Rehellisyys maan perii – paitsi muutamassa poikkeustapauksessa. Näin hoidat työhaastattelun kunnialla.

"Olet vain oma itsesi" on hyvä sääntö monessa tapaamisessa, mutta työhaastattelussa se kannattaa kyseenalaistaa.

Markkinointiyritys MSCO:n toimitusjohtaja Mark Stevens kirjoittaa LinkedInissä, että työhaastattelussa kannattaa viilata linssiin juuri oikealla tavalla.

HR-osaston väelle ei kannata kertoa koko totuutta, vaan kaunisteltu versio, koska henkilöstöosasto on se suodatin, joka päästää vain valioyksilöt johdon jututettaviksi. Stevensin mukaan "valaistuneet johtajat" etsivät kandidaatista yleensä jotain ihan muuta kuin HR:n väki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Henkilöstöosasto nimittäin etsii tyyppejä, jotka tulevat hyvin toimeen hiekkalaatikolla, mutta vahvat johtajat etsivät yleensä niitä, jotka keksivät uutta laatikon ulkopuolelta. Tämä vastakkainasettelu kannattaa huomioida työhaastatteluissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Einstein, ei jatkoon

Henkilöstöosaston rekrytoijalle kannattaa esimerkiksi vastata, että kyllä, tulen hyvin toimeen kaikkien kanssa ja nautin yhdessä tekemisestä, kun taas luova johtaja saattaa etsiä superälykästä introverttia ja osata arvostaa esimerkiksi tällaista vastausta:

"En oikeastaan pidä muiden kanssa työskentelemisestä. Voisi varmaan sanoa, että teen työni parhaiten yksin. Massachusettsin teknillisessä yliopistossa professorit kutsuivat minua yksinäiseksi ratsastajaksi."

HR siirtäisi paperisi automaattisesti ei-pinoon. Einsteinkaan ei olisi päässyt toiseen vaiheeseen, johdon puheille.

Miksi sitten haluat firmaamme töihin? Noh, rekrytoija haluaa kuulla, että arvostat yrityksen johtajia ja imagoa, nykyaikaiselle johtajalle kelpaa vastaukseksi, että olet valmis tekemään raivokkaasti töitä rikastuaksesi ennen 35:tä ikävuotta.

Pieni kaunistelu lienee tosin jokaiselle työhaastatteluissa käyneelle melko tuttua. Ehkä tärkeämpää onkin siis muistaa, että joku saattaa arvostaa rehellisiä vastauksiasi, vaikka ne poikkeaisivatkin tavallisesta.

Lue myös:

5 vinkkiä: näin teet puolisostasi huipputuloisen menestyjän

Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia

Huippulumilautailija: "En ole tehnyt päivääkään oikeita töitä"

Sisältö jatkuu mainoksen alla