Me Naiset
|
Martta Kaukonen
Murhanhimoinen teinityttö Hester Shaw (Hera Hilmar) kamppailee olemassaolostaan Mortal Engines -elokuvassa.  Kuva: Universal Pictures
Murhanhimoinen teinityttö Hester Shaw (Hera Hilmar) kamppailee olemassaolostaan Mortal Engines -elokuvassa. Kuva: Universal Pictures

Peter Jacksonin tuottama Mortal Engines jatkaa nuorille suunnattujen dystopiaelokuvien buumia.

Tulevaisuudessa maapallo on sodan raatelema. Kaupungit on rakennettu uudelleen valtavien koneiden päälle, joiden avulla ne kiertävät maailmaa. Lontoo on kaupungeista suurimpia ja se kirjaimellisesti popsii pienempiä kaupunkeja poskiinsa saadakseen käyttöönsä niiden ruokavarat, polttoaineet ja varsinkin teknologian. Kaupunkilaispoika Tom (Robert Sheehan) joutuu vastentahtoisesti mukaan murhanhimoisen teinitytön Hester Shaw’n (Hera Hilmar) kostoretkelle.

Hollywoodissa on viime vuosina filmatisoitu innokkaasti nuorille suunnattuja dystopiaromaaneja. Buumin käynnisti Suzanne Collinsin nuortenromaaneihin perustuva Nälkäpeli-sarja, jonka ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2012. Sittemmin leffoiksi on väännetty muiden muassa Veronica Rothin Outolintu ja James Dashnerin Labyrintti. Nyt on vuorossa brittikirjailija Philip Reeven vuonna 2001 ilmestyneen romaanikvartetin avaus Mortal Engines. Elokuvan on tuottanut Peter Jackson ja ohjannut hänen kisällinsä Christian Rivers. Rivers on ohjaajana ensikertalainen, mutta hän on työskennellyt Jacksonin elokuvissa esimerkiksi erikoistehosteiden parissa teini-ikäisestä lähtien.

Valitettavasti Mortal Engines ei kestä vertailua lajityypin onnistumisiin, kuten Nälkäpeli-elokuviin. Steampunk-henkinen maailma voi vedota vedota alakulttuuriin tykästyneisiin, mutta elokuvan tarina on lattea ja ennalta-arvattava. Juoni kähveltää härskisti varsinkin Tähtien sota -leffoilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erityisesti nuoret naiset ovat mieltyneet viime vuosien dystopiaelokuviin. Ei ihme, sillä leffojen päähenkilö on yleensä vahva ja itsenäinen teinityttö, niin kuin vaikkapa Jennifer Lawrencen Nälkäpeli-leffoissa näyttelemä Katniss Everdeen. Mortal Enginesin pääosassa nähdään myös voimakas teinityttö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvalla on yksi valttikortti, jota olisi suonut käytettävän enemmän. Sivuosassa Hesterin liittolaisena Anna Fangina nähdään eteläkorealainen muusikko Jihae. Vasta toisessa valkokangasroolissaan nähtävä tähti on häikäisevän karismaattinen. 

Mortal Engines ** 1/2

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla