Kuvat
Reuters
Greta Thunberg kuvattuna 23. syyskuuta YK:n ilmastokokouksessa pitämänsä puheen aikana.
Greta Thunberg kuvattuna 23. syyskuuta YK:n ilmastokokouksessa pitämänsä puheen aikana.

Ilmastoaktivisti Greta Thunbergiin kohdistuu poikkeuksellisen paljon asiantonta kritiikkiä. Mistä ihmeestä vaikutusvaltaisten aikuisten viha kumpuaa, kysyy toimittaja Milla Kukkonen.

Ruotsalaisella ilmastoaktivistilla Greta Thunbergilla, 16, on iso tavoite: hän haluaa saada ihmiset ymmärtämään, että ympäristötuho on pysäytettävä nyt.

Tavoitteensa onnistumiseksi Thunberg on ryhtynyt koululakkoon, pitänyt vahvoja puheita ja vedonnut päättäjiin ympäri maailman.

Eilen maanantaina Thunberg piti vahvasanaisen puheen YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa. Hän syytti maailman johtajia sukupolvensa pettämisestä, koska päättäjät eivät ole onnistuneet selättämään kasvihuonepäästöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Me olemme massasukupuuton partaalla ja ainoa, mistä voitte puhua, on raha ja sadut ja ikuinen taloudellinen kasvu. Kuinka te kehtaatte, Thunberg sanoi tunteikkaassa puheenvuorossaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samaan aikaan, kun Thunberg yritti iskostaa viestinsä vallanpitäjiin ympäri maailman, hämmentävän monet aikuiset ihmiset keskittyivät kuuntelemisen sijaan herjaamaan häntä.

Eivät hänen puheitaan, vaan Thunbergia henkilönä.

Hänen ulkonäköään, terveydentilaansa, taustajoukkojaan ja tyyliään esiintyä.

Konservatiivisen Fox News -uutiskanavan kommentaattori Michael Knowles haukkui Thunbergia suorassa lähetyksessä ”mielisairaaksi ruotsalaislapseksi”. Myöhemmin Fox News pahoitteli Knowlesin puheita, mutta Knowles ilmoitti seisovansa sanojensa takana.

Vaikutusvaltaiset ihmiset ovat Twitterissä kutsuneet Thunbergia muun muassa ”milleniaalikummajaiseksi” ja ”erittäin häiriintyneeksi”. Konservatiivisen The Federalist -lehden päätoimittaja totesi, että ”meidän pitää käynnistää keskustelu ylimielisistä ruotsalaisteineistä”.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Twitterissä Thunbergin esiintymistä YK:n kokouksessa. Tyylilaji oli ilmiselvän ironinen.

– Hän näyttää onnelliselta nuorelta tytöltä, jolla on edessään valoisa ja ihmeellinen tulevaisuus, Trump tviittasi. 

Twiitin alle hän oli jakanut Thunbergin puheen, joka on kaikkea muuta kuin iloinen. Videolla Thunberg viittaa nimenomaan siihen, kuinka synkkä hänen sukupolvensa tulevaisuus on, jos nyt ei toimita.

Vallakkaat aikuiset miehet dissaavat nuorta aktivistinaista

Miksi Greta Thunberg aiheuttaa tietyissä ihmisissä niin kovan halun nälviä ja naljailla? Millaisia ihmisiä he oikeastaan edes ovat?

Ilmastoahdistusta tutkinut Panu Pihkala Helsingin yliopistosta totesi Radio Suomen Päivän haastattelussa, että Thunbergin ilmastoaktivismiin kohdistuvassa kritiikissä näkyy, että tämä menee ”ihmisten panssareiden alle”.

Syitä siihen voi löytää Pihkalan mukaan Thunbergin persoonasta, hänen ehdottomuudestaan ja roolista, johon tämä on päätynyt. Kritiikki on Pihkalan mukaan sukupolvittunutta – ja sukupuolittunutta. 

