Komedia Näkemiin professori on olevinaan kovinkin anarkistinen, mutta se saa keski-ikäisten miesten kapinan näyttämään kesyltä.

Johnny Deppin nimi on noussut otsikoihin viime vuosina vain erilaisten skandaalien takia. Deppin ammatilliset saavutukset ovat jääneet yksityiselämän varjoon. Tilannetta on pahentanut se, että näyttelijä ei ole tehnyt vuosiin yhtään erityisen kiinnostavaa elokuvaa – ainakaan sellaista, jossa hän olisi päässyt häikäisemään näyttelijänlahjoillaan.

Nyt Suomen valkokankaille saapuu musta komedia Näkemiin professori, joka on kenties Deppin uran huonoin elokuva.

Wayne Robertsin ohjaus on tunkkainen tuulahdus 1970-luvun arvoja. Ihmetellä täytyy, miksi yli vuosi sitten Yhdysvalloissa ensi-iltansa saanut leffa on ylipäätään kaivettu naftaliinista ja tuotu Suomeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näkemiin professori kertoo kyynisestä englannin kielen professorista Richard Brownista. Proffa on niin paatunut konservatiivi, että hän haukkuu feministiset teoriat, vaikka ne ovat tätä päivää ja vaikka hänen oma tyttärensä on lesbo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Richardin elämä mullistuu, kun hän saa kuulla lääkäriltään, että sairastaa parantumatonta keuhkosyöpää. Mikäli Richard menisi syöpähoitoihin, hänellä olisi vielä puolitoista vuotta elinaikaa, mutta mikäli hän kieltäytyisi hoidoista, hän kuolisi jo puolen vuoden kuluttua. Richard päättää valita jälkimmäisen vaihtoehdon ja elää elämänsä viimeiset kuukaudet täysillä. 

Asetelmasta olisi voinut saada aikaan hauskankin leffan.

Millaista Richardin elämä sitten on, kun hän päättää tarttua hetkeen? Sikailua, dokaamista, huumeiden käyttöä ja irtoseksiä ravintolan vessassa. Elämää, josta luulisi pikemminkin teinipojan kuin keski-ikäisen professorin haaveilevan.

Elokuva näyttää keskisormea #metoo-liikkeelle ja poliittiselle korrektiudelle ylipäätään. Tästä asetelmasta olisi voinut saada aikaan hauskankin leffan, jos koko homma olisi vedetty överiksi. Sen sijaan elokuva on kaikessa näennäisessä anarkistisuudessaan piinallisen sovinnainen. Näinkö nynnyä on keski-ikäisten miesten kapina?

Leffan räävittömimmässä kohtauksessa Richardin oppilas tarjoutuu antamaan proffalleen suuseksiä. Sehän kelpaa – mutta katsojalle tehdään selväksi, että Richard ei ole oppilaansa lailla homo. Yhdysvalloissa seksi määritellään ilmeisesti yhä samalla tavalla kuin Clintonin presidenttikaudella: suuseksi ei ole seksiä. Heteroseksiä kuvataan, mutta Richardin ja miesoppilaan seksikohtaus loppuu ennen kuin pääsee kunnolla alkuunkaan.

Näkemiin professori * 1/2

Ensi-ilta 10.7.

Vierailija

Niin se vaan sukupuoli yhdistettynä ideologian sokaisemaan mieleen vaikuttaa elokuvienkin arvosteluun.
Hesari antoi tälle neljä tähteä.

Hölmölä

Metoo ei ollut muuta kuin myrsky vesilasissa. Onneksi korona saapui niin ei tarvitse lukea joka lehdestä hiekkaa vääriin paikkoihin saaneiden ämmien itkua siitä miten maailma on paha ja miehet sikoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla