Tositapahtumiin perustuva draama Just Mercy kuvaa amerikkalaisen oikeusjärjestelmän rakenteellista rasismia.

Arkkipiispa Desmond Tutu on kutsunut afroamerikkalaista asianajajaa Bryan Stevensonia (s.1959) Amerikan Mandelaksi.

Stevenson on omistanut elämänsä jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan taistelulle köyhien ja vähemmistöjen oikeuksien puolesta. Hyväntekijää motivoi tragedia, joka kohtasi hänen perhettään, kun hän oli 16-vuotias. Stevensonin isovanhempien kotiin murtauduttiin ja hänen isoisänsä Clarence L. Golden puukotettiin kuoliaaksi.

Vuonna 1988 Stevenson alkoi puolustaa afroamerikkalaista metsuria Walter McMilliania, joka oli tuomittu kuolemaan 18-vuotiaan valkoisen tytön Ronda Morrisonin murhasta. Mitä perusteellisemmin Stevenson perehtyi tapaukseen, sitä enemmän hän vakuuttui McMillianin syyttömyydestä. Avukseen taistoon McMillianin kuolemantuomion kumoamiseksi Stevenson sai ihmisoikeusaktivisti Eva Ansleyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Destin Daniel Cretton on ohjannut kiehtovien tositapahtumien pohjalta draaman Just Mercy, jolle on varmasti tilausta true crime -buumin edelleen jatkuessa. Tosielämän rikokset kiinnostavat yhä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Stevenson ja Ansleykin saivat tuta osavaltiossa jylläävän rasismin.

Elokuvan pohjana ovat Bryan Stevensonin muistelmat. Pääosissa nähdään Michael B. Jordan Bryan Stevensonina, Jamie Foxx Walter McMillianina ja Brie Larson Eva Ansleyna.

Draama kuvaa hyvin afroamerikkalaisiin kohdistuvaa rakenteellista rasismia, jonka takia erityisesti he ovat vaarassa saada kuolemantuomioita rikoksista, joita eivät ole tehneet. Tutkimusten mukaan jopa neljä prosenttia yhdysvaltalaisista kuolemaantuomituista on syyttömiä. Toisen tutkimuksen mukaan afroamerikkalainen tuomitaan seitsemän kertaa valkoista todennäköisemmin murhasta, johon hän on syytön.

Walter McMillian oli kotoisin Alabamasta ja siellä hänet myös tuomittiin kuolemaan. Stevenson ja Ansleykin saivat tuta osavaltiossa jylläävän rasismin. Poliisit seurasivat Stevensonia, ja Ansleyn koti uhattiin räjäyttää pommilla. Alabamassa ei enää 1980-luvulla käyty orjakauppaa tai lynkattu, mutta historian varjo ulottuu pitkälle. 

Stevensonin oikeusavun ansiosta yli 140 vangin tuomiota on lievennetty tai heidän tuomionsa on kumottu kokonaan. Elokuva on painava kommentti Black Lives Matter -liikkeen puolesta.

Just Mercy ***

Ensi-ilta 24.1.

Sisältö jatkuu mainoksen alla