Etkö vieläkään ymmärrä, mistä #metoo-liikkeessä oikein on kyse? Kotimainen episodielokuva Tottumiskysymys antaa vastauksen.

On sitä jo odotettukin, nimittäin kotimaista elokuvaa #metoo-teemasta.

Seitsemän naisen ohjaama rohkean feministinen episodielokuva Tottumiskysymys tarttuu teemaan rempseällä asenteella. Se kuvaa koko seksuaalisen väkivallan jatkumon nimittelystä raiskaukseen.

Elokuva havainnollistaa, mitä naiset oikeasti kokevat – ja ennen kaikkea, miltä kokemukset tuntuvat. Se kertoo kuusi tarinaa aiheesta. Tarinoiden lajityypit vaihtelevat synkästä draamasta absurdiin komediaan. Tilanteet ovat jokaiselle naiselle tuttuja, jos eivät henkilökohtaisina kokemuksina, niin ainakin ystävän jakamina salaisuuksina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka aihe on vakava, kyseessä ei ole opetuselokuva eikä manifesti. Opetuselokuvaksi leffa on liian koskettava, manifestiksi liian hauska.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ohjaajat ovat Kirsikka Saari, joka vastaa kokonaisuudesta, sekä yksittäiset episodit ohjanneet Anna Paavilainen, Jenni Toivoniemi, Reetta Aalto, Elli Toivoniemi, Alli Haapasalo ja Miia Tervo.

Viimeistään tämän jälkeen #metoon tajuaa

Anna Paavilaisen ohjaama episodi perustuu hänen näytelmäänsä Play Rape, joka sai ensi-iltansa vuonna 2015. Siinä nuori näyttelijä (Julia Lappalainen) saa huomata, että hänelle ei heru näyttämöllä mitään muuta tehtävää kuin tulla raiskatuksi.

Jenni Toivoniemen ohjaama komedia kertoo firman juhlista. Pätkän herkullisimmassa kohtauksessa yrityksen naiset (mm. Pirjo Lonka) päättävät palkita nuoren miestyöntekijän (Samuli Niittymäki) siitä, ettei tämä ole häirinnyt heitä seksuaalisesti. Miehen reaktio ei tosin olekaan sellainen kuin naiset toivoisivat.

Nuorten naisten kokemuksia käsitellään kahdessa episodissa. Reetta Aallon osuudessa teinipoika (Joonas Snellman) yrittää painostaa teinityttöä (Suvi Blick) harrastamaan seksiä kanssaan. Elli Toivoniemen episodissa kaksi teinikundia (Joel Hirvonen ja Veikko Aalste) alkaa häiritä teinityttöä (tubettaja Pinja Sanaksenaho) seksuaalisesti bussissa.

Alli Haapasalon ohjaamassa osuudessa pariskunnan lomamatka saa ikävän käänteen, kun tuntematon mies kähmii naista (Krista Kosonen) ravintolassa eikä tämän mies (Eero Ritala) osaa suhtautua tapahtuneeseen.

Miia Tervon osuus on elokuvan raskain. Se perustuu oikeisiin raiskausoikeudenkäynteihin. Siinä nuori syyttäjä (Johannes Holopainen) joutuu oikeuteen hoitamaan törkeää raiskaustapausta. Viimeistään sen nähtyään pitäisi sellaisenkin katsojan, joka ei ole ymmärtänyt koko #metoo-liikettä, tajuta, mistä on kyse. 

Tottumiskysymys *****

Ensi-ilta 27.9.

Sisältö jatkuu mainoksen alla