Suomalainen verinen kauhuleffa on kuin piristävä verensiirto jännityksen faneille.

Tähän asti suomalaiset suuren budjetin kauhuelokuvat ovat olleet mystisiä tai muuten vain tunnelmaltaan jännittäviä. Tuore Bodom on näyttävästi erilainen.

Bodom on yksi niistä harvoista superverisistä kauhumässäilyistä, joita on viime vuosina tehty Suomessa ja nimenomaan suurelle yleisölle. Ei siis ihme, että ulkomaiset leffamediat huomasivat elokuvan jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja sitä on odotettu maailmalla hartaasti.

Bodom-leffassa ei edes yritetä palata 60-luvulle, vaan oikeat uhrit jätetään rauhaan.

Luokkakokous-elokuvan ohjaajan Taneli Mustosen elokuva ammentaa vuoden 1960 karmivista tapahtumista Bodominjärvellä, mutta oikeastaan se kertoo aivan muusta: ystävyydestä, rakkaudesta, kostosta ja nykynuorten monimutkaisesta elämästä. Siinä neljä nuorta lähtee surmatyöpaikalle testaamaan omaa teoriaansa siitä, mitä murhapaikalla kävi. Järven rannalta alkaa kuitenkin aivan oma tarinansa, jossa vain poiketaan Bodom-teorioiden parissa. Ja hyvä niin.

Bodom-leffassa ei edes yritetä palata 60-luvulle, vaan oikeat uhrit jätetään rauhaan. Verisen kauhun faneille elokuva on yllättävä piristysruiske värittömään Suomi-kauhugenreen – vaikkakin vähän lapsellinen.

Katso traileri:

Bodom

***

Ensi-ilta 19.8.

Keski-ikäisten miesten hippaleikki on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla.

Mitä ihmettä? Aikuiset miehet leikkivät hippaa? Totta vai tarua?

Totta, kuten The Wall Street Journal tiesi vuonna 2013 julkaistussa artikkelissaan kertoa. Yhdysvalloissa asuu kymmenen keski-ikäisen miehen kaverilössi, jonka hippaleikki oli kestänyt artikkelin julkaisuun mennessä yhtäjaksoisesti jo 24 vuotta. Peli tosin on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla. Hippaa pelataan vain helmikuun ajan – mutta sitäkin intensiivisemmin. Kaverukset ovat jahdanneet toisiaan jopa yhden osallistujan isän hautajaisissa.

Esikoisohjaaja Jeff Tomsic on nyt vääntänyt merkillisestä ystävysporukasta komedian Kiinni jäit! Ikuisiksi teineiksi jämähtäneistä miehistähän on viime vuosina väsätty sen tuhannen elokuvaa. Niistä Kiinni jäit! eroaa vain siinä, että se perustuu tositapahtumiin.

Kymmenhenkinen posse on tiivistetty viiteen. Pääosissa sähläävät Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Jake Johnson ja Hannibal Buress. Kiintiönaisina vilahtavat Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Huumori on paitsi poliittisesti epäkorrektia, myös yllätyksetöntä ja jankkaavaa. Ainut mikä saa katsojan hieman hymähtämään on Renner, joka leikittelee itseironisesti toimintasankarin imagollaan.
Kiinni jäit!
ENSI-ILTA 20.7. * 1/2

Jos tekee mieli jotain makeaa ja tirauttaa päälle pieni liikutuksen kyynel, kannattaa mennä katsomaan tämä Mamma Mia! -jatko-osa. Ei voi ihminen jäädä pahalle tuulelle kesän hyväntuulisimman hattaraleffan jälkeen.

Kun Amanda Seyfriedille ehdotettiin paluuta Mamma Mia! -rooliinsa, näyttelijä kummasteli, mitä ihmettä jatko-osassa voisi tapahtua. Mutta ihan näppärän juonen brittiläinen Ol Parker siihen kuitenkin kehitteli.

Abban hitit ja muutama tuntemattomampikin biisi on sijoiteltu taiten viemään tarinaa eteenpäin, eikä tunnu vaivaannuttavalta, kun väki puhkeaa lauluun kesken kohtauksen. Näyttävät tanssinumerot ovat kesän hyväntuulisimman hattaraleffan makeinta antia. Tarina sijoittuu ensimmäisen osan tapaan Kreikkaan, mutta todellisuudessa elokuva filmattiin Kroatian kauniissa saaristossa.

Nykypäivä nivoutuu luontevasti tuttua tarinaa taustoittaviin historiatakaumiin, joissa uusi nimi Lily James saa loistaa. Vanha jengi on koolla myös: Stellan Skarsgård, Colin Firth ja Pierce Brosnan isärooleissaan sekä Meryl Streep, jonka roolihenkilö laulaa nyt pilven reunalta. Myös Abba-miehet Benny Andersson ja Björn Ulvaeus tekevät pienet camoroolit elokuvassa.

Joukon friikein esitys tulee vahakasvoiselta Cheriltä, joka on kuin syntynyt laulamaan Abban Fernandoa. Hän on myös valkokankaan coolein isoisoäiti ikinä!

Mamma Mia! Here we go again ***