Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Testi väittää, että oikea aivopuoliskoni dominoi vahvasti. Liekö ihan höpöhöpöä?

Facebookissa kiertää taas tämä kiva testi, jossa minun pitää katsella, mihin suuntaan tyttö pyörii ja kertoa, kumpi käteni tulee päällimmäiseksi, jos laitan ne puuskaan. Testitulokset kertovat, että oikea aivopuoliskoni dominoi. Kiehtovaa. Eikös luovilla, lahjakkailla ja erityisen mahtavilla ihmisillä ole aina oikeanpuoleiset aivot...?

Toisaalta, Facebookissa kiertää myös testi, jonka mukaan olen Ilomantsi, ja testi, jonka mukaan olen Piparminttu sekä myös testi, joka kertoo minun olevan Patarummut. Onkohan aivopuoliskotesti tieteellisyydessään samaa settiä?

Mitäpä veikkaatte

Aivotutkija Hanna Renvallin mukaan on, suurin piirtein. Käsite ”dominoiva aivopuolisko” on kyllä aivopiireissä paljon käytetty termi: aivot ovat monen toiminnon suhteen lateralisoituneet.

– Yleensä dominoivalla aivopuoliskolla viitataan kätisyyteen, jossa asia jokapäiväisimmin tulee esiin. Toinen lateralisoituneeksi tiedetty juttu ovat kielelliset toiminnot. Ne ovat suurimmalla osalla ihmisistä vahvasti vasemman aivopuoliskon kontrollin alla. Ja avaruudellisessa hahmotuskyvyssä oikealla aivopuoliskolla on isompi osuus.

Hannan mukaan aivoinfarkti, joka vaurioittaa tiettyjä vasemman aivopuoliskon alueita, aiheuttaa paljon useammin potilaalle kielellisiä ongelmia kuin vastaavat vauriot oikealla.

Luovuus ei asu oikealla

– Mutta sinänsä nuo testit ovat toki ihan puppua! Ei kenenkään kielellistä dominanssia pysty testaamaan tuolla tavalla, vaan siihen tarvitaan esimerkiksi aivokuvantamista. Ja jos puhutaan loogisuudesta tai luovuudesta, ei edes tiedetä tarkasti, missä kohtaa aivoja ne ”sijaitsevat”.

No höh. Tehdään sitten tämä testi, joka kertoo, onko uusavuton. Testin mukaan olen! Tuloksissa kehotetaan ottamaan yhteyttä Marttaliittoon ja kysymään kursseja uusavuttomille. Höpö höpö, huono testi. Totta kai me oikean aivopuoliskon kontrolloimat syömme lihapullamme suoraan einespakkauksesta.