Uskottomuus, rahan tuhlailu, aviokriisi, psykoottinen masennus ja välirikko isän kanssa. Julkkikset kertoivat tänä vuonna Me Naisissa koskettavia kokemuksia omasta elämästään. Lue haastattelut ja äänestä vuoden 2013 kiinnostavin henkilöhaastattelu.

1. Anette Olzon

Nightwish-yhtyeen entinen laulaja kertoi Me Naisten haastattelussa ensimmäistä kertaa saaneensa bändistä potkut. Anetten väitteistä tuli puheenaihe, sillä Nightwishin keulakuva Tuomas Holopainen ja muut bändin soittajat tyrmäsivät Anetten väitteet.

Lue juttu: Nightwishistä erotettu Anette Olzon: "Bändin pojat päättivät puolestani kaiken"

2. Arman Alizad

Tv-kasvo tunnetaan sosiaalisessa mediassa rääväsuuna, jolle mikään ei ole pyhää. Yhtä asiaa menneisyydestään hän silti häpeää.

Lue juttu: Arman Alizad: "Olin koulukiusaaja"

3. Mari Sainio

Seitsemän vuotta sitten juontaja oli keskellä kolmiodraamaa, kun hän rakastui työkaveriinsa. Nykyään Mari on niin hyvä ystävä miehensä ex-vaimon kanssa, että tämä on mukana perheen joulunvietossakin.

Lue juttu: Juontaja Mari Sainio: "Vietämme perhejoulua mieheni ex-vaimon kanssa"

4. Maarit Feldt-Ranta

Kansanedustaja kertoi avoimesti siitä, miten vatsasyöpä muutti hänen elämässään kaiken, eikä hän voinut jäädä entiseen. Valitettavasti Maarit sai tietää syöpänsä uusiutumisesta juuri lehden ilmestyttyä.

Lue juttu: Rakastunut Maarit Feldt-Ranta: "Olen käynyt niin lähellä kuolemaa, että aion nauttia joka hetkestä"

 

5. Petri "Mauno" Ahonen

Scandinavian Hunks -ryhmän tanssija puhui julkisuudessa ensimmäistä kertaa siitä, millaista oli nähdä, kun oma äiti teki hidasta itsemurhaa 20 vuotta.

Lue juttu: Hunks-Mauno: "Oli raskasta seurata, kun äiti joi itsensä hengiltä"

6. Heidi Sohlberg

Juontaja-sisustussuunnittelija jätti puolisonsa Niklas Sohlbergin reilut puolitoista vuotta sitten. Me Naisten haastattelussa hän kertoi palanneensa miehensä luokse.

Lue juttu: Aviokriisin jälkeen kotiin palannut Heidi Sohlberg: "Olen saanut mieheltäni anteeksi"

7. Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio

Yli 30 vuotta yhdessä ollut pariskunta puhui harvinaisessa yhteishaastattelussa töistään ja siitä, miten taiteilijaliitossa sietää toiselta kaikenlaista kohtuuttomuutta.

Lue juttu: Taiteilijapari Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio: "Usein sitä toivoo elävänsä muun kuin taiteilijan kanssa"

8. Pekka Himanen

 

Keväällä filosofi joutui keskelle kohua, joka nousi hänen tutkimuksensa rahoituksesta. Sitten hän katosi julkisuudesta kuukausiksi. Loppuvuodesta Pekka kertoi, minne hän oikein katosi.

Lue juttu: Pekka Himanen kohun jälkeen: "Arvokkuuteni ei ole muiden mielipiteistä kiinni"

9. Tapio Suominen ja Ann Wikström

Psykoottiseen masennukseen sairastunut urheilutoimittaja oli pahimpina hetkinä varma, ettei palaa sairaalasta. Haastattelussa hän puhui kihlattunsa kanssa siitä, millainen testi sairastuminen oli suhteelle. Tapion ja Annin suhde päättyi muutama kuukausi haastattelun jälkeen.

Lue juttu: Psykoottisen masennuksen vuoksi pakkohoitono joutunut Tapio Suominen: "Onneksi rinnallani on vahva nainen"

10. Jari Sarasvuo

Jari Sarasvuo on mies, jolla on maine ja josta kaikilla on mielipide. Haastattelussa yrittäjä ja tv-kasvo kertoi, että toivoisi ihmisten näkevän Sarasvuon sijasta vain Jarin, joka ei ole narsistinen kusipää.

Lue juttu: Jari Sarasvuo antoi viimeisen henkilöhaastattelunsa: "Voiko minua rakastaa?"

11. Anja Snellman

 

Kirjailija puhui vammaisesta sisarestaan, jonka omaishoitaja hän oli loppuun asti.

