Rahaa kuin roskaa! Ja ei kuin töihin? Kuva: Shutterstock.
Rahaa kuin roskaa! Ja ei kuin töihin? Kuva: Shutterstock.

Työkaverit, arjen rutiinit, vapaaehtoistyöhön vaihtaminen. Tässä syitä, miksi jättipotin jälkeenkin kiinnostaa työelämä, edes jonkinlainen. – Tekisin jotain, mistä oikeasti nauttisin, mielellään lyhyitä pätkiä ja väliin paljon vapaa-aikaa, perustelee nainen, 41.

Lauantai-ilta, lottonumerot arvotaan. Ja mitä, mitä! Jättipotti osuu juuri omalle kohdalle! Upeaa, mieletöntä, nyt voi pakata kimput ja kampsut, häipyä Bahamalle loppuelämäksi.

Ennen sitä täytyy kuitenkin käydä töissä irtisanoutumassa – ja ehkä vähän haistattelemassa pomolle.

Ai ei vai? Siinä tapauksessa kuulut siihen enemmistöön, joka jatkaisi edelleen lottovoiton jälkeen hommia. Kun Me Naisten työelämäkyselyssä selvitettiin osallistujilta, kävisivätkö he silti vielä töissä muhevan loittovoiton jälkeen, vastaus oli selvä: jopa 58,1 prosenttia ei jättäisi työelämää lottovoiton takia.

Tulosta komppaavat myös tutkimukset. 

– Vain pieni osa lopettaisi työnsä, sanoo suomalaista työelämää 1970-luvulta tutkinut Anna-Maija Lehto. Hän jää tänä vuonna eläkkeelle Tilastokeskuksen tutkimuspäällikön pestistä.

– Ei siis olla vieraantuneita töistä, mitä aina kuvitellaan. Työllä on tosi suuri merkitys, se on tapa elää ja toteuttaa itseään.

Mutta silti! Jos tulisi miljoonapotti? Näin Me Naisten kyselyyn vastanneet perustelevat, miksi jatkaisivat työelämässä, ainakin jossakin muodossa:

Kiinni arjessa...

"Työ tuo minulle rutiinit arkeen. Olin viisi kuukautta työttömänä, ja minusta tuntui, että tulen hulluksi, kun päivässä ei ollut säännöllistä rytmiä." Nainen, 25.

"Voisin 'harrastaa' työntekoa. Ehkä se pitäisi arjessa kiinni ilman ylilyöntejä." Nainen, 33.

"Työ määrittää paljon elämää, luo merkityksen. Myös sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä." Nainen, 34.

"Arjessa pitää olla rutiineja, tykkään työstäni. Vaikka palkka ei ole kummoinen, nautin työstäni. Työkaverini ovat aivan mahtavia." Nainen, 40.

"Muutaman kuukauden voisi matkustaa ja lomailla, mutta vapaa-aika menettää merkityksensä, jollei sille ole vastapainoa." Nainen, 39.

...kohti työelämää, joka sopii paremmin itselle

"Kävisin töissä, mutta toimistohommien sijaan ottaisin vanhempieni maatilan haltuun ja loisimaan siitä viihtyisän työympäristön itselleni ja palkollisille." Nainen, 37.

"Tekisin töitä juuri sen verran, kun haluaisin, enkä menettäisi yöuniani työstressin vuoksi." Nainen, 48.

"Jos taloudellinen toimeentulo olisi turvattu, voisin keskittyä tekemään mielekkäitä töitä projektiluontoisesti sekä vapaaehtoistyötä." Nainen, 27.

"Luultavasti tylsistyisin, jos en kävisi töissä. Mutta olen ajatellut, että jos voittaisin lotossa, vaihtaisin hommat johonkin vapaaehtoistyöhön ja yhdistystoimintaan, joista ei välttämättä saa palkkaa." Nainen, 39.

"Tekisin jotain, mistä oikeasti nauttisin, mielellään lyhyitä pätkiä ja väliin paljon vapaa-aikaa." Nainen, 41.