Pihlan (Laura Birn) ja Eeron (Tommi Korpela) avioliitto on kriisissä. Kuva: Theofanis Kavvadas ©Bufo
Pihlan (Laura Birn) ja Eeron (Tommi Korpela) avioliitto on kriisissä. Kuva: Theofanis Kavvadas ©Bufo

Kotimainen laatukomedia Tyhjiö tarjoaa elokuvaparodioita ja älykästä huumoria.

Pihlan (Laura Birn) ja Eeron (Tommi Korpela) avioliitto on kriisissä. Metoo-teemojen puolestapuhuja Pihla tekee kansainvälistä läpimurtoa näyttelijänä, mutta Eeron kirjailijan ura on tyssännyt tyhjän paperin kammoon. Kun Pihla matkustaa Englantiin kuvaamaan elokuvaa, Eero yrittää löytää luovuutensa Havannaan seilaavalta rahtilaivalla.

Aleksi Salmenperä on yksi lahjakkaimmista ohjaajistamme. Hänen ansioluetteloaan komistavat sellaiset onnistumiset kuin Miehen työ sekä Lapsia ja aikuisia. Hänen edellinen elokuvansa – vuonna 2016 ensi-iltansa saanut draama Jättiläinen – kertoi Talvivaaran kaivoksen tarinan. Salmenperän uutuus Tyhjiö on komedia, joka todella erottuu kotimaisen elokuvan harmaasta massasta.

Katsojaa nauratetaan myös riemastuttavilla elokuvalajityyppien parodioilla.

Tyhjiö ei nojaa pissakakkavitseihin, vaan sen huumori on älykästä ja oivaltavaa. Tyylilajeja ovat sarkasmi ja ironia. Elokuva on enimmäkseen mustavalkoinen, mutta ohjaaja käyttää välillä värejä päähenkilöidensä mielenmaisemaa kuvaamaan. Dialogi on monen kotimaisen elokuvan kompastuskivi. Nyt se kulkee niin luontevasti, että näyttelijöiden luulisi improvisoivan, vaikka Salmenperä on kertonut suosivansa tiukasti käsikirjoitettua dialogia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katsojaa nauratetaan myös riemastuttavilla elokuvalajityyppien parodioilla. Pihla nähdään näyttelemässä esimerkiksi kornissa eroottisessa jännärissä ja mahtipontisessa Hollywood-toimintapläjäyksessä. Nähdäänpä yksi muunnos Putous-sketsistäkin. Parodia on vaikea laji, mutta Salmenperä onnistuu siinäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teemoja on useita, kuten julkisuuskultti, mutta niistä tärkein on naisen vaikeus sovittaa yhteen perhe ja ura. Mahdoton yhtälö, johon Pihla keksii äärimmäisen ratkaisun.

Elokuva on pullollaan hykerryttävän hauskoja sivuhenkilöitä. Kari Heiskanen ja Kaija Pakarinen irrottelevat täysillä Pihlan toistensa kurkussa olevina vanhempina. Heiskanen on omiin taideteorioihinsa rakastunut snobi ja Pakarinen miehensä pseudofilosofisiin jorinoihin lopen kyllästynyt vaimo. Hannu-Pekka Björkman loistaa juoppohullun kirjailijan karikatyyrinä. Elokuvassa nähdään myös monia näyttelijöitä herkullisen itseironisissa rooleissa. Esimerkiksi Pihla Viitala näyttelee näyttelijää, jonka kansainvälinen ura on törmännyt kariin lapsen synnyttyä. Sofi Oksanen ja Kari Hotakainen vilahtavat cameorooleissa. 

Tyhjiö ****

Sisältö jatkuu mainoksen alla