Meg Sakilayan-Latvala tuli Suomeen kahdeksan vuotta sitten rakkauden takia.
Meg Sakilayan-Latvala tuli Suomeen kahdeksan vuotta sitten rakkauden takia.

Miksi tulit tänne? Osaatko hiihtää? Meg Sakilayan-Latvala tietää, mitä suomalaiset haluavat maahanmuuttajilta kuulla.

Sisäasianministeriö halusi antaa suomalaisille tilaisuuden kysyä maahanmuuttajilta ihan mitä mieleen juolahtaa.

Kysy suoraan -kampanja on ollut käynnissä tämän viikon, ja livelähetys netissä pyörii vielä viikonlopun joka päivä klo 12-16 ja 18-22.

Keskustelu on ollut vilkasta ja lainehtinut törkeyksistä asialliseen kommentointiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Urakka on ollut kiinnostava mutta uuvuttavakin, sillä vastaamme kysymyksiin omien töidemme ja arjen ohessa, kertoo Meg Sakilayan-Latvala, joka on yksi kampanjan kolmesta maahanmuuttajasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahdeksan vuotta Suomessa asunut Meg onkin harjaantunut vastaaja. Nyt hän kertoo Me Naisille, mitä häneltä aina kystytään.

1. Miten usein käyt kotimaassasi?

Tähän kysymykseen vastaan, että joka päivä. Olen kotoisin Filippiineiltä, mutta Suomi on nyt kotimaani.

Haluan rikkoa niitä stereotypioita, joiden mukaan kaikki erinäköiset ihmiset ovat kotoisin jostain muualta. Seuraavalle sukupolvelle – maahanmuuttajien Suomessa syntyneille lapsille – tämä on vielä tärkeämpi asia.

2. Miksi tulit tänne?

Rakkauden takia. Tapasin mieheni Filippiineillä, missä molemmat työskentelimme järjestökentällä. Kun mieheni työt toivat hänet Suomeen, päätin tulla perässä.

Annoin itselleni viisi vuotta aikaa: jos en sinä aikana löydä paikkaani ja töitä täältä, lähden muualle.

Suomi on nyt kotini, ja iso kiitos siitä kuuluu miehelleni, joka on tukenut minua valtavasti.

3. Miten olet oppinut suomen kielen niin hyvin?

Puhumalla rohkeasti. Asuin ensimmäiset vuoteni Lappeenrannassa ja jollen olisi puhunut suomea, ei minulla olisi ollut montakaan keskustelukumppania.

Kielioppini ei ole täydellinen, mutta tuskin moni alkuperäinen suomalainenkaan osaa kaikkia kielioppisääntöjä.

4. Käytkö töissä?

Suomalaiset olettavat aina, että maahanmuuttajanaiset ovat kotona hoitamassa lapsiaan. Kun sitten kerron, että käyn töissä ja vielä usein iltaisin vapaaehtoistyössä, minulta kysytään, miten minulle jää aikaa perheelleni.

Varsinkin aasialaisten naisten oletetaan tekevän ahkerasti kotitöitä. Valitettavasti minä en ole sellainen: olen surkea kokki ja mieheni siivoaa paljon paremmin kuin minä.

5. Osaatko hiihtää?

Tätä minulta kysytään talvisin.  Olen kerran kokeillut hiihtämistä, mutta arastelen sitä, sillä pelkään loukkaavani itseni.

Talvi on minulle muutenkin vaikea vuodenaika. Vaikka katson lämpömittaria, en osaa arvioida kylmyyttä enkä ikinä tiedä, miten minun tulisi pukeutua oikealla tavalla.

6. Mitä pidät suomalaisesta ruuasta?

Yleisesti ottaen ruoka saisi olla maustetumpaa. Mutta pidän todella paljon anoppini lihapullista ja appeni perunamuusista. Myös kaalikääryleet ovat hyviä!

Meg Sakilayan-Latvala on asunut Suomessa kahdeksan vuotta. Psykologian maisteri työskentelee projektityöntekijänä Vantaan Nicehearts ry:ssä, jonka tavoitteena on naisten ja tyttöjen hyvinvoinnin parantaminen. Hän on naimisissa ja hänellä on yksi lapsi.

Lue lisää:

Näetkö tässä alistetun vai rohkean naisen? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla