Me Naiset
|
Martta Kaukonen
 Elokuva keskittyy kuvaamaan van Goghin (Willem Dafoe) viimeisiä vuosia. Kuva: Finnkino
Elokuva keskittyy kuvaamaan van Goghin (Willem Dafoe) viimeisiä vuosia. Kuva: Finnkino

Van Gogh – Ikuisuuden porteilla -uutuusleffassa Willem Dafoe loistaa taidemaalari Vincent van Goghin roolissa.

Alankomaalaisen taidemaalari Vincent van Goghin (1853–1890) elämätarina on filmatisoitu useampaan otteeseen. Herää kysymys, kuinka monta kertaa se pitää vielä veivata uusiksi. Eikö maailmasta muka löydy enää taiteilijaneroa, jonka elämäkertaa ei olisi vielä tehty?

Tunnetuin van Goghin elämäkerroista lienee Vincente Minnellin vuonna 1956 ensi-iltansa saanut elokuva Hän rakasti elämää, jonka päärooliin heittäytyi täydellä vimmallaan Kirk Douglas. Viime vuonna puolestaan sai ensi-iltansa täysin yllättävä ja omaperäinen tulkinta Loving Vincent. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen animaatio oli ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva. Se herätti taiteilijan maalaukset ainutlaatuisella tavalla henkiin. Loving Vincent oli niin vastaansanomattoman upea, että sen kanssa on liki mahdoton kilpailla.

Nyt nähtävä Julian Schnabelin viime vuonna ilmestynyt elämäkertaelokuva Van Gogh – Ikuisuuden porteilla ei siis oikeastaan voi kuin epäonnistua vertailussa. Mutta jos unohdetaan vertailu ja tarkastellaan elokuvaa vain itsenäisenä teoksenaan, se ei ole hassumpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuva keskittyy kuvaamaan van Goghin viimeisiä vuosia. Rajaus toimii hyvin, vaikka katsoja kaipaisikin välillä taustoitusta sille, mistä mestarin mielenterveysongelmat johtuivat. Willem Dafoe onnistuu hyvin roolissaan väärinymmärrettynä nerona. Oscar Isaac hurmaa kollegana ja ystävänä Paul Gauguinina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tatiana Lisovskayan tunnelmallinen musiikki hyväilee korvaa. Elokuvan visuaalinen ilme on niin tyylikkäästi toteutettu, ettei katsoja taatusti unohda ohjaaja Schnabelin olevan itse toiselta ammatiltaan taidemaalari. Benoît Delhomme kuvaa häikäisevän kauniisti. 

Van Gogh – Ikuisuuden porteilla ***

Sisältö jatkuu mainoksen alla