– Gretaan kohdistuneessa kritiikissä on ollut havaittavissa setämiehet dissaavat nuorta aktivistinaista -dynamiikkaa, mikä on erittäin valitettavaa, Pihkala totesi Ylelle.

Twitter-kommentointia kolutessa ei voi tosiaan olla huomaamatta, että valtaosa Thunbergin kovimmista ja ilkeimmistä kriitikoista on miehiä.

The Irish Times -lehden toimittaja Jennifer O’Connell pohti hiljattain julkaistussa kolumnissaan, miksi juuri Thunberg nostattaa joidenkin mieliin niin paljon negatiivisia tunteita. 

O'Connelin mukaan yksi syy on se, että ilmastonmuutos on suuri ja epämiellyttävä asia. Joillekin voi olla helpompaa nauraa viestintuojalle ja ummistaa silmänsä kuin hyväksyä kiistämätön totuus siitä, että Amazon palaa ja valtiot ovat vaarassa kadota, koska merenpinta nousee kovaa kauhtia.

Toinen syy on siinä, että Thunbergin vaatii muutoksia vallan ja talouden rakenteisiin. Joillekin se tarkoittaa väistämättä astumista alas norsunluutorneista.

Ja viimeisimpänä, eikä todellakaan vähäisimpänä syynä: Thunberg on loanheittäjille jotain ihan uutta, ja juuri se pelottaa heitä.

He ovat kauhistuneita Thunbergin anteeksipyytelemättömästä palosta ja selityksiä hyväksymättömästä asenteesta.

– Raukat ovat kauhistuneita hänestä yksilönä ja siitä, mitä hän edustaa – nuoruutta, päättäväisyyttä ja muutosta. Hän on osa sukupolvea, jota ei pidetä pelon vallassa, O’Connell kiteyttää.

Myös Panu Pihkala näkee kritiikissä ihmismielen vähemmän hienostuneita sävyjä.

– Greta on tietty ihan uudenlainen tapaus, mutta samalla tässä on samanlaista dynamiikkaa kuin aiemminkin. Yhtäältä vanhemmat laittavat [ilmastokeskustelussa] toivoaan nuorempiin sukupolviin. Sitten siinä voi aktivoitua ei niin yleviä tunteita, jonkinlaista kateutta tai oman kadotetun nuoruuden kaipuuta ja siitä nousevia juttuja, hän sanoi Ylen haastattelussa.

Jokaisella on toki oikeus tunteisiinsa.

Yksikään edellä mainituista fiiliksistä ei kuitenkaan ole hyväksyttävä syy panetella ja mitätöidä 16-vuotiasta. Eikä yhtään ketään muutakaan.

Aikuisten ihmisten pitää pystyä parempaan. Kuinka te kehtaatte.

Vierailija

Nykyaktivistit ovat erittäin agressiivisia, haukkuvat ja nimittelevät avoimesti ns. vastapuolta. Heitä itseään ei kuitenkaan saa arvostella, koska se on kiusaamista, naisvihaa tai muuta vastaavaa. Heidän sanomastaan ei voi olla erimieltä, eikä sitä voi kyseenalaistaa, koska sitä nyt vaan ei voi kyseenalaistaa, ja jos niin teet, olet katkera setämies tai joku muu vastaava halveksuttava olento.

Ronja

Mä en vaan ymmärrä miksi tämä yhdistetään niin vahvasti vihervasemmistolaiseen "propagandaan",onko sitten niin että me muut emme ole kiinnostuneita,meidän yhteisen planeettamme tulevaisuudesta,jos näin on niin sitten minäkin taidan siirtyä heihin koska olen Gretan kanssa aivan samaa mieltä, kyllä meidän täytyy viimeistään nyt ruveta miettimään minkälaisen maailman ja planeetan jätämme tuleville sukupolville,lapsille ja lapsenlapsille jne. Kysymys "how dare you"oli aiheellinen 💔

Sisältö jatkuu mainoksen alla