Nippehän se siinä! Aku Hirviniemi tekee Täydellinen joulu -komediassa roolin, joka tuo mieleen Luokkakokouksesta tutun vastenmielisen idiootin.

Outilla (Elena Leeve) on lapsia kolmen eri miehen kanssa. Hän kutsuu kaikki eksänsä sekä heidän nykyiset puolisonsa lapsineen joulun viettoon. Outi ei ota nykyisen siippansa (Antti Luusuaniemi) vastusteluja kuuleviin korviinsa.

Viime vuosien menestynein kotimainen komedia Luokkakokous perustui tanskalaiseen elokuvaan. Ohjaaja Taru Mäkelä kokeilee samaa menestysreseptiä.

Mäkelän uutuuskomedia Täydellinen joulu pohjaa ruotsalaisen vuonna 1999 ensi-iltansa saaneeseen Kjell Sundvallin leffaan Joulupukki vieraissa. Mäkelän onnettoman kohelluksen nähtyään ei voi kuin ihmetellä, eikö Suomessa muka ole tarjolla mielenkiintoisia alkuperäiskäsikirjoituksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Täydellisen joulun nimi on ironinen. Uusperheiden yhteinen joulu ei suju kuin Strömsössä. Luvassa on mustasukkaisuusdraamoja, kohtalokkaita väärinkäsityksiä ja raivonpuuskia. Aiheessa olisi kyllä ollut samastumispintaa monelle, onhan Suomessa yli 50 000 uusperhettä. Ohjaaja kuitenkin hassaa kiinnostavan teeman kotimaiselle komedialle tyypilliseen yliampuvaan kohkaamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Hirviniemi pääsee näyttelijäntyössään vähällä.”

Mäkelä muistetaan Varasto-hittikomedioistaan. Elokuvien huumori oli sovinistista, seksististä ja homofobista.

Ohjaaja tuntuu pyytävän syntejään anteeksi, sillä uutuudessa on mukana jopa homopari. Poliittisesti epäkorrektia huumoria on yritetty hieman suitsia, ja pilkka kohdistuu välillä pikemminkin vitsin kertojan ahdasmielisyyteen kuin homoihin tai naisiin.

Alapäähuumoria harrastaa erityisesti Outin eksä Oskari (Aku Hirviniemi). Hirviniemi pääsee näyttelijäntyössään vähällä, sillä Oskari on kuin suora kopio Hirviniemen Luokkakokous-elokuvissa näyttelemästä Nipestä: yksinkertainen tollo, jonka idioottimaiset jutut aiheuttavat katsojassa myötähäpeää. 

Pirkko Mannola palaa valkokankaalle yli kymmenen vuoden tauon jälkeen täysin yhdentekevässä roolissa Outin äitinä. Elokuvan ainut valopilkku on pääosaa näyttelevä Elena Leeve. Siinä missä leffan muut henkilöhahmot jäävät hutaisten sutaistuiksi karikatyyreiksi, Outissa on aitoa lämpöä.

Täydellisen joulun sijaan uusperheestä kertovaa komediaa kaipaavalle voi suositella Johanna Vuoksenmaan tv-sarjaa Klikkaa mua (vuosilta 2011–2014), jossa samoja teemoja käsiteltiin oivaltavalla huumorilla.

Täydellinen joulu **

Ensi-ilta 25.10.

Tykkäsin

Juuri kävin katsomassa kyseisen leffan. Minusta ihan hauskan huumoripitoinen oli, ja kyllä äänekästä naurua kuului ihan kuorossa usein. Alku ehkä oli vähän liian tahmea, loppua kohti parani kokoajan. Peukku ylös multa!

Vierailija

Käytiin katsomassa. Oli aika pienestä kiinni, etten kävellyt teatterista ulos kesken leffan. Sitä huutamisen ja vi****** määrää...
Kertaakaan ei ketään naurattanut.
Hämmästyneenä huomasin lopuksi, että käsikirjoittajina on ollut kaksi naista??!!
Tämä elokuva oli pelkkää ahdistunutta myötähäpeää minun puoleltani.
Onneksi en maksanut lippuani itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla