Me Naiset
|
Martta Kaukonen
Burning on olevinaan Jong-sun (Yoo Ah-in) ja Hae-min (Jeon Jong-seo) pakahduttavan traaginen rakkaustarina. Kuva: Future Film
Burning on olevinaan Jong-sun (Yoo Ah-in) ja Hae-min (Jeon Jong-seo) pakahduttavan traaginen rakkaustarina. Kuva: Future Film

Haruki Murakamin novelliin perustuva psykologinen jännäri Burning osoittaa, että elokuvan miehinen katse elää ja voi hyvin.

Maalaispoika Lee Jong-su (Yoo Ah-in) törmää naapurintyttöön Shin Hae-miin (Jeon Jong-seo), jota ei ole nähnyt sitten lapsuutensa, ja rakastuu tähän päätä pahkaa. Idyllin rikkoo rikas hurmuri Ben (Steven Yeun), johon Hae-mi tutustuu lomamatkallaan lentokentällä. Pian Jong-su saa huomata, ettei Benillä ole puhtaita jauhoja pussissaan.

Japanilaisen Haruki Murakamin tuotantoa on filmatisoitu ahkerasti. Nyt on vuorossa eteläkorealaisen Lee Chang-dongin ohjaama ylipitkä psykologinen jännäri Burning, joka perustuu kirjailijan toistaiseksi suomentamattomaan novelliin vuodelta 1983.

Elokuvan kolmiodraama on olevinaan Jong-sun ja Hae-min pakahduttavan traaginen rakkaustarina. Sen sijaan kyse on miesten välisestä valtataistelusta, jossa nainen on pelkkä palkintopokaali, jonka kumpikin uros haluaa hyllyynsä. Niin sanottua rakkauttaan Hae-miin Jong-su ilmentää käymällä masturboimassa hänen asunnossaan, kun rakas on reissussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Burning on hyvä osoitus siitä, että elokuvan miehinen katse elää ja voi hyvin – #metoo-kampanjasta viis. Nainen on edelleen katseen kohde, jonka eri ruumiin osia elokuvan mieskatsojien oletetaan tiirailevan kuola valuen kuin lihakimpaleita lihatiskillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leffan kohokohta on erittäin teennäinen ja päälle liimattu kohtaus, jossa triangelidraaman osapuolet polttelevat yhdessä pilveä. Hae-mi innostuu riisumaan paitansa ja tanssimaan rinnat paljaana miesten edessä. Jong-su saa taas tilaisuuden osoittaa rakkauttaan huorittelemalla kultaansa, joka ei saisi käyttäytyä niin estottomasti miesten seurassa.

Kohtaus on erittäin ristiriitainen. Taidetta ja viihdettähän arvioidaan yhä eri mittareilla. Jokainen katsoja ymmärtäisi vastaavan kohtauksen viihde-elokuvassa olevan pelkkää härskiä esineellistämistä. Mutta koska kohtaus on kuvattu mahdollisimman kauniisti, ei kenelläkään pitäisi olla siitä mitään pahaa sanottavaa. Onhan kysymys Taiteesta isolla T:llä. 

Burning **

Vierailija

Joku raja sentään tässä kaiken naisvihaksi kääntämisessä. Jos hakemalla hakee niin kaikesta saa sellaisen miksi sen haluaa. Näin elokuvan ja sen voisi aivan yhtä hyvin nähdä vertauksena "miesten mustasukkaisuudesta ja naisten haavoittuvuudesta", jos niin haluaa. Ja sitäpaitsi eihän mitään tarvitse katsoa jos ei miellytä.

Vierailija

Olipa omituinen leffa-arvostelu! Onkohan arvon arvostelijan maailmassa mitään muuta kuin feminismi ja miehinen katse? Kyseessä on erittäin hieno, monitulkintainen ja -syinen leffa, josta ei saa kaikea irti edes parilla katselukerralla. Toivoisin hiukan syvyyttä näihin "arvosteluihin"!

Nainen 39v

Sisältö jatkuu mainoksen alla