Lue juttu: Anja Snellman joutui päättämään siskonsa elämästä

12. Lotta Hintsa

Miss Suomi kertoi haastattelussa, miten anoreksia hallitsi hänen elämäänsä vielä muutama vuosi sitten.

Lue juttu: Anoreksiasta toipunut Miss Suomi Lotta Hintsa: "Pahimmillaan makasin letkuissa sairaalassa"

13. Veera ja Toni Nieminen

Me Naiset vieraili loppukesästä Veera ja Toni Niemisen kotona. Esikoiskirjansa julkaissut Veera oli innoissaan, kun hänellä oli vihdoin oma juttu, josta olla ylpeä. Loppuvuodesta pariskunta päätti hakea eroa 10 yhteisen vuoden jälkeen.

Lue juttu: Esikoiskirjailija Veera Nieminen: "On sapettanut olla pelkkä mäkihyppääjän vaimo"

14. Jouni Hynynen

Muusikko puhui kesällä avoimesti avioerostaan, isyydestään ja siitä, miten hän oppi vasta nelikymppisenä halaamaan ja sanomaan olet ihana.

Lue juttu: Jouni Hynynen: "Avioero oli helvetinmoinen pettymys"

 

15. Anu Harkki

Toimittaja Anu Harkki ei ehtinyt sopia välirikkoa isänsä Matti Yrjänä Joensuun kanssa ennen kuin tämä menehtyi. Haastattelussa Anu kertoi, miten häneen on vaikuttanut se, ettei oma isä hyväksynyt tytärtään.

Lue juttu: Isänsä hylkäämä Anu Harkki: "Vaitonaisuus välillämme oli järjetöntä ja järkyttävää"

16. Tiia Vanhatapio

Suunnittelija uskoi pitkään olevansa supernainen. Sitten elämältä potkaistiin pohja pois: vuoden sisällä Tiia erosi, teki konkurssin ja menetti rakkaan isänsä.

Lue juttu: Tiia Vanhatapion kauhujen vuosi: Ero, konkurssi ja isän kuolema

17. Riina-Maija ja Kalle Palander

Isot elämänmuutokset olivat polttaa entisen alppihiihtäjän ja tämän puolison suhteen loppuun. Pari päätti kuitenkin rakentaa yhdessä sekä luottamusta että valtavaa kartanoa siitä huolimatta, ettei Riina-Maija ole antanut uskottomuutta anteeksi.

Lue juttu: Uskottomuudesta selvinneet Riina-Maija ja Kalle Palander: "Emme löydä parempia puolisoita rinnallemme"

18. Annika Metsäketo

Kun radiotoimittaja ilmoitti rakastuneensa turkkilaiseen mieheen, hänen vanhempansa järkyttyivät ja ystävät arvostelivat.

Lue juttu: Kihlautunut Annika Metsäketo: "Lähipiirin kommentit turkkilaisesta miehestäni satuttivat"

19. Ellen Jokikunnas

Juontaja kertoi maaliskuussa siitä, millaista on, kun lapsesta tulee oman vanhempansa hoivaaja. Ellenin äidin vakavasta sairaudesta seurasi kuitenkin myös jotain hyvää: Ellen sai mahdollisuuden korjata välit äitinsä kanssa.

Lue juttu: Ellen Jokikunnas: "Olen elänyt käsi kädessä kuolemanpelon kanssa"

20. Kaisa Liski

Kaisa Liskin rahankäyttö herätti alkuvuonna keskustelua, sillä kiinteistökuningatar käyttää rahaa joka kuukausi kolme kertaa enemmän kuin keskiverto suomalainen saa palkkaa.

Lue juttu: Kiinteistökuningatar Kaisa pystyy tuhlaamaan 5000 euroa tunnissa: "Säästän pesemällä tiskirätit"

Yhteiskunta ei enää toimi ilman tietoverkkoja, ja netin mahdollisuuksia pidetään rajattomina. Samalla sähköä ja tietoverkkoja myös vihataan ja pidetään vaarallisina.

IS TV-LEHTI: Maineikkaan ohjaajan Werner Herzogin dokumentti Lo and Behold: Reveries of Connected World (2016) tutkii internetin vaikutusta ihmiskuntaan. Muutamassa vuosikymmenessä teknologiavallankumous on liittänyt ihmiset, laitteet ja palvelut toisiinsa riippuvuussuhteiden verkostoksi, josta on vaikea enää irtautua.

Herzog ei pyri kokonaisesitykseen netin kehityksestä, onneksi, sillä se hyytyisi nopeasti teknologiajargoniksi. Sen sijaan hän tekee lyhyitä viiltoja eri puolille aihetta. Kohtaamme 1960-luvun nettipioneerien nostalgisia muistoja ja visioita, kerskailevan ex-hakkerin, nettiaddikteja ja niin edelleen.

Lo and Behold on ajatuksia herättävä, mutta melko pinnallinen kuvaus kaikkialle tunkeutuvan teknologian mahdollisuuksista ja uhkista. Lisäksi lähestymistapa unohtaa monia keskeisiä näkökulmia, kuten nykyisen älypuhelinaikakauden.

Kiinnostavimmillaan dokumentti on tarkastellessaan netin vaikutusta käyttäytymiseemme.
Herzog kuvaa teknologiaa voimana, joka saa ihmisistä myös rumimman esiin: kolarissa kuolleen nuoren naisen perhe kertoo, kuinka kuvat ruhjoutuneesta ruumiista levisivät verkossa, ja kuinka netin anonymiteettiä hyväksi käyttäneet kiusaajat lähettelivät heille kuvia sähköpostiin.

Dokumenttiprojekti: Lo and Behold, TV1, klo 21.30

Uravalmentaja Riikka Pajunen kertoo, miksi verkostoituminen on tärkeää ja mikä on järkevää verkostoitumista. 

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään tuoreesta suomalaistutkimuksesta, jonka mukaan sosiaalinen pääoma kasvattaa tuloja. Tutkimus on ensimmäistä kertaa Suomessa osoittanut todeksi, kuinka tuttavaverkostot avaavat työpaikkoja ja sitä kautta vaurastuttavat. 

– Ihmisillä on vanhanaikainen ja kapea käsitys verkostoitumisesta. He ajattelevat, että joku saa työn vain siksi, että tuntee pomon tai on sukua jollekin, eikä taidoilla ole merkitystä, kertoo uravalmentaja ja Montevistan toimitusjohtaja Riikka Pajunen

Todellisuudessa Riikan mukaan verkostoitumisessa on kyse luottamuksen rakentamisesta muihin ihmisiin tutustumalla. Kun tekee työnsä hyvin, saa helpommin apua ja uusia tilaisuuksia. 

– Työnantajalle on riskittömämpää palkata henkilö, josta hän tietää, että tämä hoitaa työnsä hyvin, hän avaa. 

Riikan mukaan verkostot voivat helpottaa niin bisneksen tekoa kuin työnhakuakin. Jos haluaa itse hyötyä verkostoista, pitää olla myös valmis auttamaan muita. Riikka antaakin kymmenen täsmävinkkiä verkosoitumiseen:

  1. Kerro avoimista työpaikoista ja suosittele hyviä tyyppejä työtehtäviin.
  2. Esittele tuttuja toisilleen. ”Hei, sä oot huipputyyppi ja toi toinen on huippytyyppi, teidän pitäisi tutustua!”
  3. Suosittele tuttuja niin Linkedinissä kuin livenäkin – eli puhu hyvää muista ihmisistä.
  4. Onnittele ihmisiä, kun heille tapahtuu jotain hyvää.
  5. Tarjoa apuasi niissä asioissa, joissa olet hyvä. 
  6. Kun luot uusia kontakteja, paljasta jotain henkilökohtaista itsestäsi, esimerkiksi joku moka, haaveesi tai kerro jotain lapsistasi. Näin saat nopeasti luotua vaikutelman kuin olisitte jo vanhoja tuttuja. 
  7. Mieti etukäteen hissipuheesi eli lyhyt tarina, jolla esittelet itsesi ja oman juttusi.
  8. Sen sijaan, että kysyisit firmasta suoraan onko heillä töitä, kysy mitä firmalle kuuluu. Mikäli kuulet, että kyseisessä yrityksessä on kovasti kiirettä, voit jatkokysymyksenä pyytää yhteystietoja henkilölle, jonka kautta voisi päästä työhaastatteluun.
  9. Aina kun näät ihmisissä jotain hyvää, anna palautetta heille. Silloin saat myös itse enemmän positiivista palautetta.
  10. Jos haluat oppia jotain, niin käy kysymässä joltain, joka osaa sen jo: ”Hei otin suhun yhteyttä, koska sä oot ihan huippu tässä asiassa”

Riikka kertoo, että kun itse tekee näitä asioita, muut tekevät samaa itselle – silloin saa parhaimman hyödyn verkostoista ja löytää nopeasti töitä. Riikan mukaan pyyteetön auttaja on tulevaisuuden menestyjä. 

– Auta muita, niin sinua autetaan. Kiinnostu muista, niin sinusta kiinnostutaan. Kysy muilta, niin sinulta kysytään, hän tiivistää.