Me Naiset
|
Susanna Laari
”Minä en ole Elene Ferrante. Mutta pidän todella paljon hänen kirjoistaan”, Domenico Starnone kertoo. Kuva: GettyImages
”Minä en ole Elene Ferrante. Mutta pidän todella paljon hänen kirjoistaan”, Domenico Starnone kertoo. Kuva: GettyImages

Kirjailija Domenico Starnonea ja hänen vaimoaan Anita Rajaa on veikkailtu salanimi Elena Ferranten luoneeksi kaksikoksi. 

Tämän jutun päähenkilö italialainen kirjailija Domenico Starnone tuskin ilahtuisi otsikosta.

Hän on saapunut Suomeen Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumaan tuoreen Solmut-romaaninsa (WSOY) takia, mutta kaikkia kiinnostaa onko hän, hänen vaimonsa Anita Raja tai kenties pariskunta yhdessä se salaperäinen kirjailija, joka kätkeytyy salanimi Elena Ferranten taakse. Myös Starnonen vaimo on mukana matkalla.

– Minä en ole Elene Ferrante. Mutta pidän todella paljon hänen kirjoistaan, Starnone kuittaa aiheen eikä sympaattinen mies ole lähelläkään raivostumista, vaikka haastattelijoita on pyydetty välttämään aihetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja kyllä Starnonen omasta hienosta Solmut-romaanistakin riittää puhuttavaa. Se kuvaa onnetonta avioliittoa hetkellä, jolloin aviomies jättää vaimonsa ja lapsensa nuoremman naisen takia. Myöhemmin selviää, että pariskunta viettää yhdessä eläkepäiviä, joten kriisi on ohitettu, vai onko?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Todellinen tragedia alkaa epäaidosta anteeksiannosta.”

– Tarina sijoittuu 1960-luvun radikalismin vuosiin, jolloin perinteiset perhearvot kyseenalaistettiin. Romaanin aviomies Aldo löytää oikeutuksen pettämiselleen ja perheensä hylkäämiselle tästä aikojen muutoksesta. Ajan hengen mukaan hän ajattelee, että pahempaa kuin petos on se, että pettää omat halunsa, Starnone sanoo.

Starnonen mielestä kiinnostavinta tarinassa ei kuitenkaan ole miehen petos, vaan falski sovinto, kun mies vuosia myöhemmin palaa perheensä luo.

–Todellinen tragedia alkaa epäaidosta anteeksiannosta. Aviomiehen paluu pilaa vaimon elämän, Starnone sanoo. 

Domenico Starnonen romaani Solmut (suom. Leena Taavitsainen-Petäjä) on juuri ilmestynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla