Tham Luangin luolan pelastusoperaatiosta kertova elokuva Uskomaton luolapelastus jää valitettavan latteaksi.

23. kesäkuuta vuonna 2018 Pohjois-Thaimaassa Chiang Rain provinssissa tapahtui onnettomuus, jossa kaksitoista 11–16-vuotiasta juniorijalkapalloilijaa jäi valmentajansa kanssa jumiin Tham Luangin luolastoon. He olivat seikkailemassa luolastossa, kun rankkasade aiheutti tulvan, joka sulki luolaston suuaukot.

Seurasi kaksi viikkoa kestänyt kansainvälinen pelastusoperaatio, jota koko maailma seurasi henkeään pidätellen.

Thaimaalais-irlantilaisen Tom Wallerin draama Uskomaton luolapelastus kertoo kiehtovista tositapahtumista liki dokumentaarisella otteella. Näkökulmaa vaihdetaan tiuhaan ja tapahtumia seurataan milloin poikien itsensä, milloin pelastajien vinkkelistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuvan dokumentaarisuutta lisää se, että osa henkilöhahmoista näyttelee itse itseään. Meitä suomalaisia tapaus kiinnosti erityisesti sen vuoksi, että pelastusoperaatioon osallistui suomalainen sukeltaja Mikko Paasi. Paasi on yksi henkilöistä, jotka ohjaaja on onnistunut houkuttelemaan kameran eteen. Hänet niin kuin muutkin pelastussukeltajat esitetään elokuvassa rocktähden kaltaisina palvottuina sankareina. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalainen Mikko Paasi Uskomaton luolapelastus -elokuvassa.
Suomalainen Mikko Paasi Uskomaton luolapelastus -elokuvassa.

Leffassa on yksi kiinnostava sivujuoni. Paikallisen legendan mukaan kaunis prinsessa rakastui tallipoikaan ja tuli raskaaksi. Epäsäätyinen pari pakeni Tham Luangin luolastoon piiloon. Kun tallipoika lähti etsimään heille ruokaa, prinsessan isän armeija tappoi pojan. Prinsessa puukotti itsensä hengiltä.

Sanotaan, että luolaston vesi on prinsessa verta. Elokuvan mukaan loukkuun jääneet lapset pelkäsivät jääneensä luolastoon vangeiksi, koska eivät antaneet prinsessalle uhrilahjaa ennen kuin kiipesivät luolastoon. 

Elokuva on yllättävän lattea. Dramaattisista tapahtumista olisi luullut saavan aikaan dramaattisemman elokuvan.

Katsoja ei voi olla ihmettelemättä yhtä asiaa elokuvaa katsoessaan: miksi poikien omaisia ei ole otettu mukaan tarinaan? Ainut omainen, joka seuraa pelastustöitä, on yhden pojan täti. Vanhempia ei nähdä ennen loppukohtausta, jossa he tulevat kiittämään pelastajia. Jos tapahtumia olisi seurattu välillä omaisten näkökulmasta, tarinaan olisi saatu lisää tunnetta. Kenties Netflixin minisarja – jonka oikeuksilla jalkapallojoukkue tienasi miljoonia – kertoo tapahtumista koskettavammin.

Uskomaton luolapelastus **

Ensi-ilta 28.2.

Sisältö jatkuu mainoksen alla