Jarkko Aholan levynsä kannessa esittelemä käsimerkki on tuonut kansalle mieleen kaikenlaisia merkityksiä.

Teräsbetoni-yhtyeestä tunnettu Jarkko Ahola julkaisi perjantaina uuden Metallisydän-albuminsa. Pian somessa alkoi kuhina: mitä kummaa levyn kansikuvalla oikein halutaan viestiä?

Kannessa Jarkko muodostaa käsillään ikään kuin kärjellään seisovan kolmion. Samainen kuva on myös tämän jutun pääkuvana, mutta levyn kannessa käsimerkin kohdalle on lisätty valonsäteitä. 

Symboli kiinnitti erityisesti viittomakieltä taitavien huomion. Esimerkiksi viittomakielen tulkki Kirsi Varttisen Facebook-kirjoitus on kerännyt runsaasti reaktioita ja jakoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Viittomakielen tulkkina on jotenkin vaikea suhtautua neutraalisti tähän levynkanteen, Kirsi kirjoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päivitys on varustettu seuraavilla hashtageilla: #eiseolesydän, #hohtavapimppi, #merkityksiä #suomalainenviittomakieli, #saithuomionijarkko, #viittomallaonväliä.

Muutama viittomakieltä äidinkielenään käyttävä on huomauttanut, etteivät Jarkon kaikki sormet ole kuvassa juuri siinä asennossa, missä niiden virallisesti pitäisi olla, kun tarkoituksena on viittoa naisen alapäätä. Kirsi Varttinen kuitenkin toteaa, että kuten puhutussa kielessä, myös viittomakielessä sama merkitys voi saada useita muotoja.

– Hauska fakta on, että tuollaisilla käsimuodoilla tuotettu viittoma (tai tässä tapauksessa ehkä käsien asento) tuo ainakin minulle (ja näköjään monelle muullekin viittomakieltä käyttävälle) vain yhden mielikuvan, hän kirjoittaa päivityksensä kommenttiosiossa.

Kannen käsimerkille on ollut ilmassa toinenkin tulkinta. Joogassa kyseistä käsien asentoa kutsutaan nimellä Yoni Mudra. Se kuvaa kohtua ja niin kutsuttua shaktia eli naispuolista jumalallista energiaa.

Mitä tästä kaikesta sitten pitäisi ajatella? Voisiko olla, että Jarkko on rock-klassikoiden uusista versioista koostuvan levynsä kannessa halunnut vaivihkaa levittää viestiä naiseuden voimasta?

Soitimme herralle itselleen ja kysyimme.

– Aivan mahtavaa, että olen saanut tällaisen pienen keskustelun aikaan, mutta myönnetään, että ihan tahtomattani. Valokuvaussessiossa sain vain sellaisen idean, että voisin katsoa ylöspäin ja tehdä tällaisen sydänmerkin. Sitten kun kuvia katsottiin, totesin, että tämähän on loistava kansi, Jarkko kertoo.

Hevimies suhtautuu kannen herättämiin tulkintoihin huumorilla.

– Se, että joku nimitti sitä hohtavaksi pimpiksi, oli ihan hauska juttu mielestäni. Ei pimpissäkään mitään vikaa ole, mutta on se tietysti vähän pois kontekstista tuon levyn yhteydessä, hän nauraa.

– Kyllähän symboleilla on monia merkityksiä, eikä kukaan voi täysin omia mitään itselleen, mutta minulla ei tosiaan ollut mitään käsitystä, että käsieleelläni voisi olla tällainen merkitys [naisen alapää]. Nyt kun asiaa miettii vähän enemmän, niin on se ihan ymmärrettävää tavallaan. Kyllä se näyttää aika selkeältä…

Jarkolle itselleen kuvan käsiele tuo sydämen lisäksi mieleen jotain ihan muuta.

– Minua se muistuttaa lapsuuteni ninja-elokuvista. Niissä oli ninja-henkisiä mustapukuisia miehiä, jotka tekivät harjoitteita ennen suurta seikkailua. Harjoitteisiin kuului muun muassa ärinä, ääntely ja tällaisten käsieleiden tekeminen. Minulla on tällainen hieman lapsellinen, miehekäs näkökulma tähän.

Sen kummempaa feminististä agendaa Jarkolla ei siis ollut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla