Brysselin pommi-iskut tapahtuivat kesken Reetta Huhtasen esikoisohjauksen. Se näkyy Aatos ja Amine -dokumentissa.

Reetta Huhtasen esikoisenaan ohjaama dokumentti Aatos ja Amine kertoo belgialaisessa Molenbeekin lähiössä asuvista kuusivuotiaista ystävyksistä. Aatos on suomalais-chileläinen ja hänen ystävänsä Amine marokkolaisten muslimivanhempien poika. Dokumentti seuraa paitsi kaverusten arkea myös heidän pohdintojaan uskosta, uskonnoista ja jumalista. Näkökulma on lasten.

Dokkari sai aivan uuden sävyn, kun kesken sen kuvausten maaliskuussa vuonna 2016 Brysselissä tehtiin pommi-iskut, joiden tekijöistä monet asuivat Molenbeekissä.

Lähiö leimattiin mediassa terrorismin pesäksi ja jihadismin kehdoksi. Terroritekojen jälkeen jopa pienten lasten reput tarkastettiin turvatarkastuksissa metroasemilla. Ei siis ihme, että terrori-iskut tulivat Aatoksen ja Aminen leikkeihin. Lapset leikkivät väkivaltaisia leikkejä, joiden avulla he yrittivät ymmärtää aikuisillekin täysin käsittämättömiä tapahtumia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapset luontevasti kameran edessä

On mielenkiintoista seurata, miten eri kulttuureista tulevat lapset ymmärtävät toistensa kulttuureja – tai omaansa. Kun Aatos kysyy Aminelta, mitä sana muslimi tarkoittaa, Aminen selitys on, että ihminen, joka ei syö sianlihaa, on muslimi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huhtanen on onnistunut luomaan Aatokseen ja Amineen niin läheiset välit, että lapset käyttäytyvät kameran edessä kuin se ei olisi läsnä. Luottamussuhteen rakentamiseen lienee vaikuttanut se, että Aatos on Huhtasen sisarenpoika.

Dokumentti sisältää kreikkalaisesta mytologiasta ammentavia kohtauksia, jotka vaikuttavat siltä, että niitä on käsikirjoitettu enemmän kuin dokkarin muita kohtauksia. Niissä Aatos juoksee kaupungilla jumalten sanansaattajaksi Hermekseksi pukeutuneen tai poseeraa kylpyammeessa meren jumala Poseidoniksi sonnustautuneena. Nämä kohtaukset sopivat kyllä elokuvan teemaan, mutta pistävät silti silmään, sillä dokkari on muuten arkirealistinen.

Ohjaaja tosin on kertonut Ylen Kulttuuricocktailin haastattelussa Aatoksen etsineen itselleen jumalaa – onhan Aminellakin Allah – ja halunneen kenties siksi itse pukeutua eri jumalhahmoiksi.

Aatos ja Amine ***

Ensi-ilta 9.8.

Sisältö jatkuu mainoksen alla