Mia (Daniah De Villiers) ystävystyy leijonan kanssa. Kuva: Kevin Richardson / Galatée Films - Outside Films - Film Afrika D - Pandora Film - Studiocanal - M6 Films.
Mia (Daniah De Villiers) ystävystyy leijonan kanssa. Kuva: Kevin Richardson / Galatée Films - Outside Films - Film Afrika D - Pandora Film - Studiocanal - M6 Films.

Mia And The White Lion on eteläafrikkalais-ranskalais-saksalainen yhteistyö. Elokuva jättää hyvin ristiriitaiset fiilikset.

Kymmenenvuotias lontoolaistyttö Mia (Daniah De Villiers) ei millään sopeudu uuteen kotimaahansa Etelä-Afrikkaan. Sitten perheen leijonafarmille syntyy harvinainen valkoinen leijonanpentu Charlie. Aikuisille Charlie on vain kauppatavaraa, joka on tarkoitus myydä eläintarhaan, mutta poikatyttö Mia saa siitä itselleen ystävän. Mutta voiko petoeläintä koskaan kesyttää?

Gilles de Maistren ohjaama perhe-elokuva Mia And The White Lion on eteläafrikkalais-ranskalais-saksalainen yhteistyö. Elokuva jättää hyvin ristiriitaiset fiilikset. Sanoma on hyvä: leijonia pitää suojella. Etelä-Afrikassa järjestetään turisteille safareja, joilla he voivat ”metsästää” leijonia. Käytännössä ”metsästäminen” tarkoittaa sitä, että eläin on suljettu niin pieneen aitaukseen, että siihen osuu vaikka silmät kiinni. Mikäli tähän täysin lailliseen elinkeinoon ei puututa, koko Afrikan leijonakanta on tuhottu 20 vuodessa.

Elokuvan lopussa neuvotaan, miten jokainen katsoja voi auttaa leijonaparkoja: lahjoittamalla rahaa Kevin Richardsonin säätiölle, joka suojelee jellonia. Leijonakuiskaajana tunnettu Richards myös kasvatti elokuvan kuvauksissa käytetyt leijonat leffaa varten, mikä on herättänyt närää kilpailevissa eläintensuojelujärjestöissä. Onko oikein kasvattaa leijonia ihmisten viihteeksi, vain esiintymään elokuvissa?

Myös elokuvan näkökulma eläintensuojeluun on kyseenalainen. Onko leijonan paikka todella pikkutytön lemmikkinä ja onko savannin kuninkaan muka hyvä asustella perheen kanssa omakotitalossa? Mian veli Mick (Ryan Mac Lennan) puolestaan hoitaa pienempiä savannin haavoittuneita eläimiä. Nämä ”pelastetut” raukat saavat puolestaan asumuksekseen niin pienen häkin, etteivät pysty edes kääntymään siinä ympäri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvan tuotesijoittelu on häiritsevää. Erityisesti eräs samppanjamerkki hyppää ikävästi silmille. Leffa on niin kauniisti kuvattu, että se käy Etelä-Afrikan matkailumainoksesta.

Elokuvaa kuvattiin kolmen vuoden ajan, koska de Maistre ei tyytynyt erikoisefektileijonaan. Kevin Richardson neuvoi ohjaajaa, että leijonan pitäisi tuntea Miaa näyttelevä lapsi aivan syntymästään asti, jotta se luottaisi tähän niin paljon, ettei kävisi vastanäyttelijänsä kimppuun kesken kuvausten. 

Mia And The White Lion ** 1/2

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla