Krista Kosonen pääsee käyttämään koko tunneskaalaansa Koirat eivät käytä housuja -draamassa.

Teini-ikäisen tytön yksinhuoltajaisä Juha (Pekka Strang) on selvinnyt vaimonsa hukkumiskuolemasta omistautumalla kirurgin työlleen. Juha joutuu sattumalta mukaan dominana työskentelevän Monan (Krista Kosonen) sadomasokistisiin leikkeihin. 

J-P Valkeapää tunnetaan kahdesta ylistetystä elokuvastaan, Muukalaisesta (2009) ja leffasta He ovat paenneet (2014), jotka eivät kriitikkojen kehuista huolimatta saaneet ansaitsemaansa määrää katsojia. Nyt on vuorossa ohjaajan varsinainen läpimurtotyö, mustalla huumorilla silattu draama Koirat eivät käytä housuja.

Elokuvasta on kohistu jo etukäteen. Varsinkin Krista Kososen rankka rooli dominana on herättänyt kiinnostusta elokuvaa kohtaan. Rooli ei ole niin yksioikoinen kuin etukäteisjulkisuudesta olisi voinut päätellä. Kosonen pääsee käyttämään koko tunneskaalaansa vahvana, mutta silti herkkänä Monana. Pekka Strang tekee masennuksen lamaaman Juhan roolin tarkkanäköisesti pienillä eleillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leffa sisältää rajuja SM-kohtauksia. On kuristamista ja tukehduttamista milloin muovipussilla, milloin tuorekelmulla. Mutta varsinaista seksiä ei pääparin välillä nähdä. Parin suhteessa ei olekaan kyse seksistä, eikä oikeastaan edes kivusta. Kun Mona kuristaa Juhan melkein tajuttomaksi, Juha huomaa, että tajunnan rajamailla hän saa kosketuksen rakkaisiin muistoihinsa, joiden päähenkilö on hänen kuollut vaimonsa. Juha ei jää koukkuun kipuun, vaan harhoihin ja fantasioihin, joita hapenpuute aiheuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuvaaja Pietari Peltola ansaitsee kiitosta taidokkaasta kuvauksesta. Leffassa on kaksi miljöötä, jotka vuorottelevat. On SM-piirien neonvalojen värittämä maailma ja sen vastakohtana Juhan muistoissa esiintyvä vedenalainen maailma. Vedenalaiset kohtaukset kuvanneen Teemu Liakkan lumoavan kaunis kuvaus tuo mieleen Jane Campionin vuonna 1993 ilmestyneen Piano-klassikkodraaman vedenalaiset kuvat.

Michal Nejtekin armottomasti takova musiikki luo elokuvaan intensiivistä tunnelmaa.

Koirat eivät käytä housuja ****

Ensi-ilta 1.11.

Sisältö jatkuu mainoksen alla