Donald Trumpin vierailu kuningatar Elisabetin hovissa oli jälleen ikimuistoinen.

Ai että! Aistimme terästyivät äärimmilleen heti, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloitti vierailunsa kuningatar Elisabet II:n luotsaamassa brittihovissa maanantaina. Mitä olisi luvassa tällä kertaa – vihaisia tviittejä, etikettimokia, ehkä pukeutumisskandaali?

Nyt kolmen päivän pituinen vierailu alkaa kallistua loppupuolelle. Tiivistimme tapahtuman puhutuimmat käänteet tähän juttuun:

1. Nyrkkitervehdys

Sydän jätti väliin lyönnin, kun ensimmäiset kuvat Donald Trumpin ja kuningatar Elisabetin tapaamisesta julkaistiin. Yhdessä niistä presidentti ja kuningatar vaikuttavat tervehtivän toisiaan lyömällä katu-uskottavasti nyrkit yhteen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Mieleen muistui kultainen hetki Suomen historiasta vuodelta 2016, kun pääministeri Juha Sipilä ja silloiset valtiovarainministeri Alexander Stubb ja työministeri Jari Lindström päättivät juhlistaa yhteyskuntasopimusehdotusta nyrkkitervehdyksellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juha Sipilä ja Alexander Stubb vauhdissa vuonna 2016.
Juha Sipilä ja Alexander Stubb vauhdissa vuonna 2016.

Eleestä nousi hetkessä iso kohu. Sen jälkeen poliitikkojen nyrkit ovat pysyneet piilossa.

Myöhemmin selvisi, että Trumpin ja kuningattaren nyrkkitervehdyskuva olikin vain onnistuneen kuvakulman ja ajoituksen tulosta. Oikeasti parivaljakko kätteli toisiaan lyhyesti.

Paras mahdollinen alku tapaamiselle olisi tietenkin ollut se, että Trump ja Elisabet olisivat tehneet pitkän tervehdyksen, johon olisi kuulunut monimutkainen koreografia läpsyineen ja nyrkin kolautuksineen. Se, jos mikä, olisi viestinyt kaksikon syvästä ystävyydestä, jota Trump niin kovin juhlapuheessaan mainosti.

2. Kosketuksia ja kilistyksiä

Viime vierailullaan brittihovissa heinäkuussa 2018 presidentti Trump sokeerasi monarkkifaneja kävelemällä kuninkaallisen kaartin tervehdyksessä kuningattaren edellä. Herra presidentti jatkoi tälläkin vierailulla tutulla tyylillään.

Ensimmäinen moka sattui maanantain juhlaillallisella heti puheiden jälkeen, kun Trump kosketti hellästi kuningattaren selkää. Etiketin mukaan kuningatarta ei saisi koskea lainkaan. Trumpin onneksi 93-vuotias rautarouva ei hipelöinnistä hätkähtänyt, vaan jatkoi juhlallisuuksia ilme värähtämättä. Etiketinvastainen koskettelu on Elisabetille tosin tuttua muun muassa Yhdysvaltain entisen presidenttiparin vierailulta: silloin presidentin puoliso Michelle Obama kietoi kätensä kuningattaren ympärille.

Pian kielletyn kosketuksen jälkeen Trump kilautti rempseästi lasinsa yhteen kuningattaren maljan kanssa. Elisabet piti pokerinaamansa, vaikka myös kippistely kuninkaallisten kanssa rikkoo etikettiä.

Kippis!
Kippis!

3. Kuningattaren mahdollinen piikki

Vierailun aikana kuningatar Elisabet lahjoitti Trumpille Winston Churchillin kirjoittaman, toisesta maailmansodasta kertovan kirjan. Teos oli sinänsä osuva lahja – Trumpin tiedetään ihailevan Churchillia – mutta eleestä tehtiin myös toisenlaisia tulkintoja: oliko lahja suoraa kuittailua presidentille, joka ei huhujen mukaan lue lainkaan kirjoja?

Presidentistä paljastuskirjan kirjoittanut Timothy O’Brien on kertonut haastatteluissa, että Trumpilla ei ole kärsivällisyyttä, kiinnostusta eikä itsetuntemusta lukemiseen, ja siksi hänen apulaisensa esittelevät asiat hänelle joko kuvien tai kaavioiden kautta – tai puhuen.

Elisabet, tuo vanha kettu!

Kuningatar Elisabet II, presidentti Donald Trump ja presidentin puoliso Melania Trump.
Kuningatar Elisabet II, presidentti Donald Trump ja presidentin puoliso Melania Trump.

4. Karitsaa ketsupin sijaan

Trumpin ruokamieltymykset ovat olleet jatkuva kauhistelun kohde kulinaristien keskuudessa. Presidentin tiedetään muun muassa tilaavan pihvinsä aina kypsiksi paistettuna ja ketsupin kera. Oh dear!

Elisabet ei kuitenkaan tarjoillut valtiovierailulla ylikypsää possua ketsuppikuorrutteella, vaan illallisella tarjottiin alkuruoaksi höyrytettyä ruijanpallasta vesikrassimoussen, parsan ja kirvelikastikkeen kera, pääruoaksi Windsorin karitsaa yrttitäytteellä, kevään vihanneksilla ja portviinikastikkeella ja jälkiruoaksi mansikkaleivos ja tuoreita hedelmiä.

5. Mököttävä Harry

Valokuvien perusteella muut kuninkaallisen perheen jäsenet hymyilivät presidenttiparille kuin hangonkeksit, mutta prinssi Harry näytti vierailun aikana varsin hapanta naamaa. Miehen käytöstä voi ymmärtää, kun tietää, että Trump kutsui prinssin puolisoa, Yhdysvalloista kotoisin olevaa Sussexin herttuatar Meghania häijyksi (eng. nasty) hieman ennen saapumistaan Englantiin.

Nastyksi kutsuminen oli Trumpin vastaus Meghanin aiempiin lausuntoihin: herttuatar on kutsunut presidenttiä muun muassa naisvihamieliseksi.

Meghan ei osallistunut Trumpin vierailuun lainkaan. Onneksi Harry osoitti mieltään vaimonsa puolesta mököttämällä.

Prinssi Harry vakavana presidentti Donald Trumpin tyttären Ivanka Trumpin ja tuntemattoman naisen seurassa.
Prinssi Harry vakavana presidentti Donald Trumpin tyttären Ivanka Trumpin ja tuntemattoman naisen seurassa.

Buckinghamin palatsin kirjeenvaihtaja -palstalla Me Naisten toimitus seuraa kuninkaallisten elämää silmä kovana ja pilke silmäkulmassa.

Vierailija

No täytyy kyllä sanoa, että Trump on niitä harvoja tyyppejä jotka saavat kuninkaallisetkin vaikuttamaan järkeviltä ja hyödyllisiltä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla