Tänä kesänä ei juhlita festareilla, mutta onneksi on muistot – ja arkistokuvia.

Ruisrock, Provinssirock, Ilosaarirock, Qstock, Flow, Weekend ja niin edelleen. Festareiden alkaminen on perinteisesti tarkoittanut monille samaa kuin kesän alkaminen. No ei tarkoita tänä kesänä, kun niitä ei järjestetä.

Onneksi on muistoja! Kurkistimme arkistoon ja kaivoimme sieltä 14 kuvaa, jotka ehkä tuovat pientä lohtua niille, joille festareiden peruuntuminen on kova paikka. 

Moni kuva osoittaa, miten suurista tunteista ja yllätyksistä jäämme paitsi ilman festareita. Osa kuvista tiivistää myös jotain perinteistä ja oleellista suomalaisuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alastomuudella huomiota

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva Ruisrockista vuodelta 1996, jolloin basisti Flea eli Michael Balzary soitti keikan pelkkä kaasunaamari kasvoillaan.

Red Hot Chili Peppers oli 90-luvulla megasuosittu, mutta monille bändin Suomen-keikat ovat jääneet mieleen muustakin kuin musiikista – nimittäin alastomuudesta. Jotkut olivat tästä oikein mielissään, jotkut taas pitivät sitä turhana huomionhakuisuutena ja hieman väsyneenä ideana.

Ensimmäisen kerran Red Hot Chili Peppers sai yleisön huomion jo vuonna 1988 Provinssirockissa. Keikka jäi historiaan ”sukka munassa” -esiintymisenä ja jotkut eivät ehkä unohda ikinä kuvaa Anthony Kiediksestä, jolla on yllään vain tennissukka. Haarojen välissä.

Myös Ultra Bran Joel Melasniemen (oik.) ja Tommi Saarikosken (vas.) mielestä on ollut hyvä idea esiintyä ilman vaatteita. Kuva Ruisrockista vuodelta 2001.

Kaikki eivät katoa

Jotkut pysyvät, vaikka maailma muuttuu, festareita kuolee ja uusia syntyy. Tällaisia kestohahmoja ovat esimerkiksi J. Karjalainen ja Pate Mustajärvi.

J. Karjalainen Ruisrockissa 1996.

Ja Ruisrockissa vuonna 2019.

Ei Popedaa enää jokaisilla festareilla ole viime vuosina näkynyt, mutta Pate Mustajärvi on yhä olemassa. Ja ottaa yleisönsä silloin, kun sen aika on. Tämä kuva on Raumanmeren juhannuksesta 2001.

Pate Mustajärvi The Voice Himos -festivaaleilla vuonna 2013.

Odotetut ulkomaan julkut

90-luvulla Suomessa odotettiin festareille paitsi artisteja, myös viihdetähtiä. Milloin odotettiin ”meidän omaa Geenaa” eli Renny Harlinin silloista näyttelijäpuolisoa, Geena Davisia, milloin Baywatch-näyttelijä Pamela Anderssonia.

Aina vierailut eivät menneet täysin asiallisesti. Rennyn ja Geenan vierailu Rantarockin päälavalla nousi otsikoihin Rennyn ”huonon alapäähuumorin takia”.

Myös Pamela Anderssonin vierailu Raumanmeren juhannusfestareilla vuonna 2007 aiheutti pienen kohun. Festarien juontaja Ellen Jokikunnas käytti alatyylistä kieltä ja yritti kouraista Anderssonia takapuolesta, minkä takia Anderssonin esiintyminen lavalla jäi lyhyeksi.

Jone Nikula ja Ellen Jokikunnas juonsivat Raumanmeren juhannusfestarit vuonna 2007.

Sää yrittää aina pilata festarifiiliksen...

...Paitsi tietysti Ruisrockin – onhan Turun kaupungilla ja kyseisillä festareilla aivan ainutlaatuinen suhde unirversumiin. Mutta samaa ei voi sanoa muista kaupungeista ja festareista. Esimerkiksi Flow-festareita myrsky on häirinnyt useasti. Onneksi suomalaiset eivät ole sokerista tehtyjä.

Myrsky koetteli Flow-festareiden kävijöitä, järjestäjiä ja artisteja elokuussa 2017, jolloin osa keikoista jouduttiin perumaan.

Ja jos sää ei latista tunnelmaa, tulee jotain muuta

Isojen tapahtumien järjestäminen ei ole aina helppoa hommaa. Tämän ovat huomanneet ainakin Weekend-festivaalien järjestäjät ja kävijät. Kuvassa et näe juhannukseksi mökille suuntaavaa kansaa, vaan vuoden 2012 Weekend-festivaaleille jonottavia. Tuolloin eivät liikennejärjestelyt oikein toimineet festarialueelle, ja monet jonottivat festareille useita tunteja.

Jäähyväis- ja comeback-keikat jäävät historiaan

Lukemattomia ikimuistoistoisia keikkoja! Niitä on Suomen festarikesä täynnä. Mutta kenties ikimuistettavimpia ovat jäähyväis- ja comeback-keikat.

Festarikesä 2013 jäi monelle mieleen kesänä, jolloin päättyi PMMP:n aikakausi. Paula Vesala ja Mira Luoti soittivat tuolloin viimeiset festarikeikkansa yhdessä.

Tämä kuva on PMMP:n keikalta Ruisrockista vuodelta 2005.

Kesä 2017 taas nosti Ulta Bra -huuman uuteen nousuun, kun yhtye esiintyi Provinssirockissa, Ruisrockissa ja Ilosaarirockissa.

Viimeinen Ankkarock järjestettiin Vantaalla vuonna 2010. Oli kuulemma hyvä meno. Kenties myös haikea.

Onko sinulla festarimuisto, jonka haluat jakaa? Kerro se kommenteissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla