Kuvat
Hector Alvarez
Charlotte Field (Charlize Theron) pyrkii presidentiksi ja palkkaa Fred Flarskyn (Seth Rogen) puheenkirjoittajakseen.
Charlotte Field (Charlize Theron) pyrkii presidentiksi ja palkkaa Fred Flarskyn (Seth Rogen) puheenkirjoittajakseen.

Poliittinen satiiri Long Shot – Mahdoton yhtälö pilkkaa surutta Yhdysvaltojen presidenttiä.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Charlotte Field (Charlize Theron) halajaa presidentiksi. Hän palkkaa puheenkirjoittajakseen tutkivan toimittajan Fred Flarsky (Seth Rogen), joka on tunnettu terävästä kynästään. Voisiko elegantista uratykistä ja ruokkoamattomasti pilviveikosta tulla pari myös yksityiselämässä?

Näyttelijä Seth Rogenin nimi tuo mieleen lapselliset pissakakkakomediat. Niiden harrastajat saavat pettyä, sillä Jonathan Levinen Long Shot – Mahdoton yhtälö on paitsi feministinen romanttinen komedia myös fiksu poliittinen satiiri. Toisin kuin romanttiset komediat yleensä, Long Shot on tehty myös mieskatsojille.

Leffan nimi viittaa Rogenin ja Theronin tähtikuviin. Theron ja Rogen samassa leffassa – naurettava ajatus! Ja voiko joku muka kuvitella heidän välillään uskottavan romanssin? Elokuvan edetessä ennakkoluuloisen katsojan epäilykset karisevat. Fred paljastuu niin miehekkääksi mieheksi, että hän uskaltaa rakastua itsenäiseen naiseen ja jopa uhrata oman uransa naisen uran eteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuvan huumori on ronskia ja oivaltavaa. Alt-right-liikettä ivataan surutta. Fox News -tv-kanavan ohjelmista nähdään herkullisia parodioita. Niljakas mediamoguli Parker Wembley (Andy Serkis) taas tuo mieleen Steve Bannonin. Parkerin mukaan homoliitot aiheuttavat myrskyjä. Siis ihan kirjaimellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Donald Trumpkin saa osansa. Elokuvassa Yhdysvaltoja hallitsee presidentti, joka päässyt valtaan näyttelemällä presidenttiä television draamasarjassa. Asemaansa hän käyttää muhkean osakesalkun kerryttämiseen. Myös #metoo-liikkeen ansiosta narahtaneiden Chris Brownin, Jeremy Pivenin ja Brett Ratnerin kustannuksella nauretaan koko rahan edestä.

Leffa tekee kompromissin feminismissään vain seksikohtausten osalta. Sängyssä Charlotte antaakin vallan Fredille. Niin kuin Charlotte itse elokuvassa sen sanoo: miehet pelkäävät vahvoja naisia. Elokuvan käsikirjoittajat Dan Sterling ja Liz Hannah lienevät uskoneet, että Charlotte olisi ollut mieskatsojien mielestä liian pelottava, mikäli hän olisi ollut sängyssä yhtä määrätietoinen kuin sen ulkopuolella. 

Long Shot ****

Sisältö jatkuu mainoksen alla