Kuvat
Sanoma-arkisto / Sabrina Bqain, Seppo Solmela
Luonnonläheisyyskin on katsojan silmissä.
Luonnonläheisyyskin on katsojan silmissä.

Hoi hesalaiset! Nämä asiat olisi hyvä teidänkin jo hoksata.

Helsinki on Suomen pääkaupunki – sitä ei käy kenenkään kiistäminen.

Joskus ulkopaikkakuntalaisia kuitenkin kismittää Helsinki-keskeisyys, ja se, että pääkaupungissamme istuvat päättäjät ja siellä asuvat tavallisetkaan ihmiset eivät aina ihan ymmärrä, mitä heidän boksinsa ulkopuolella tapahtuu.

Listasimme tähän juttuun 11 asiaa, jotka maakuntalaiset toivoisivat helsinkiläisten ymmärtävän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. ”Hesa” ja ”raitsikka” ovat kelpo sanoja

Mikä ihmeen Stadi? Se on Hesa! Se, mitä sanaa tai murretta käyttää, ei tee kenestäkään sen huonompaa tai parempaa, tyhmempää tai fiksumpaa kuin muutkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


2. Kehä kolmosen ulkopuolella on kuin onkin elämää

Koko muu Suomi ei tosiaan ole pelkkää maaseutua. Ja ei, poronhoitoalue ei ala puolivälistä Suomea. Se, että kysyy kajaanilaiselta, onko tällä poroja lemmikkinä, on yhtä absurdi asia kuin kysymys siitä, asuuko Suomessa jääkarhuja.

Eikä muuten sovi unohtaa, että moni maamme menestyneimmistä ihmisistä on kotoisin ihan muualta kuin Helsingistä. Pikkukaupungeista löytyy myös runsaasti todellisia kulinaristisia aarteita.

3. 5 minuutin odotusaika ei ole pitkä

Helsinkiläisillä tuntuu aina olevan kiire metroon tai linikkaan, vaikka niitä metroja ja linkkuja kulkee muutaman minuutin välein.

Mitä se sellainen oikein on? Monessa Suomen kolkassa myöhästynyt saa odottaa seuraavaa julkista liikenneajoneuvoa useamman tunnin – sikäli mikäli julkista liikennettä edes on.

4. Helsingin julkinen liikenne on aika loistava

Toki HSL:n uudistukset, Hämeentien remontit Länsimetrot ja kehäradat voivat hämmentää. Loppupeleissä Helsingin julkinen liikenne on kuitenkin myös kansainvälisesti vertailtuna mainio. Autoa ei oikeastaan tarvitse.


5. Hesassa kaikki on mahdottoman lähellä

Ruuhkat saattavat toki pidentää paikasta toiseen siirtymiseen kuluvaa aikaa Helsingissä. Asiat kannattaa kuitenkin laittaa mittasuhteisiin.

Kolttasaamelaisten kulttuuriyhdistys Saa’mi Nue’tt ry julkaisi vuonna 2012 Facebook-sivullaan kuvan, joka havainnollisti etäisyyksiä peruspalveluihin. Siinä esitettiin, kuinka kauas Helsingistä tarvitsisi lähteä, jotta matka vastaisi sitä, jonka Inarin kuntaan kuuluvalla Sevettijärvellä asuva joutuu tekemään.

Apteekkiin oli Sevettijärveltä tuolloin noin 150 kilometrin matka. Se on yhtä pitkä matka kuin Helsingistä Haminaan. Rautatieasemalle ja synnytyssairaalaan oli noin 470 kilometrin matka – siis yhtä pitkälti kuin Helsingistä Iisalmeen tai Pietarsaareen.

6. Ikkunasta siintävä puistikko ei ole metsä

Muualta Suomesta muuttava saattaa asuntotarjontaa katsoessaan pettyä karvaasti, kun luvattu ”luonnonläheinen sijainti” tarkoittaa rakennettua viheraluetta, parin kilometrin latua tai kerrostalon ikkunasta pilkottavaa merta.

Monelle luonnonläheisyys tarkoittaa ennemminkin koskematonta metsää. Tai vähintään paikka, jossa ei ole muita ihmisiä mailla halmeilla.


7. Helsinki on tapahtumia pullollaan 

Helsingissä on kirjastoja, museoita, konsertteja, teattereita, urheilua, ravintoloita ja oopperaa. Siellä on myös kaupungin järjestämiä tapahtumia ja aktiviteettejä joka päivälle. Monissa maakunnissa suljetaan nuorten yhteisötilatkin.


8. Hyvähän se on hesalaisen reissata!

Ikään kuin Helsingin omassa tapahtumatarjonnassa ei olisi tarpeeksi, sieltä on myös helppoa tehdä pitkiä viikonloppureissuja ulkomaille.

Jos vastaavaa ehdottaa etäämmällä asuvalle ystävälleen, ei kannata ihmetellä, jos vastaanotto ei ole valtaisan innostunut. Monesta paikasta pelkästään lentokentälle pääsemiseen menee koko päivä. Junaliput Suomen sisällä saattavat myös maksaa enemmän kuin lennot Espanjaan.

9. Ei ole ihme, jos ei ole käynyt Tallinnassa tai Ruotsissa

Jos joutuu joka tapauksessa matkustamaan puoli Suomea, miksi sen jälkeen menisi tunnin laivamatkan päähän samoihin lämpötiloihin ja trendikahviloihin, joita Helsingissäkin on?

Samalla vaivalla voi lähteä saman tien kunnon reissuun. Myös ekologisemmin junalla jatkaen pääsee pidemmällekin Eurooppaan.


10. Helsingin säätila ei ole maailman mielenkiintoisin juttu

Esimerkiksi Hesari on viime aikoina ottanut tavakseen tehdä live-lähetyksiä Helsingistä. Samaa katukuvaa staattisesti kuvaavissa lähetyksissä on nähty niinkin merkittäviä asioita kuin Helsingin tyhjeneminen juhannukseksi ja, siis apua, sadetta!

Jos muualla asuva haluaa nähdä sadetta, hän katsoo ikkunasta ulos. Toki helsinkiläinenkin saattaa niin tehdä. Kiinnostavatko nämä lähetykset edes helsinkiläisiä?

11. Hyväkuntoiset kadut ovat etuoikeus

Helsinkiläiset valittavat siitä, että katuja korjataan kesäisin tajuamatta, miten hienoa on, että sellaistakin voidaan tehdä. Maakunnissa voikukat saavat kasvaa vapaasti asfaltin läpi ja julkiset rakennukset rapistua. Ei sellaiseen luksukseen riitä raha.

Jäikö listalta uupumaan jotain? Kerro kommenteissa!

Yks tavallinen stadilainen

Olikohan tää kirjoitus kieli poskessa kirjoitettu. Toivon näin, sillä muussa tapauksessa on kyllä todellä helsinkiläisiä aliarvioivaa. Hyvää kesän jatkoa kaikille!

Vierailija

Kolmoskohtaan semmonen kommentti, että esimerkiksi päiväkodit ovat hyvin tarkkoja vienti- ja hakuajoista. Töissä pitää myös istua sovittu aika. Näiden yhteensovittamiseksi arkena on oikeasti kiire. En halua hukata aikaa lorvimalla liukuportaissa kun pieni lapsi odottaa vanhempaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla