On asioita, joita edes toimintakonkari Will Smith ei kykene pelastamaan. Elokuva Gemini Man kuuluu niihin.
On asioita, joita edes toimintakonkari Will Smith ei kykene pelastamaan. Elokuva Gemini Man kuuluu niihin.

Ohjaaja Ang Leen uusinta markkinoidaan innovaatioiIla, mutta toimintaleffa on katastrofi elokuvaksi, kirjoittaa kriitikko Niko Ikonen.

Luovien ratkaisujen ja uusien innovaatioiden takia on syntynyt paljon hyvää. Yleensä ankeat olosuhteet pakottavat luomaan ratkaisuja, joita kukaan muu ei ole edes ajatellut, ja ne muuttavat maailmaa.

Will Smith näyttelee myös toista Will Smithiä tässä scifi-elementtejä lainaavassa, ohjaaja Ang Leen mukaan vallankumouksellisessa elokuvassa. Gemini Manin voi nähdä 3D+-formaatissa, jolloin totutun 24 kuvan sijaan valkokankaalle ammutaan 60 kuvaa sekunnissa.

Toinen innovaatio on Smithin kopion luominen ja nuorentaminen tietokoneella. Siinä ei kuitenkaan ole mitään uutta, sillä esimerkiksi Martin Scorsesen Netflixille ohjaama The Irishman on tehnyt samanlaisen nuorennuksen Robert De Nirolle. Gemini mania kuitenkin markkinoidaan tällä realistisella mallinnuksellaan, uudella teknologiallaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten ihmeessä näistä keksinnöistä, muka uraauurtavista innovaatioista on onnistuttu tuomaan pelkästään huonot puolet valkokankaille? Näin kallista ja kehnoa elokuvaa ei voi perustella minkäänlaisilla tekosyillä vuonna 2019. Gemini Maniin on pumpattu rahaa oikein kunnolla, ja silti se muistuttaa parhaimmillaankin vain huonosti näyteltyä tv:n draamasarjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainataanpa Wikipediaa outo laakso -ilmiöstä:

Masahiro Morin [vuonna 1970 kehittämä] hypoteesi väittää, että kun robotista tehdään vähitellen ulkonäöltään ja liikkeiltään enemmän ihmisen kaltainen, ihmisen suhtautuminen robottiin on myönteisempää ja empaattisempaa. Jossain vaiheessa saavutetaan piste, jossa suhtautuminen muuttuukin yllättäen jyrkän torjuvaksi. Siinä pisteessä robotit alkavat näyttää oudoilta ja mahdollisesti vaarallisilta ihmisiltä.”

”Laiskasti leikattu, ohjattu, näytelty, käsikirjoitettu ja kuvattu.”

Gemini Man sukeltaa syvälle outoon laaksoon, kun Will Smithin näyttelemän entisen sotilaan, nykyisen palkkamurhaajan Henry Broganin nuorempi versio päätyy jahtaamaan miestä tappomielessä. Ja siinäpä se elokuvan juoni onkin tiivistettynä: Smith etsii nuoremman itsensä luojaa ja henkilöä, joka on hänet pettänyt näin verisesti.

Laiskasti leikattu, ohjattu, näytelty, käsikirjoitettu ja kuvattu Gemini Man kuuluu edesmenneen Anttilan alelaariin. Elokuva ei onnistu oikein millään saralla. Hienoilla korusanoilla on ennenkin myyty kaikenlaisia kyymyrkkyjä ja yksisarvishoitoja. Gemini Man on elokuvataiteen kammotus.

Gemini Man *

Ensi-ilta 11.10.

Sisältö jatkuu mainoksen alla