Dokumentissa erityisesti Kuussa kuvatut häikäisevän kauniit otokset tekevät vaikutuksen.

Apollo 11 oli ensimmäinen miehitetty avaruuslento, joka laskeutui Kuuhun. Lennosta tuli kuluneeksi 20. päivä heinäkuuta 50 vuotta. Todd Douglas Millerin dokumentti Apollo 11 juhlistaa yhtä ihmiskunnan suurimmista tieteellistä saavutuksista.

Valkokankaalla nähdään ainoastaan arkistomateriaalia. Ohjaaja on ammentanut materiaalia varsinaisesta runsauden sarvesta. Hän sai ensimmäisenä käyttöönsä hiljattain löytynyttä 65 millimetrin filmille kuvattua materiaalia sekä 11 000 tuntia äänitteitä. Mukana on niin paljon aiemmin näkemätöntä materiaalia, että sellainenkin katsoja, joka on perehtynyt asiaan, on varmasti lentää pyrstölleen silkasta hämmästyksestä.

Erityisesti Kuussa kuvatut häikäisevän kauniit otokset tekevät vaikutuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dokumentti lähtee liikkeelle muutamia päiviä ennen kuulentoa, jolloin tehtiin vielä viimeisiä valmisteluja ennen lentoa, ja päättyy siihen, että Kuusta voitokkaina palanneet astronautit Neil Armstrong, Buzz Aldrin ja Michael Collins suljetaan 18 päiväksi karanteeniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suuri hetki näyttäytyy vielä 50 vuotta myöhemminkin kiihkeänä jännitysnäytelmänä. Varsinkin astronauttien itsensä mielissä kummittelivat varmasti kaikki aiemmat pieleen menneet avaruudenvalloitusretket – ja heidän niissä menehtyneet kollegansa ja ystävänsä.

Astronautit purkavat jännitystä hyväntuuliseen naljailuun, jolla he kiusoittelevat NASA:n lennonjohtokeskuksessa Houstonissa operaatiota johtavia kollegoitaan.

Historia painaa astronauttien harteita. Neil Armstrong tuskin keksi ikonista lausahdustaan – ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle” – vasta astuessaan Kuun kamaralle. Toisaalta arki jatkuu myös kuuraketissa: Michael Collins ajaa partansa rohkealla matkallaan sinne, missä kukaan ei ollut käynyt koskaan aiemmin.

Matt Mortonin musiikki sopii täydellisesti kuumatkan soundtrackiksi. Se ei yritä lypsää katsojan tunteita eikä ylly pateettiseksi edes, kun astronautit pystyttävät Yhdysvaltojen lippua Kuuhun, mutta korostaa silti sopivasti jännittynyttä tunnelmaa.

Apollo 11

Ensi-ilta 15.8. ****

Katso elokuvan traileri tästä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla