Judy on elokuvana keskinkertainen, mutta Rénee Zellweger häikäisee pääosassa.

Judy Garland (1922–1969) oli klassisen Hollywoodin suurimpia tähtiä. Rupert Gooldin elämäkertaelokuva Judy kertoo legendan traagisen tarinan.

Elokuva keskittyy Garlandin vuonna 1969 Lontooseen tekemään konserttimatkaan, jonka aikana hän esiintyi Talk Of The Town -yökerhossa viiden viikon ajan.

Takaumissa palataan näyttelijän tunnetuimman leffan, vuonna 1939 valmistuneen fantasiaelokuvan Ihmemaa Ozin kulisseihin. 17-vuotias Garland sai kärsiä kuvauksissa studiopamppu Louis B. Mayerin käsissä niin seksuaalista ahdistelua kuin sadistista manipulointia. Hän ei koskaan päässyt kokemistaan traumoista yli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Gooldin elämäkerta ei ole ole kovin kunnianhimoinen. Ohjaajalla on kuitenkin käytettävissään verraton valttikortti: nimiroolia näyttelevä Renée Zellweger.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Zellweger tekee häikäisevän hyvää näyttelijäntyötä menneisyyden demonien riivaamana Garlandina. Näyttelijä muistuttaa Garlandia myös ulkoisesti. Garland oli riippuvainen alkoholista ja lääkkeistä ja kärsi vakavasta unettomuudesta ja syömishäiriöstä. Zellweger näyttää yhtä riutuneelta kuin Garland.

Näyttelijä myös laulaa itse elokuvassa kuultavat kappaleet. Katsojan täytyy kaivaa laukustaan nenäliinapaketti viimeistään siinä vaiheessa, kun Zellweger esittää Garlandin ikivihreän Somewhere Over The Rainbow. Kyllä, oscarin arvoinen suoritus!

Elokuvan koskettavimpia kohtauksia ovat homoikonina tunnetun Garlandin kohtaamiset homofaniensa kanssa. Vaikka elokuvassa nähtävät tapahtumat ovat fiktiivisiä, ne perustelevat paikkansa elokuvassa. Homoseksuaalisuus oli Garlandin eläessä vielä monissa maissa rikollista. Homot pystyivät samaistumaan Garlandiin, jonka tähtikuvaan kuului glamourin lisäksi traumatisoituneen ihmisen haavoittuvuus ja herkkyys.

Judy *** 1/2

Ensi-ilta 25.10.

Sisältö jatkuu mainoksen alla