Me Naiset
|
Martta Kaukonen
Nuoret nousukkaat Dean Karny (Taron Egerton) ja Joe Hunt (Ansel Elgort) huijaavat minkä ehtivät Miljardööripoikien klubissa. Kuva: Future Film
Nuoret nousukkaat Dean Karny (Taron Egerton) ja Joe Hunt (Ansel Elgort) huijaavat minkä ehtivät Miljardööripoikien klubissa. Kuva: Future Film

Ansel Elgort johtaa huijarikerhoa 1980-luvun tositapahtumiin perustuvassa rikosdraamassa Kuoleman klubi.

Yhdysvaltoja järkytti vuonna 1984 erikoinen rikossarja. Nuoret nousukkaat Dean Karny (Taron Egerton) ja Joe Hunt (Ansel Elgort) olivat perustaneet vuotta aiemmin sijoituskerhon BBC:n, joka kerrytti johtajilleen rahaa Ponzi-huijauksella. Lyhenne BBC tuli Huntin suosimasta ravintolasta, jonka nimi oli Bombay Bicycle Club. Koska kerhoon kuului etupäässä nuoria kundeja, jotka ammensivat rikkaiden isukkiensa rahapusseista, se tunnettiin myös pilkkanimellä Billionaire Boys Club, ”Miljardööripoikien klubi”. Sijoittajille uskoteltiin heitä odottavan 50 prosentin tuotto, vaikka oikeasti heille myytiin pelkkää ilmaa. Perustajat sen sijaan pääsivät nauttimaan miljoonista. Rahan makuun päästyään hedonistien ahneudella ei ollut enää mitään rajaa. Ei aikaakaan, kun heitä syytettiin kahdesta murhasta.

James Cox on ohjannut tositapahtumien pohjalta rikosdraaman Kuoleman klubi. Elokuvana se ei ole kaksinen, mutta itse tarina on niin kiinnostava, että katsojan mielenkiinto pysyy yllä. Ohjaajan näkemys ihmetyttää. Hän tuntuu puolustavan Huntia, vaikka tämä kärsii yhä vankilatuomiota rikoksistaan. Näin jälkikäteen voi vain ihmetellä, miten kukaan on voinut haksahtaa moiseen huijaukseen. Liekö kyse ajalle ominaisesta hybriksestä, jossa tärkeintä oli se, ”miltä asiat näyttivät, ei se, miten ne todellisuudessa olivat”, kuten elokuvassa filosofoidaan.

Leffa kuvaa ajan muoti-ilmiöitä uskottavasti, joskin kliseisesti. Kokaiinia nuuskitaan, bileissä soittaa Frankie Goes To Hollywood, vaatteet ovat mauttomia ja naiset kauniita paperinukkeja. Vilahtaapa kemuissa Andy Warholkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuva jäi yhdeksi viimeisimmistä, joissa Kevin Spacey esiintyi ennen kuin hän joutui viime vuonna vetäytymään julkisuudesta seksuaalirikossyytteiden vuoksi. Rooli on luonnerooli: homoseksuaali Ron Levin on Spaceyn tulkitsemana kuin Iso paha susi, joka metsästää kuola valuen kauniita nuoria poikia. Elokuva joutui syytteiden vuoksi vastatuuleen eikä saanut Yhdysvalloissa kunnollista levitystä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuoleman klubi ** 1/2

Sisältö jatkuu mainoksen alla