Uutuusdokumentti The Cave kertoo Syyrian Itä-Ghoutassa toimineesta maanalaisesta sairaalasta.

Syyrian sisällissodan puhjettua vuonna 2011 maan pääkaupungin Damaskoksen liepeille sijaitsevaan Itä-Ghoutaan perustettiin maanalainen sairaala, jota kutsuttiin nimellä ”The Cave”, suomeksi Luola. Sairaalaa johti 30-vuotias lääkäri Amani Ballour. Hän sai taistella ennakkoluuloja vastaan, joiden mukaan naisen paikka on kotona.

Sairaala jouduttiin sulkemaan vuonna 2018, jolloin Itä-Ghouta joutui jatkuvien iskujen kohteeksi. Ballour ja sairaalan 150 työntekijää olivat siihen mennessä ehtineet pelastaa jo tuhansien ihmisten hengen.

Feras Fayyadin järkyttävä dokumentti The Cave kuvaa sairaalan elämää vuosina 2016–2018. Fayyad ei ole tyytynyt puhuviin päihin, vaan dokumentti on kuvattu sairaalan sisällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ohjaaja ei säästä katsojaa: kamera on läsnä niin syöpää sairastavan pikkutytön sairasvuoteella kuin lääkärin hoitaessa kemiallisen iskun uhriksi joutuneita lapsia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Lääkäri Amani Ballour on voimaannuttava esimerkki.”

Kohtaukset, joissa seurataan vakavasti haavoittuneen pienen lapsen hoitoa, saavat katsojan kyseenalaistamaan ohjaajan etiikan. Eikö sodan traumatisoivaa lasta pelota entistä enemmän, jos kamera kuvaa häntä hädän hetkellä? Toisaalta juuri nämä kohtaukset, joissa kuvataan pienten lasten tuskaa, ovat ne, joista länsimaalainen katsoja eniten liikuttuu – kenties jopa niin paljon, että heltyy lahjoittamaan rahaa Syyrian lapsia auttavalle hyväntekeväisyysjärjestölle, kuten Punaiselle ristille tai Unicefille.

Lääkäri Amani Ballour on voimaannuttava esimerkki naisesta, joka ei anna minkään – kutsui sitä sitten perinteeksi, uskonnoksi tai naisvihaksi – tulla tielleen. Hän on omistautunut potilailleen, vaikka olisi päässyt pakenemaan Itä-Ghoutasta. Ballour opettaa pikkutytöille, että naisen pitää olla tärkeä eli hankkia itselleen ammatti ja mieluiten sellainen, jossa voi auttaa muita, kuten opettajan tai lääkärin. Nyt kun Fayyadin dokumentti tekee Ballourin työtä tunnetuksi, en ihmettelisi, vaikka Ballour saisi Nobelin rauhanpalkinnon. 

The Cave oli ehdolla parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.

The Cave ****

Ensi-ilta 12.3.

Sisältö jatkuu mainoksen alla