Ikä ei ole suinkaan vähentänyt Edinan (Jennifer Saunders) ja Patsyn (Joanna Lumley) toilailuja. Kuva: Twentieth Century Fox
Ikä ei ole suinkaan vähentänyt Edinan (Jennifer Saunders) ja Patsyn (Joanna Lumley) toilailuja. Kuva: Twentieth Century Fox

Puolitoistatuntinen Todella upeeta -elokuva hemmottelee kulttisarjan faneja.

Miehiset kohellusleffat ovat elokuvateattereiden ja kotikatsomoiden normisettiä, ja kuusikymppisten naishahmojen ympärille rakentuva Todella upeeta -elokuva tarjoaa niille oivaa vaihtelua. Samannimiseen kulttisarjaan (Absolutely Fabulous) perustuvan elokuvan huumori on yhtä räävitöntä, ja genrelle uskollisesti tarinankerrontakin polkee välillä kaiken sähläyksen vuoksi paikoillaan.

Elokuvan juoni lienee ollut tekijöille lähinnä pakollinen elementti, vaikka huippumalli Kate Mossin (jota näyttelee itse Kate Moss) traaginen katoaminen Thames- jokeen on sinänsä viihdyttävä ajatus. Ikääntyvä PR-guru Edina Monsoon (elokuvan myös käsikirjoittanut Jennifer Saunders) kärvistelee asiakkaiden puutteessa ja tulee niistä taistellessaan työntäneeksi legendaarisen mallin jokeen. Hän pakenee ystävänsä Patsy Stonen (Joanna Lumley) kanssa tapahtumia Etelä-Ranskaan.

Kaikki isoimmat paukut onkin lastattu leffan näyttävyyteen, jota leffassa riittää muun muassa lukuisten (britti)julkkisten cameoroolien muodossa, sekä tietenkin siihen tärkeimpään eli tosifaneille suunnattuun komiikkaan.

Päähenkilöiden karisma täyttää mainiosti valkokankaan, mutta huumoripuolen toimivuus riippuu tietenkin katsojasta. Sitä voi miettiä esimerkiksi siitä näkökulmasta, naurattavatko vanhenemisesta veistellyt lantionpohjavitsit vai tuleeko niistä ennemminkin paha mieli.

Katso traileri:

Todella upeeta -elokuva

***

Ensi-ilta 17.8.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Keski-ikäisten miesten hippaleikki on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla.

Mitä ihmettä? Aikuiset miehet leikkivät hippaa? Totta vai tarua?

Totta, kuten The Wall Street Journal tiesi vuonna 2013 julkaistussa artikkelissaan kertoa. Yhdysvalloissa asuu kymmenen keski-ikäisen miehen kaverilössi, jonka hippaleikki oli kestänyt artikkelin julkaisuun mennessä yhtäjaksoisesti jo 24 vuotta. Peli tosin on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla. Hippaa pelataan vain helmikuun ajan – mutta sitäkin intensiivisemmin. Kaverukset ovat jahdanneet toisiaan jopa yhden osallistujan isän hautajaisissa.

Esikoisohjaaja Jeff Tomsic on nyt vääntänyt merkillisestä ystävysporukasta komedian Kiinni jäit! Ikuisiksi teineiksi jämähtäneistä miehistähän on viime vuosina väsätty sen tuhannen elokuvaa. Niistä Kiinni jäit! eroaa vain siinä, että se perustuu tositapahtumiin.

Kymmenhenkinen posse on tiivistetty viiteen. Pääosissa sähläävät Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Jake Johnson ja Hannibal Buress. Kiintiönaisina vilahtavat Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Huumori on paitsi poliittisesti epäkorrektia, myös yllätyksetöntä ja jankkaavaa. Ainut mikä saa katsojan hieman hymähtämään on Renner, joka leikittelee itseironisesti toimintasankarin imagollaan.
Kiinni jäit!
ENSI-ILTA 20.7. * 1/2

Jos tekee mieli jotain makeaa ja tirauttaa päälle pieni liikutuksen kyynel, kannattaa mennä katsomaan tämä Mamma Mia! -jatko-osa. Ei voi ihminen jäädä pahalle tuulelle kesän hyväntuulisimman hattaraleffan jälkeen.

Kun Amanda Seyfriedille ehdotettiin paluuta Mamma Mia! -rooliinsa, näyttelijä kummasteli, mitä ihmettä jatko-osassa voisi tapahtua. Mutta ihan näppärän juonen brittiläinen Ol Parker siihen kuitenkin kehitteli.

Abban hitit ja muutama tuntemattomampikin biisi on sijoiteltu taiten viemään tarinaa eteenpäin, eikä tunnu vaivaannuttavalta, kun väki puhkeaa lauluun kesken kohtauksen. Näyttävät tanssinumerot ovat kesän hyväntuulisimman hattaraleffan makeinta antia. Tarina sijoittuu ensimmäisen osan tapaan Kreikkaan, mutta todellisuudessa elokuva filmattiin Kroatian kauniissa saaristossa.

Nykypäivä nivoutuu luontevasti tuttua tarinaa taustoittaviin historiatakaumiin, joissa uusi nimi Lily James saa loistaa. Vanha jengi on koolla myös: Stellan Skarsgård, Colin Firth ja Pierce Brosnan isärooleissaan sekä Meryl Streep, jonka roolihenkilö laulaa nyt pilven reunalta. Myös Abba-miehet Benny Andersson ja Björn Ulvaeus tekevät pienet camoroolit elokuvassa.

Joukon friikein esitys tulee vahakasvoiselta Cheriltä, joka on kuin syntynyt laulamaan Abban Fernandoa. Hän on myös valkokankaan coolein isoisoäiti ikinä!

Mamma Mia! Here we go again ***