Kuvat
Jonathan Prime/Universal Pictures
Leffassa yritetään lämmitellä pitkäaikaisten kavereiden rakkaussuhdetta, kun manageri Ellie (Lily James) ei saa sosiaalisesti kömpelöltä Jackilta (Himesh Patel) vastakaikua.
Leffassa yritetään lämmitellä pitkäaikaisten kavereiden rakkaussuhdetta, kun manageri Ellie (Lily James) ei saa sosiaalisesti kömpelöltä Jackilta (Himesh Patel) vastakaikua.

Danny Boylen uusi romanttinen komedia Yesterday kysyy katsojalta tärkeän kysymyksen. Mitä tekisit, jos The Beatlesia ei olisi koskaan ollut olemassa, mutta vain sinä muistaisit bändin tuotannon?

Miltä kuulostaa romanttinen komedia, jossa on pieni ripaus sydämellistä fantasiaa ja tujaus lämminhenkistä tieteisfiktiota? Pelko pois, ei Yesterday mikään avaruushömppä tai haltiasatu ole, vaan melko tavanomainen rakkaustarina, jossa kaksi sosiaalisesti kömpelöä ihmistä ei uskalla tunnustaa toisilleen tunteitaan.

Jack (Himesh Patel) on läpimurtoa odotteleva hipsterimuusikko ja Ellie (Lily James) hänen managerikaverinsa. Ellie rakastaa Jackia etäältä, mutta Jack ei tunnu huomaavan häntä muuten kuin parhaana ystävänään. 

Jackin uran tärkeimmän keikan jälkeen tapahtuu jotain kummallista. Auringonpurkaus pimentää hetkeksi koko Maapallon: tapahtuu globaali sähkökatkos. Jack joutuu odottamattomaan onnettomuuteen pilkkopimeällä kadulla. Herättyään sairaalassa, huomaa hän maailman muuttuneen – ja muutaman hampaan puuttuvan. Ihmiset eivät tunne The Beatlesia, eivätkä kyllä joitain muitakaan arkipäiväisiä asioita. Jack vaikuttaisi olevan ainut ihminen, joka muistaa Beatlesin tuotannon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tietenkin muusikonurallaan kamppaileva Jack tekee kuten kuka tahansa meistä tekisi. Hän säveltää Beatlesin tuotannon uudelleen omiin nimiinsä (sovitukset ovat paikoittain huvittavia). Mainetta ja mammonaa tavoitteleva Jack joutuu pian elämänsä riepotteluun, jossa hän joutuu myös painimaan niin omatuntonsa kuin tunteidensa kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikävä kyllä Jackia näyttelevä Patel ei ole kovin karismaattinen tapaus. Hahmon pitäisi olla rockmuusikko, mutta tyypistä tulee lähinnä mieleen ujo ja hiljainen teinipoika. Onneksi Lily James on sitäkin parempi roolissaan. James antaa elokuvalle kaikkensa, ja pelastaa samalla elokuvan draamapuolen. Kate McKinnon on Kate McKinnon, piti hänestä tai ei. Nähdäänpä Yesterdayssä myös muusikko Ed Sheeran melko isossa sivuroolissa.

Ohjaaja Danny Boyle käyttää tuttuja kikkojaan, jotka ovat parhaimmillaan leffan musiikkiesityksissä. Huomio kiinnittyy kuitenkin Richard Curtisin käsikirjoitukseen. Curtis on nimittäin kirjoittanut aikoinaan sellaisia klassikoita kuten Mr. Bean- ja Musta kyy -sarjat sekä Bridget Jonesit ja Neljät häät ja yhdet hautajaiset. Käsikirjoitus on nokkela ja hauska mutta samalla lapsellinen ja nolo – tarinasta jää todella sekava olo.

Yesterday on värikäs paketti kliseistä romkomia, hauskaa dialogia, erilaatuisia roolisuorituksia ja erikoisia Beatles-sovituksia. Innokkaimmat Beatles-fanit tuskin elokuvasta hirveästi irti saavat, mutta jos romantiikan hammasta kolottaa näin kesällä, on kyseessä melko passeli tapaus pahimpaan halipulaan.

Yesterday ***

Sisältö jatkuu mainoksen alla