”Minä en ole Elene Ferrante. Mutta pidän todella paljon hänen kirjoistaan”, Domenico Starnone kertoo. Kuva: GettyImages
”Minä en ole Elene Ferrante. Mutta pidän todella paljon hänen kirjoistaan”, Domenico Starnone kertoo. Kuva: GettyImages

Kirjailija Domenico Starnonea ja hänen vaimoaan Anita Rajaa on veikkailtu salanimi Elena Ferranten luoneeksi kaksikoksi. 

Tämän jutun päähenkilö italialainen kirjailija Domenico Starnone tuskin ilahtuisi otsikosta.

Hän on saapunut Suomeen Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumaan tuoreen Solmut-romaaninsa (WSOY) takia, mutta kaikkia kiinnostaa onko hän, hänen vaimonsa Anita Raja tai kenties pariskunta yhdessä se salaperäinen kirjailija, joka kätkeytyy salanimi Elena Ferranten taakse. Myös Starnonen vaimo on mukana matkalla.

– Minä en ole Elene Ferrante. Mutta pidän todella paljon hänen kirjoistaan, Starnone kuittaa aiheen eikä sympaattinen mies ole lähelläkään raivostumista, vaikka haastattelijoita on pyydetty välttämään aihetta.

Ja kyllä Starnonen omasta hienosta Solmut-romaanistakin riittää puhuttavaa. Se kuvaa onnetonta avioliittoa hetkellä, jolloin aviomies jättää vaimonsa ja lapsensa nuoremman naisen takia. Myöhemmin selviää, että pariskunta viettää yhdessä eläkepäiviä, joten kriisi on ohitettu, vai onko?

”Todellinen tragedia alkaa epäaidosta anteeksiannosta.”

– Tarina sijoittuu 1960-luvun radikalismin vuosiin, jolloin perinteiset perhearvot kyseenalaistettiin. Romaanin aviomies Aldo löytää oikeutuksen pettämiselleen ja perheensä hylkäämiselle tästä aikojen muutoksesta. Ajan hengen mukaan hän ajattelee, että pahempaa kuin petos on se, että pettää omat halunsa, Starnone sanoo.

Starnonen mielestä kiinnostavinta tarinassa ei kuitenkaan ole miehen petos, vaan falski sovinto, kun mies vuosia myöhemmin palaa perheensä luo.

–Todellinen tragedia alkaa epäaidosta anteeksiannosta. Aviomiehen paluu pilaa vaimon elämän, Starnone sanoo. 

Domenico Starnonen romaani Solmut (suom. Leena Taavitsainen-Petäjä) on juuri ilmestynyt.

Charlie Hunnam on uusi Steve McQueen vankilapakoelokuvan Papillon uusintafilmatisoinnissa.

Franklin J. Schaffnerin vuonna 1973 ensi-iltansa saanut vankilapakoelokuva Papillon on klassikko. Sen pääosia näyttelivät ajan suurimmat miestähdet Dustin Hoffman ja Steve McQueen. Aikalaiskatsojia järkytti, että elinkautisvankien kärsimyksien Ranskan Guayanassa sijainneessa vankilassa kerrottiin pohjaavan tositapahtumiin.

Leffa perustui ranskalaisen rikollisen Henri ”Papillon” Charrièren (s. 1906–1973) vuonna 1969 ilmestyneeseen muistelmateokseen Vanki nimeltä Papillon. Kirja kertoo Charrièren joutuneen työleirille vuonna 1933. Siellä hän ystävystyi väärentäjä Louis Degan kanssa ja ystävykset alkoivat suunnitella pakoa. Muistelmien todenperäisyydestä on sittemmin kiistelty. Se kuitenkin on varmaa, että vuosina 1852–1946 toimineen vankilan olot olivat niin äärimmäisen kurjat, että sinne vuosikymmenten aikana vangitusta 80 000 vangista juuri kukaan ei enää palannut Ranskaan elävänä.

Papillon on taas ajankohtainen, sillä tanskalainen Michael Noer on filmatisoinut elokuvan uudelleen. Rohkea temppu, sillä klassikoihin kajoaminen herättää monissa filmihulluissa närää. Noer ei kuitenkaan ratsasta alkuperäisteoksella, vaan hänellä on tarinaan oma vahva näkemys. Pääosissa nähdään Charlie Hunnam Papillonina ja Rami Malek Degana.

Eniten elokuvat eroavat siinä, että uutuus on huomattavasti verisempi ja raaempi kuin alkuperäinen. Esimerkiksi vankilassa tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa kuvataan avoimemmin. Välillä ohjaajan ote on niin vimmainen, että tulkintaa tekee mieli kehua jopa alkuperäistä paremmaksi.

Erityisesti Noer ansaitsee kiitosta siitä, miten hän kuvittaa Papillonin eristyssellissä kokemat psykoottiset harhat. Sen sijaan, että syytäisi vaivaannuttavia kliseitä, mihin useimmat ohjaajat olisivat varmasti tyytyneet, Noerin harhaiset näyt vakuuttavat.

Noer käyttää elokuvan alkupuolella paljon aikaa varmistaakseen, ettei katsoja vahingossakaan erehdy luulemaan, että Papillonin ja Degan suhteessa on mitään homoseksuaalisuuteen vivahtavaakaan. Eikö miesten välistä ystävyyttä muka voi vieläkään kuvata takomalla ensin katsojan kaaliin, että kyse ei ole mistään muusta? Ja ennen kaikkea: mitä sitten, vaikka olisikin?

Myös Noerin tapa kuvata Papillonin vierailu Hondurasissa ihmetyttää. Onko vielä vuonna 2018 välttämätöntä esittää saari länsimaisen heteromiehen paratiisina ja siellä asuvat naiset eksoottisia alkuasukkaina, jotka hoivaavat tulokasta innoissaan rinnat paljaina?

Papillon *** 1/2

 

Kuva: Warner
Kuva: Warner

Jenni Vartiaisen odotettu uutuuslevy on silkkaa täsmäohjattua tunnekuohua, pohtii kriitikko Mikko Aaltonen.

Jenni Vartiainen on viimeisiä 2000-luvulla uransa aloittaneita artisteja, jotka yhä uskovat albumiin. Vartiaisen neljäs, Monologi, todistaa, että se onkin edelleen toimivin formaatti sellaisille kompakteille kokonaisuuksille, jotka tarkastelevat koko mitassaan tiettyä teemaa.

Vartiaisen kohdalla tämä on kriisiytynyt parisuhde. Se on tietenkin myös teema, jonka viihdeteollisuus ja taide ovat syväpesseet ja sen jälkeen lingonneet läpeensä puhtaaksi. Vartiainenkaan ei löydä aiheeseen tyystin uusia tai yllättäviä näkökulmia, mutta tekstien omakohtainen klangi höristää kuuntelemaan tavallista tarkemmin. Ei tule mieleenkään epäillä, etteikö Vainot-kappaleen tuskainen mustasukkaisuuskokemus olisi henkilökohtainen. Jos ei ole, se on poikkeuksellisen taitavasti kirjoitettu.

Musiikillisesti Monologi on ehjä kokonaisuus. Katkeransuloisten tuokiokuvien taustalla vuoroin liihotteleva ja vuoroin pumppaava viileä diskobiitti on kuin Vartiaiselle luotu. Juhlasumuun sukeltava Voulez-vou, rajusta seksistä tunnekokemuksen korvaajana kertova Turvasana ja erilleen kasvamista erittelevä Väärään suuntaan ovat musiikillisesti parasta Jenniä toistaiseksi. 

Jenni Vartiainen: Monologi (Warner)

Vierailija

Jenni Vartiaisen uutuuslevy sukeltaa kriisiytyneen parisuhteen ytimeen – ”musiikillisesti parasta Jenniä”

Itse olen kyllä enemmän rumban linjoilla. Ei näitä jaksa oikeasti kuunnella, vaikka niitä tietenkin pakkosoitetaan jkuvalla syötöllä radiosta. Ennen en sentään koskaan vaihtanut kanavaa autoillessa kun Vartiaista tuli kääntyy heti. Mutta mikäs siinä se on makuasia sanoi koira kun muniansa nuoli.
Lue kommentti