Solmio liian tiukalla? Se saattaa vähentää verenkiertoa aivoissa. Kuva: Reuters / Carlos Barria
Solmio liian tiukalla? Se saattaa vähentää verenkiertoa aivoissa. Kuva: Reuters / Carlos Barria

Kuristumis-, liukastumis- ja kaatumisriskejä. Näistä on vaatteemme tehty.

New Scientist -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan liian tiukalle solmittu kravatti voi aiheuttaa aivoissa verenkiertohäiriöitä – keskimäärin jopa 7,5 % verran. Uhka lienee korkea etenkin huonosti istuvia kauluspaitoja käyttävillä miehillä.

Mutta turvassa on tuskin kukaan. Nämä arkivaatteet aiheuttavat merkittäviä, elämää uhkaavia vaaratilanteita.

  1. Villasukat. Lämpimät villikset palvelevat lähes ympäri vuoden. Haittapuolena villassa on liukkaus. Liukastumiset ovat yleisiä, ja varmasti sinullekin on käynyt niin. Älä juokse ne jalassa.
  2. Hupparin narut. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivuilta löytyy useita vaatteita, jotka Tukes on vetänyt pois markkinoilta. Useimmissa syynä on kuristuminen, joita aiheuttavat etenkin huppareiden liian pitkät narut.
  3. Kaulahuivi. Aikuisilla hupparin nauhoja vastaava kuristumistuote on kaulahuivi. Huivin on mahdollista takertua lähes mihin tahansa, ja tarpeeksi pahassa paikassa hengenlähtö on lähellä.
  4. Korkokengät. Olipa syynä mukulakivikatu, pikku hiprakka tai kokemattomuus, aiheuttavat korkkarit päänvaivaa – myös fyysistä sellaista. Nilkat ja polvet ovat vaarassa, mutta kaatumisesta voi seurata muutakin ongelmaa.
  5. Mekko. Kukapa ei olisi kuvitellut itseään tilanteeseen, jossa mekon helma jää liukuportaiden, hissin tai bussin oven väliin. Pienin paha olisi nopea vilautus, mutta riskit voivat olla suurempiakin.
  6. Leveälahkeiset housut. 70-luvulta tähän päivään pölähtivät leveät lahkeet. Varmasti toimiva systeemi silloin, mutta nykyään pyöräily niillä on suhteellisen vaikeaa. Kangasta ketjujen väliin, ja seuraava uhri onkin sääri.
  7. Korsetti tai vartalonmuotoilija. Kapean vyötärön tavoittelu ei ole järkevää, varsinkaan korsetilla. Riskinä ovat ainakin alaontelolaskimon paine ja veritulpat.

Jes, Eva, Noora, Sana, Isak ja kaikki muut Skamin suosikkityypit ovat taas täällä!

Jäitkö sinäkin pari vuotta sitten koukkuun Skamiin? Et ole todellakaan ainoa.

Megasuosittu teinisarja puhutti vuonna 2017 kaikenikäisiä suomalaisia, ja sarjan neljäs kausi keräsi miljoonia katseluita Yle Areenassa. Luonnollisesti, kun sarjan ilmoitettiin päättyvän, moni pettyi.

Nyt jokaiselle sarjaa ikävöimään jääneelle on kuitenkin luvassa hyviä uutisia. Sarjan ihanien tyyppien maailmaan pääsee pian uppoutumaan kirjasarjan muodossa!

Sarjaa kustantava WSOY kertoo tiedotteessaan, että kirjasarja sisältää SKAM:in alkuperäiset käsikirjoitukset, poisleikattuja kohtauksia sekä käsikirjoittaja–ohjaaja Julie Andemin kommentteja näyttelijöille ja tekijäryhmälle. Lisäksi Andem on kirjoittanut kirjasarjaa varten jokaiseen kauteen uuden johdannon ja lopetuksen.

– SKAM:in vaikutus ylettyy maailmanlaajuisesti paitsi eri-ikäisiin katsojiin myös käsikirjoittajiin ja tuottajiin yli mediarajojen. Kirjasarja jättää aikamme merkittävimmästä mediailmiöstä fyysisen jäljen historiaan ja on Evan, Nooran, Sanan ja Isakin faneille todellinen aarre, kertoo WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola tiedotteessa.

Miksi teineille suunnattu Skam onnistui hurmaamaan aikuisetkin? Lue lisää tästä: 

Sienimetsällä tärkeintä on tunnistaa sienet, jotka aikoo kerätä. Mutta kuinka hyvin Suomen sienistö on kokonaisuudessaan sinulla hallussa?