan moittia ja vähätellä sieluni kyllyydestä . muiden tekemisiä...Miksi kukaan ei ole puuttunut miten kiusallista torikahvilan pitäjästä keskustelu vaikuttaa.?.Arvon Helena Petästö noin elää tavan kansa elä viitsi arvostelal kahvilanpitäjän ammattitaitoa .järkyttävää nipotusta..Saulille taas isot...
Lue kommentti

Kukapa ei rakastaisi jyväskyläläisiä – noita Keski-Suomen nöyriä kingejä!

Tiesit jo ehkä, että turkulaisista saa aivan parhaita ystäviä, että Oulusta tulevat Suomen itsevarmimmat ihmiset ja että tamperelaiset ovat mukavan mutkattomia

Nyt Me Naiset listasi asiat, jotka tekevät jyväskyläläisistä varsin rakastettavia.

 1. Kun sinulla on jyväskyläläinen kaveri, opit puhumaan kirjakieltä melkein huomaamattasi. Keski-Suomi ei ole murrevapaata aluetta, mutta jyväskyläläinen suodattaa turhat rönsyt kielestään ja puhuu todella selkeästi. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole.
   
 2. Selkeys on mukana myös kaikessa jyväskyläläisten toiminnassa. Jos jyväskyläläinen puhuu jostain, hän myös tarkoittaa sitä ja pitää päätöksistään kiinni. Onko parempaa ystävää kuin jyväskyläläinen? (No, ehkä turkulainen pääsee lähelle.)
   
 3. Jyväskyläläinen rakastaa kaupunkiaan ja varsinkin sen vireää kävelykatua. Sitä, mitä Kauppakadulta ei löydy, ei jyväskyläläinen tarvitse.
   
 4. Jyväskyläläiset rakastavat ulkoilua ja seikkailuja monipuolisissa luontokohteissa. Kaupungista löytyy luontopolkuja, kiipeilymahdollisuuksia sekä tietenkin suuri ja mahtava Laajavuori. Laskettelemaan pääsee siis melkein keskustassa, ja samalla voi ihailla Matti Nykäsen tutuksi tekemää hyppyriä.
   
 5. Onkohan Suomessa muita yhtä kunnollisia ja hyväkuntoisia kaupunkilaisia? Mäkinen maasto ja kauniit ulkoilureitit pitävät jyväskyläläiset liikkeessä – sekä kohottavat nopeasti junantuomankin kuntoa.


  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock
  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock   

 6. Tosin, kaupunki on ihanan kompakti. Sen ympäri ja läpi jaksaa kävellä ja pyöräillä heikompikuntoinenkin. Jyväskylässä tuntuu kuin kaikki tärkeä olisi sijoitettu viiden kilometrin säteelle, mutta silti sieltä löytyy kaikkea. Jyväskylä = iso minijyvänen. Eli sellainen ihastuttavan pieni, mutta kokoaan suurempi kylä!
   
 7. Maan kaunein yliopistokampus sijaitsee Jyväskylässä. Vaikka akateeminen maailma ei muuten kiinnostaisikaan, jyväskyläläinen käy mielellään ulkoilemassa kampusalueilla ja imee kulttuurin sekä sivistyksen ilmaa siellä. Lähde mukaan ja pyydä jyväskyläläistä ystävääsi tai tuntematonta näyttämään ainakin Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset.
   
 8. Jyväskylä tunnetaan muutenkin opiskelijakaupunki-imagostaan. Se on yksi suomalaiskaupungeista, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten opiskelijoita. Eläväinen ja nuorekas opiskelijakulttuuri tarttuu helposti, ja elämä pysyy vireänä tässä jatkuvasti kehittyvässä kaupungissa.
   
 9. Kaupungissa on myös maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on jo yksistään loistava syy kutsua Jyväskylää Suomen Ateenaksi.
   
 10. Jyväskyläläiset eivät pelkää vettä! Rannat ovat lähellä, ja joka paikassa pääsee uimaan. Ollaanhan keskellä Järvi-Suomea! Vesireittejä pitkin pääsee aina vaikka Lahteen saakka, ja Rantaraitti on yksi Suomen kauneimmista ulkoilureiteistä.
   
 11. ”Jyväskyläläiset ovat sellaisia itsevarmoja menestyjiä, jotka eivät tee itsestään numeroa”, kertoo yksi jyväskyläläisten ystävä, joka vierailee usein kaupungissa. Ammattikorkeakoulussa sijaitseva Tiimiakatemia on upea esimerkki jyväskyläläisestä menestystarinasta. Noin 25 vuotta sitten perustettu Tiimiakatemia uskoo tietenkin tiimityöskentelyyn ja yhdessä tekemällä oppimiseen, ja sieltä on käynnistynyt monia onnistuneita yritysprojekteja.
   
 12. Jyväskyläläinen osaa juhlia ja nauttii kulttuurista. Suurajot, Jyväskylän kesä, Wemmi-markkinat… Melkein joka viikko kaupungissa on joku suuri tapahtuma.  
   
 13. Mutta kun jyväskyläläinen juhlii, hän tekee sen tyylillä. Kun baarissa on vaikkapa oululainen, tamperelainen ja jyväskyläläinen, oululainen kertoo härskeimmät jutut, tamperelainen juhlii pisimpään ja jyväskyläläinen lähtee kotiin silloin, kun bileet ovat vielä parhaimmillaan!
   
 14. Rakastatko makeaa? Suuntaa silloin Vaajakoskelle, tuohon kaupunginosaan, joka on tuttu herkullisesta Pandan-tehtaasta ja Naissaaren viehättävästä kahvilasta. Ihminen ei voi olla koskaan onneton, jos hänellä on laku- ja suklaatehdas naapurissa.
   
 15. Jyväskylä ja sen asukkaat ovat kätevästi keskellä Suomea. Tarvitseeko tähän enää muita perusteluja?
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock

 

Kerro sinäkin mielipiteesi alla!

Millaisia jyväskyläläiset ovat sinun mielestäsi? Sana on vapaa alla olevassa kommentointikentässä.

Jes, Eva, Noora, Sana, Isak ja kaikki muut Skamin suosikkityypit ovat taas täällä!

Jäitkö sinäkin pari vuotta sitten koukkuun Skamiin? Et ole todellakaan ainoa.

Megasuosittu teinisarja puhutti vuonna 2017 kaikenikäisiä suomalaisia, ja sarjan neljäs kausi keräsi miljoonia katseluita Yle Areenassa. Luonnollisesti, kun sarjan ilmoitettiin päättyvän, moni pettyi.

Nyt jokaiselle sarjaa ikävöimään jääneelle on kuitenkin luvassa hyviä uutisia. Sarjan ihanien tyyppien maailmaan pääsee pian uppoutumaan kirjasarjan muodossa!

Sarjaa kustantava WSOY kertoo tiedotteessaan, että kirjasarja sisältää SKAM:in alkuperäiset käsikirjoitukset, poisleikattuja kohtauksia sekä käsikirjoittaja–ohjaaja Julie Andemin kommentteja näyttelijöille ja tekijäryhmälle. Lisäksi Andem on kirjoittanut kirjasarjaa varten jokaiseen kauteen uuden johdannon ja lopetuksen.

– SKAM:in vaikutus ylettyy maailmanlaajuisesti paitsi eri-ikäisiin katsojiin myös käsikirjoittajiin ja tuottajiin yli mediarajojen. Kirjasarja jättää aikamme merkittävimmästä mediailmiöstä fyysisen jäljen historiaan ja on Evan, Nooran, Sanan ja Isakin faneille todellinen aarre, kertoo WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola tiedotteessa.

Miksi teineille suunnattu Skam onnistui hurmaamaan aikuisetkin? Lue lisää tästä: