Kuvat
B-Plan Distribution
Tarjoilija Arjun (Dev Patel, kesk.) on Hotel Mumbai -elokuvan sankari.
Tarjoilija Arjun (Dev Patel, kesk.) on Hotel Mumbai -elokuvan sankari.

Jännäri Hotel Mumbai palaa vuonna 2008 tapahtuneisiin terrori-iskuihin.

26.–29. marraskuuta vuonna 2008 pakistanilaiset islamistiterroristit suorittivat terrori-iskujen sarjan Intian Mumbaissa.

Anthony Marasin ohjaama jännäri Hotel Mumbai kertoo tositapahtumista keskittyen erityisesti länsimaalaisten suosimaan viiden tähden luksushotelli Taj Mahal Palaceen tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 167 ihmistä. Terroristit valitsivat hotellin kohteekseen, koska he halusivat tappaa nimenomaan länsimaalaisia.

Elokuvassa terroristien johtaja kannustaa heitä iskuihin lupaamalla heille, että koko maailma tulee näkemään heidän tekonsa. Kannattaako terrori-iskuista siis tehdä elokuvia? Nehän vain lisäävät terroristien tavoittelemaa julkisuutta. Hotel Mumbai perustelee olemassaolonsa kuvaamalla terroristien motiiveja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuva herättelee katsojaa ajattelemaan suorastaan rivoa tapaa, jolla maapallon varallisuus jakaantuu länsimaiden ja kehitysmaiden välillä. Hotellin työntekijät asuvat slummeissa täydellisessä köyhyydessä, länsimaalaiset pröystäilevät hotellissa. Leffassa on kohtaus, jossa terroristit näkevät ensimmäistä kertaa elämässään vesivessan. Kohtauksessa kiteytyy hyvin katkeruus ja kateus, jota islamistiterroristit tuntevat länsimaalaisten vaurautta kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvan lopputeksteissä mainitaan, että monet Taj Mahal Palacen työntekijät uhrasivat henkensä pelastaessaan hotellivieraita terroristeilta.

Leffan päähenkilö on tarjoilija Arjun (Dev Patel). Hänelle niin kuin muillekin hotellin työntekijöille on teroitettu, että asiakas on jumala. Niinpä kun terroristit hyökkäävät hotelliin ja alkavat ampua järjestelmällisesti kaikkia vastaantulevia ihmisiä, Arjun ei yritä paeta, vaan alkaa auttaa asiakkaita turvaan. Arjun on sisäistänyt länsimaalaisten valtasuhteen niin perusteellisesti, että hän itsekin ajattelee länsimaalaisen hengen olevan hänen omaa henkeään arvokkaampi.

Elokuvan sivuosassa nähdään Armie Hammer yhdysvaltalaisena arkkitehtina. 

Hotel Mumbai *** 1/2 

Vierailija

Onpa kertakaikkisen typerä arvostelu!! Hotellin työntekijöiden sankarillisuus mitätöidään aivottomaksi palvelijuudeksi ja terrorismi johtuu vesivessojen puutteesta?? Toimittelijalle tiedoksi, miljoonat ihmiset elävät ilman porsliinipyttyjä ryhtymättä terroristeiksi. Toisaalta hyvin monet islamistisen terrorismin johtohahmot ovat huomattavan varakkaita ja koulutettuja ihmisiä, joilla ei ole mitään aineellista syytä kadehtia länsimaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla