Kuvat
Cinemanse
Kuinka teini-ikäisestä Buenos Airesin slummissa kasvaneesta pojasta tuli koko maailman palvoma jalkapallojumala?
Kuinka teini-ikäisestä Buenos Airesin slummissa kasvaneesta pojasta tuli koko maailman palvoma jalkapallojumala?

Dokumenttiohjaaja Asif Kapadia todistaa jälleen, että hänellä on Jumalan käsi: Amy-dokumentin ohjaaja teki upean Diego Maradona -dokkarin.

Brittiohjaaja Asif Kapadia muistetaan laatudokumenteistaan Senna ja Amy. Vuonna 2010 valmistunut Senna kertoi brasilialaisen kilpa-autoilija Ayrton Senna tarinan, vuonna 2015 ilmestynyt Amy kertasi laulaja Amy Winehousen traagisen kohtalon. Tällä kertaa ohjaaja on tarttunut argentiinalaisen jalkapalloilija Diego Maradonan (s. 1960) elämään. Ja millaisin tuloksin!

Kapadian dokumentti onnistuu kahdessa mahdottomassa tehtävässä. Ensinnäkin dokumentti on niin selkeä, ettei edes jalkapalloummikko putoa sitä katsoessaan kärryiltä. Ja mikä vielä ihmeellisempää: katsoja, jota jalkapallo ei kiinnosta pätkääkään, huomaa tempautuvansa mukaan jo dokumentin alkumetreillä.

Mikä sitten on Kapadian salaisuus? Hän on ymmärtänyt dokumentin teosta kaksi tärkeää asiaa. Ensiksikin sen sijaan, että valkokankaalla vilisisi kuin liukuhihnalta puhuvia päitä, ohjaaja luottaa arkistomateriaalin voimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka dokkaria varten on haastateltu pienen kylän verran väkeä, heidän mietteensä kuullaan vain ääninauhalta. Äänessä ovat muiden muassa joukkuetoverit, naisystävät, urheilutoimittajat ja historioitsijat – se tosin jää epäselväksi, ovatko Maradonan omat kommentit arkiston aarteita vai onko häntä haastateltu dokumenttia varten. Ohjaajan toinen oivallus on se, että hän ei kerro kohteensa tarinaa kronologisesti, vaan alkaa heti rakentaa draaman kaarta: Maradonan nousu, uho ja tuho.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maradonasta tosin olisi ollut vaikea saada aikaan tylsää dokumenttia, niin skandaalinkäryinen hänen elämänsä on ollut. Villa Fioriton slummissa Buenos Airesissa syntynyt köyhän perheen lapsi selvisi jalkapallotaitojensa ansiosta ryysyistä rikkauksiin. Kultaisia vuosia seurasivat skandaalit: avioton lapsi ja mafiayhteydet.

Läheiset saivat huomata, että julkisuus jakoi Maradonan persoonan kahtia aivan kuin tohtori Jekyllin ja herran Hyden. Diego oli epävarma slummin kasvatti, Maradona taas kova kuori, jolla Diego suojautui julkisuuden vaatimuksia vastaan. Lopulta alkoholismi ja kokaiiniriippuvuus suistivat hänet pohjalle.

Kapadia ei kitsastele vyöryttäessään valkokankaalle katkelmia Maradonan uran kannalta tärkeimmistä jalkapallo-otteluista – tietysti mukana on myös legendaarinen Jumalan käsi -maali, johon mestarin ura kiteytyy. 

Diego Maradona ****

Sisältö jatkuu mainoksen alla