Me Naiset
|
Susanna Laari
Minna Rytisalon esikoiskirja Lempi oli huikea menestys. Uudessa romaanissaan Rouva C. hän kertoo Minna Canthista nuorena naisena, ystävättärenä ja vaimona. ”Minusta Minnan ja Ferdinandin rakkaustarina on ihana”. Rytisalo sanoo. Kuva: Gummerus
Minna Rytisalon esikoiskirja Lempi oli huikea menestys. Uudessa romaanissaan Rouva C. hän kertoo Minna Canthista nuorena naisena, ystävättärenä ja vaimona. ”Minusta Minnan ja Ferdinandin rakkaustarina on ihana”. Rytisalo sanoo. Kuva: Gummerus

Minna Rytisalon Rouva C. on yksi tämän syksyn odotetuimpia romaaneja. 

Kaikki suomalaiset tietävät Minna Canthin tarinan, mutta päätit silti tarttua siihen vielä kerran. Miksi kirjoitit romaanin Rouva C.? 

”Minna Canth on aina esitetty suomalaisen kirjallisuuden tomerana ja kivijalkamaisena hahmona, mutta halusin lisävalaistusta siihen kuvaan. Minua myös ihmetytti, ettei kukaan ollut aiemmin kirjoittanut hänestä taiteilijaromaania. Tuntui, että jonkun täytyy se tehdä!”

Miten uskalsit kirjoittaa fiktiota historiallisesta henkilöstä? Pelottaako, että joku lukija suuttuu siitä, miten menet hänen päänsä sisään?  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ei pelota. Ajattelen, että kyse on kunnianosoituksesta. Uskon, että jos faktat ja elämän maanmerkit ovat riittävän hyvin hallussa, voi päästää irti. Emmehän me oikeasti voi tietää, mitä Minnan mies Ferdinand sanoi kosiessaan, sillä juuri mitään kirjeenvaihtoa tai päiväkirjoja ei ole jäljellä. ”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin, Ferdinand! Minnan opettaja, joka sai ensin rukkaset, mutta  josta tuli hänen siippansa. Romaanisi esittelee Ferdinandin ihan uudessa valossa. 

”Minusta Minnan ja Ferdinandin rakkaustarina oli ihana! Aiemmin Ferdinand on esitetty dominoivana ja mustasukkaisena aviomiehenä, mutta kaikki faktat puhuvat sitä vastaan: hehän toimittivat yhdessä lehtiä, ja Minna kirjoitti kertomuksia ja novelleja jo miehen eläessä.

”Halusin kuvata onnellista avioliittoa, joka kestää pitkään.”

Halusinkin kuvata onnellista avioliittoa, joka kestää pitkään ja jossa kaksi ihmistä löytää toisistaan kodin. Siinä oli myös intohimoa: syntyihän lapsia säännöllisesti kahden vuoden välein.”

Kaksi intohimohommaa

Mitä muuta yhteistä Minna Canthilla ja sinulla on kuin etunimi ja opettajan ammatti? 

”Olen muuten ihan oikeastikin saanut nimeni Minna Canthilta. Äidilläni oli ihan muu nimi mielessä, mutta isoäitini, maatalon emäntä Pelkosenniemellä, ehdotti, että minut ristittäisiin Canthin mukaan. 

Lisäksi opiskelimme molemmat Jyväskylässä, ja sattumalta luokkahuoneeni Kuusamon lukiossa on nimetty Canthiksi. 

”Kumpikaan meistä ihan hirveästi välitä, mitä muut meistä ajattelevat.”

Uskon myös, ettei kumpikaan meistä ihan hirveästi välitä, mitä muut meistä ajattelevat. Minä en jännitä kirjani kritiikkejä, vaan asenteeni on aika lailla, että ihan sama. Olen itse tyytyväinen, ja hyvä näin.”

Esikoiskirjasi Lempi sai kyllä osakseen niin paljon hehkutusta, ettei olisi ihme, jos toisen teoksen kirjoittaminen olisi tuottanut paineita. 

”Olisi varmasti vaikeaa olla tyhjän päällä kirjan valmistumisen jälkeen ja ihmetellä, mitä seuraavaksi. Mutta minä olen opettaja, se on työni nyt, joten säästyn tuolta huolelta.

Tiesin aina, että haluan opettajaksi, joten nyt minulla on kaksi intohimohommaa. Lukiolaisten kanssa on ihana touhuta.”   

Minkäköhän asioiden puolesta Minna tänään taisteli?

”Luultavasti aika samojen. Hän saattaisi olla osittain pettynytkin siihen, miten hitaasti asiat ovat muuttuneet.

”Hän saattaisi olla pettynytkin siihen, miten hitaasti asiat ovat muuttuneet. ”

Emme vieläkään ole siinä pisteessä, että ihmiset voisivat olla pelkästään ihmisiä, vaan luokittelemme toisiamme aina jonkun piirteen, vaikkapa sukupuolen tai aseman perusteella.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla