Ikävä kyllä Tähtitytöt-elokuvan innostavaksi ja optimistiseksi tarkoitettu tarina ei toimi, vaan onnistuu lähinnä puuduttamaan, kirjoittaa Me Naisten kriitikko Niko Ikonen.

Amerikkalainen huumori on siinä mielessä taitolaji, että vain harva yhdysvaltalainen komediaelokuva kykenee naurattamaan oikein kunnolla. Valtaosa niistä on kaavoihinsa kangistuneita ja samoja vitsejä toistavia massatuotteita. Niitä tulee etenkin kesäisin Suomen elokuvateattereihin katsojien riesaksi.

Tähtitytöt on juuri tällainen turhanpäiväinen massatuote, joka ei onnistu naurattamaan, eikä oikeastaan aiheuttamaan muitakaan tunteita. Jopa Diane Keatonin johtama veteraaninäyttelijäkaarti tuntuu vetävän puolivaloilla. On kuitenkin annettava kehut Jacki Weaverille, joka on yllättävän pirtsakka tapaus ikinuorena, alapäävitsejä viljelevänä naapurina.

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo entisestä opettajasta, Marthasta (Keaton), joka myy omaisuutensa ja muuttaa hulppeaan vanhusten asuinyhteisöön. Golfkenttien, komeiden talojen ja vehreiden puistojen keskellä hän tutustuu elämästään nauttivaan Sheryliin (Weaver).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sheryl saa Marthan innostumaan vanhasta intohimostaan, cheerleadingista. Yhdessä he perustavat cheerleading-joukkueen, jonka tähtäimessä on iso kansallinen kilpailu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikävä kyllä elokuvan innostavaksi ja optimistiseksi tarkoitettu tarina ei toimi, vaan onnistuu lähinnä puuduttamaan. Pinnan alla piilee traaginen juonikuvio, mutta ontto käsikirjoitus ei draamaan uskalla kajota. Elokuva on jopa ärsyttävän pinnallinen. Pienoista yhteiskuntakritiikkiäkin tähän on sijoitettu, mutta se on lähinnä sivulauseisiin tuupattuja harmittomia heittoja, jotka tuntuvat väkisin väännetyiltä.

Tähtitytöt on aivan liian varma tapaus. Elokuva lässähtää heti alussa surulliseksi pannukakuksi. Se pyrkii voimaannuttamaan seniorinaiset, mutta ei kuitenkaan riko ensimmäistäkään heihin kohdistuvaa tabua. Mummojen laukomat alapäävitsit ovat leffan rankin asia, mutta tuskinpa edes konservatiivisin katsoja pystyy loukkaantumaan näin noloista sukupuolitautivitseistä herran vuonna 2019.

Tähtitytöt, ENSI-ILTA 26.7. **

Katso elokuvan traileri tästä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla