Paula Noronen vastaa uudessa juttusarjassa Me Naisten lukijoiden arjen kysymyksiin. Tänään pohditaan, miten paljon aikaa ja energiaa siivoamiseen kannattaa käyttää.

Lukija kysyy: Moi! Miten usein ihmisen kannattaa siivota kotinsa?

Paula vastaa: Kiitos kysymyksestäsi. Tähän minulla on hyvin selkeä mielipide. Sanoisin, että kerran viikossa jonkinlainen kosmeettinen ja ylläpitävä siivous riittää. Toki siinä vaiheessa kun alkaa mennä nenä tukkoon, voi olla hyvä siivota vähän enemmän.

Kosmeettinen siivous tarkoittaa tavaroiden järjestämistä, näkyvien paikkojen imurointia ja vessan pesemistä. Tavaroiden järjestäminen tarkoittaa niiden siirtämistä pois näköpiiristä. Näkyvien paikkojen imurointi tarkoittaa juuri sitä miltä kuulostaa. Älä suotta kyyki sängyn alla. Vessan peseminen on minuutin homma, jossa kaadetaan pesuainetta pönttöön ja pyyhkäistään vessapaperilla lavuaari ja rinkula. Jos sama paperi, niin mieluiten tuossa järjestyksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sanotaan, että koti olisi hyvä pitää sellaisessa kunnossa, että koska vaan voisi tulla vieraita käymään. Olen eri mieltä. On todella stressaavaa pitää asuntoa jatkuvasti siistinä ja järjestyksessä, ihan vaan jos joku tulee. Miten yllättävät vieraat sitten otetaan vastaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä kolme hyvin pätevää neuvoa:

  1. Syytä lapsia. ”Voi ei, lapset ovat taas sotkeneet täällä vaikka just eilen siivottiin:” Jos sinulla ei ole lapsia voit sanoa: ”Voi ei, naapurin lapset ovat taas sotkeneet täällä. Taidan hommata heille lähestymiskiellon”.
  2. Syytä jotain muuta esim. ”Mitä ihmettä? En ole huomannut, että täällä on käynyt murtovarkaita! Täytyy soittaa poliisit, mutta juodaan nyt kahvit ensin”.
  3. Älä avaa ovea. Koskaan. Kun ovikello soi, sulje televisio ja muut ääntä pitävät laitteet ja mene lattialle makaamaan.

Jos näinkin vähäinen siivoaminen tekee sinulle tiukkaa, niin käytä palkitsemisjärjestelmää. Aina kun yksi huone on siivottu, niin palkitse itsesi lasillisella viinillä, vatsalihasliikkeillä tai jäätelöllä. Mikä sinulla sitten toimiikin. Viiniä suosisin korkeintaan kaksiossa.

Jos vihaat lakanoiden vaihtamista tai kuivauskaapin tyhjentämistä, niin skippaa ne. Kukaan ei huomaa mitään. Lakanoihin pesiytyvät eliöt voivat olla ihan mukavaa sakkia ja kuivauskaapissa voit säilöä samoja astioita vuosia.

Edellämainitut neuvot pätevät vain kodin siivoamiseen. Jos sinun pitää siivota vaikka parisuhdettasi ja se tuntuu hankalalta, voit tehdä sen näillä lauseilla:

Mun pitää olla nyt hetki ihan yksin ja tutustua itseeni = Olen tavannut toisen sinua kiinnostavamman ihmisen.

Sä oot liian hyvä mulle = Sä oot liian huono mulle.

Musta tuntuu että me ollaan liian erilaisia = Olet helvetin ärsyttävä ihmisenä ja puolisona.

Pysytäänhän ystävinä= Katoa elämästäni.

Pimiät Norot

Kodin ilmapiiri siivoutuu 100% raikkaaksi heti kun vaihtaa tv-kanavaa tältä tuutista itseään tyrkyttävältä ”muka-hauskalta” :-)

Sisältö jatkuu mainoksen alla