Isle of Dogs on kiehtovan visuaalinen animaatio, taattua Wes Andersonia. Kuva: Twentieth Century Fox Film Corporation
Isle of Dogs on kiehtovan visuaalinen animaatio, taattua Wes Andersonia. Kuva: Twentieth Century Fox Film Corporation

Wes Andersonin koira-animaatio Isle of Dogs tekisi mieli katsoa heti uudestaan.

Japanilaisessa Megasakin kaupungissa leviää virus, joka tarttuu kaikkiin koiriin. Kaupungin hallitus määrää, että karvakuonot eristetään kaatopaikkana toimivalle saarelle. Saari saa nimekseen Koirien saari. 12-vuotias poika Atari (äänenä Koyu Rankin) päättää lentää saarelle ja pelastaa hauvansa Spotsin (äänenä Liev Schreiber).

Ohjaaja Wes Anderson tunnetaan persoonallisista elokuvistaan, joille ovat ominaisia vinksahtaneet henkilöhahmot, tärähtänyt huumori ja yltäkylläinen visuaalisuus. Hänen tunnetuimpia töitään ovat The Royal Tenenbaums ja The Grand Budapest Hotel. Andersonin tyyli on niin omaperäinen, että katsoja tunnistaa hänen elokuvansa jo ensimmäisestä kohtauksesta.

Ohjaajan uutuus, hurmaava animaatio Isle of Dogs, on sekin taattua Andersonia. Hän on aina uskaltanut tehdä rohkeita elokuvallisia ratkaisuja ja saanut ne toimimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarinaa kerrotaan koirien näkökulmasta, joten tokihan ne puhuvat englantia. Ihmiset sen sijaan puhuvat japania, jota eivät ymmärrä sen enempää koirat kuin japania taitamattomat katsojatkaan. Välillä tosin japaninkielinen puhe tulkataan simultaanisti englanniksi (tulkin äänenä Frances McDormand), kuten silloin kun kaupungin poliitikot pitävät puheitaan televisiossa. Välillä leikitellään elokuvan rakenteella, kuten ilmoittamalla katsojalle, milloin siirrytään takaumaan ja milloin takauma loppuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isle Of Dogs on taattua Andersonia.

Anderson hemmottelee katsojaa jälleen ahtamalla jokaisen kohtauksen niin täyteen herkullisia yksityiskohtia, että elokuva tekisi mieli katsoa heti uudestaan bongatakseen asiat, jotka jäivät ensimmäisellä kerralla huomaamatta. Esimerkiksi kaatopaikka on täynnä kiehtovia asumuksia, joita koirat ovat rakennelleet roskista, kuten särkyneistä lasipulloista.

Äänirooleissa kuullaan ohjaajan luottonäyttelijöitä Bill Murraystä Jeff Goldblumiin.

Elokuvan sanoma on selvä: Anderson puhuu eläinten oikeuksien puolesta – ja ihmisten.

Isle Of Dogs ****

Sisältö jatkuu mainoksen alla