Aretha Franklinista kertova konserttielokuva Amazing Grace todistaa, että soulin supertähti hallitsi myös gospelin.

Soulin kuningatar Aretha Franklin (1942–2018) tunnetaan hiteistään I Say A Little Prayer, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman ja Respect.  Lapsena tähti lauloi kuitenkin gospelia detroitilaisessa New Bethel -baptistikirkossa, jossa hänen isänsä C. L. Franklin toimitti papin virkaa.

Vuonna 1972 laulaja palasi juurilleen esiintymällä kahtena peräkkäisenä iltana losangelesilaisessa New Temple Missionary -baptistikirkossa. Konsertissa nauhoitettu levy on yhä kaikkien aikojen myydyin live-gospelalbumi.

Hollywood-ohjaaja Sydney Pollack sai tehtäväkseen ohjata tapahtumasta elokuvan. Tuloksena oli intiimi keikkataltiointi, joka sai nimensä gospelklassikon Amazing Grace mukaan. Leffa jäi vuosikymmeniksi pölyttymään varaston hyllylle, sillä ääninauhan ja kuvamateriaalin yhdistäminen osoittautui liian vaikeaksi 1970-luvun alun tekniikalla. Elokuva sai ensi-iltansa restauroituna vasta viime vuonna Franklinin kuoltua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Franklinin sielukas tulkinta saa yleisön raavaat miehetkin itkemään.

Aretha on kirkossa kuin kotonaan. Tähti tulkitsee konsertissa lapsuutensa rakkaimpia lauluja. Yleisö on enimmäkseen afroamerikkalaista. Hurmoshenkinen tunnelma kielii siitä, että he eivät ole tulleet kirkkoon ainoastaan kuullakseen Franklinin esiintyvän, vaan myös palvoakseen Jeesusta. Franklinin sielukas tulkinta kappaleesta Amazing Grace saa yleisön raavaat miehetkin itkemään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Franklinia säestää Southern California Community Choir johtajanaan Alexander Hamilton. Seremoniamestarina toimii gospelmusiikin kuningas, laulaja James Cleveland. Myös Arethan isä C. L. Franklin on paikalla ja muistelee tyttärensä lapsuutta. 

Yleisön joukossa vilahtaa myös kaksi tuttua kasvoa: The Rolling Stones -yhtyeen laulaja Mick Jagger ja rumpali Charlie Watts. Jagger on keikasta aivan haltioissaan ja jammailee innoissaan mukana. Hän yrittää saada myös Wattsin liikkeelle penkiltään, mutta tämä näyttää ilmeisen vaivaantuneelta pelkästä ajatuksesta.

Amazing Grace ***

Ensi-ilta 4.10.

Sisältö jatkuu mainoksen alla