Downton Abbey -elokuva täyttää sarjan ystävien toiveet: on romantiikkaa, vanhan ajan glamouria ja herkullisia uusia henkilöhahmoja.

Englantilaisen kartanon elämää 1900-luvun alussa seuraava britti-tv-sarja Downton Abbey osoittautui niin suosituksi, että tehtiin peräti kuusi kautta.

Nyt on vuorossa sarjan luojan Julian Fellowesin käsikirjoittama ja Michael Englerin ohjaama samanniminen elokuva. Luvassa on kaikkea sitä, mikä sarjassa on nautittavinta: pukuloistoa, tarkkaa ajankuvaa, juonittelua, nostalgiaa ja kuivaa englantilaista huumoria.

Eletään vuotta 1927. Kuningas Yrjö V (Simon Jones) ja kuningatar Mary (Geraldine James) ovat tulossa vierailulle Downton Abbeyn kartanoon. Crawleyn perheellä riittää järjesteltävää, jotta vierailu sujuisi tiukan hovietiketin mukaisesti. Mutta perheen palveluskunta vasta onkin helisemässä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luokkaerot nousevat pintaan

Yksi sarjan kiinnostavimmista jännitteistä oli kahden kerroksen väen välinen suhde. Siinä missä Crawleyt elivät ylhäisessä yltäkylläisyydessä, palvelijat joutuivat tyytymään vähään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luokkarajat on kuitenkin mahdollista ylittää, niin kuin lady Sybil Crawleyn ja perheen autonkuljettajan Tom Bransonin avioliitto osoitti. Mutta onko Irlannin itsenäisyyttä kannattanut Tom sittenkään hylännyt poliittista aatettaan?

Suurin osa palveluskunnasta palvelee isäntäperhettään silkasta sydämen palosta. Kuningasparin vierailu herättää kuitenkin vaimeaa kapinaa, sillä osa palvelijoista paljastuu tasavaltalaisiksi. 

Luokkaerot nousevat pintaan myös, kun käy ilmi, että kuningattaren hovineiti ja juonitteluun taipuvaisen lady Violet Crawleyn (Maggie Smith) serkku lady Maud Bagshaw (Imelda Staunton) on tulossa kuningasparin mukana visiitille. Violet tarttuu tilaisuuteen manipuloida lapseton Maud muuttamaan testamenttiaan, joka suosii Violetin pojan Granthamin jaarlin (Hugh Bonneville) sijaan Maudin kamarineitiä Lucy Smithiä (Tuppence Middleton).

Sarjan ajankuva oli tarkka. Katsoja pääsi seuraamaan, miten maailma muuttui – ja muuttuiko elämä kartanossa sen mukana. Tällä kertaa ajan arvoja kuvataan naisen aseman ja homoseksuaalisuuden kautta.

Downton Abbey ***

Ensi-ilta 13.9.

Juttua muokattu 10.9.2019 klo 19.25: Korjattu ensi-illan päivämäärä. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla